NWO-I

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/agenda/agenda/neem-op-17-maart-een-kijkje-in-de-institutenkeuken-van-connectastron/

Geprint op :
22 februari 2019
22:14:35

Bent u (stiekem) wel eens benieuwd naar signalen uit de ruimte? Wilt u de grootste radiotelescoop op lage frequentie ter wereld zien? Noteer dan in uw agenda dat u op woensdag 17 april 2019 een dagje naar het rustieke Dwingeloo gaat. Dan vindt Connect@ASTRON plaats. NWO-I regelt vervoer.

Connect
Iedereen binnen NWO en NWO-I, en dus ook alle tweeduizend mensen bij de NWO-instituten en medewerkers van de BUW, is welkom bij Connectbijeenkomsten. Die worden sinds eind 2017 binnen NWO georganiseerd, om te zien wat collega's bij andere organisatieonderdelen doen. Driemaal per jaar bezoeken we een NWO-instituut, want daar wordt prachtig onderzoek gedaan. In 2018 bezochten we de NWO-instituten AMOLF en CWI. Dit jaar tonen ASTRON, NIOZ en ARCNL hun gastvrijheid.

Radiogolven
Bij het Nederlands instituut voor radioastronomie ASTRON onderzoeken ze signalen die het heelal uitzendt in de vorm van radiogolven. Daarnaast ontwerpt, bouwt en beheert het NWO-instituut radiotelescopen die tot de beste van de wereld behoren. Tijdens de Connectbijeenkomst bij ASTRON bezoeken we LOFAR, de ronduit indrukwekkende site van vierhonderd hectare tussen Exloo en Buinen (even googelen) waarmee het ontstaan van de eerste sterrenstelsels, zwarte gaten en gaswolken bij de ‘geboorte' van het heelal in beeld gebracht wordt. Pak deze kans!

Programma
08:30       Geschatte vertrektijd bus vanuit Den Haag via NWO-Utrecht naar Dwingeloo
11:30       Aankomst met koffie/thee en welkom door ASTRON-directeur Carole Jackson
12:30       Lunch
13:00       Bezoek Dwingeloo telescoop, Hal 96, control room
13:45       Interferometrie-demo op de parkeerplaats
14:15       Vertrek naar ‘superterp’ LOFAR, de ‘core’ van de grootste radiotelescoop van Europa
15:00       Rondleiding LOFAR
15:30       Vertrek bussen
18.00       Vertrek bus met geschatte aankomsttijd in Utrecht 17.30 uur en Den Haag 18.00 uur

Werken in de bus
Het is een best reisje, naar Dwingeloo. Daarom gaan we allemaal met de bus. U kunt opstappen in Den Haag en in Utrecht. Daar wordt u ook weer teruggebracht. We proberen momenteel geschikte bussen te reserveren met ruimte om te werken, een wc en uiteraard cafeïne.

Inschrijven
Er is plaats voor maximaal 40 NWO-medewerkers. Meld je vóór 1 april aan via deze link. BUW-medewerkers (oio's) kunnen zich inschrijven door een e-mail te sturen aan Arian Visser.

##

Connect@NIOZ en Connect@ARCNL
De NWO-instituten NIOZ op Texel en ARCNL in Amsterdam bereiden ook een Connectbijeenkomst in 2019 voor. Noteer maar vast: het nationale oceanografisch instituut NIOZ bezoeken we op 20 juni. En op 26 september lopen we door het fonkelnieuwe gebouw van het onderzoekscentrum voor nanolithografie ARCNL.