Evenement 'Embracing Diverse Minds - Neurodiversiteit en geestelijke gezondheid'
Je kon je tot woensdag 23 oktober 12:00 uur inschrijven voor dit evenement. Als je nog fysiek wilt deelnemen, kom dan naar de locatie.
Mentale gezondheid is cruciaal voor het welzijn van mensen, zowel op het werk als in het onderwijs. Helaas zorgt het stigma rond psychische problemen er vaak voor dat veel mensen niet de hulp en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Tijdens het evenement 'Embracing Diverse Minds - Neurodiversity and Mental Health' op donderdag 24 oktober 2024 willen we deze barrières doorbreken en een open dialoog stimuleren over mentale gezondheid en neurodiversiteit. We zullen onderzoeken hoe we een inclusieve omgeving kunnen creëren waarin mensen zich veilig voelen om te delen waar zij tegenaan lopen en steun te zoeken. Samen kunnen we werken aan een cultuur waarin mentale gezondheid en neurodiversiteit serieus worden genomen, zodat iedereen de kans krijgt om te floreren.
Een 'standaardbrein' bestaat niet. We zijn allemaal unieke individuen met onze eigen manier om de wereld waar te nemen, om te denken, te voelen en te communiceren. Deze diversiteit, vaak neurodiversiteit genoemd, omvat natuurlijke variaties in het menselijk brein, zoals verschillen in leerstijlen, informatieverwerking en sociale interacties. Neurodiversiteit omvat autisme, ADHD, dyslexie en andere neurologische verschillen die vorm geven aan hoe individuen hun omgeving ervaren en ermee omgaan.
Helaas bereikt niet elk talent diens volledige potentieel omdat de standaardmanieren van onderwijs, samenwerking en leiderschap in organisaties niet voor iedereen even geschikt zijn. Om het volledige potentieel van elk brein te ontsluiten, inclusief dat van jou, moeten we omgevingen creëren die plaats bieden aan deze verschillen en ze vieren. Dit betekent dat we een breinvriendelijke werkplek moeten creëren waar diverse talenten kunnen gedijen, zodat we kunnen profiteren van het brede scala aan ideeën, perspectieven en kennis dat elk individu met zich meebrengt.
Voor wie
Alle medewerkers van NWO-I (alle negen NWO-instituten en bureau NWO-I) zijn welkom om deel te nemen aan dit evenement.
Locatie
De plenaire sessies vinden plaats in:
WCW Colloquiumzalen
(Z011 Turingzaal)
Wetenschapspark 125
1098 XG Amsterdam
Routebeschrijving
Parkeren: meer informatie
De workshops vinden allemaal plaats op Science Park, maar bij de verschillende NWO-instituten: AMOLF, ARCNL CWI en Nikhef. De exacte locatie van je workshop vind je in het programma hieronder.
Organisatie
Oktober is Diversiteitsmaand bij NWO-I. Dit evenement wordt georganiseerd door Andrei Nesterov, promovendus bij het CWI, die het idee opvatte om aandacht te besteden aan mentale gezondheid. Hij nam contact op met Judith Kreukels, Adviseur Diversiteit, Gelijkheid en Inclusie bij NWO-I, en Thecla van Wageningen, Strategisch Adviseur bij NWO-I, die beiden al bezig waren met het plannen van evenementen, respectievelijk over neurodiversiteit en voor promovendi. Door hun krachten te bundelen kwamen ze tot dit evenement - het derde in een reeks gewijd aan het onderwerp neurodiversiteit.
NWO-I heeft ook een medewerkersnetwerk (ERG) dat zich richt op neurodiversiteit. Als je geïnteresseerd bent om lid te worden of meer informatie wilt, bezoek dan de NWO-I website.
Datum, tijd en bijzonderheden
Het evenement vindt plaats op donderdag 24 oktober van 12.30 tot 17.30 uur.
De registratie en een optionele lunch beginnen om 12.00 uur.
Het eerste deel van het evenement begint om 12.30 uur en gaat over neurodiversiteit. De introductie van het programma en de sessie met Saskia Schepers worden opgenomen en zullen online beschikbaar zijn voor verdere verspreiding op de website.
Het tweede gedeelte, waarin de focus verschuift naar mentale gezondheid, bevat interactieve workshops die niet online worden aangeboden. Als je alleen het eerste of alleen het tweede gedeelte wilt bijwonen, is dat mogelijk. Voor het tweede gedeelte verzoeken we je om 15.00 uur aanwezig te zijn.
De collegezaal zal tijdens de pauzes veranderen in een decompressieruimte, die een rustgevende omgeving biedt waar je even kunt pauzeren en je opnieuw kunt concentreren.
We leggen ook fidget toys voor je klaar bij de registratie. Indien nodig of wenselijk, kun je op elk moment van het evenement weggaan.
Laat ons in het registratieformulier weten of je specifieke behoeften hebt waar we rekening mee moeten houden.
De voertaal van het evenement is Engels.
Programma
12.00-12.30 Registratie en optionele lunch
12.30-12.45 Welkomstwoord door Arfan Ikram (bestuurslid NWO-I)
12.45- 13.00 Introductie van de dag - Judith Kreukels (Adviseur Diversiteit, Gelijkheid en Inclusie) en Thecla van Wageningen (Projectleider Erkenning & Waarderen)
13.00-14.30 When All Minds Thrive door Saskia Schepers: Praktische hulpmiddelen voor het creëren van neuro-inclusieve werkplekken
14.30-15.00 Pauze (decompressieruimte beschikbaar)
15.00- 15.30 "Out of the Shadow": Film (klik hier je niet bij het event kunt zijn maar wel de film wilt zien) over mentale gezondheid en het doorbreken van het stigma rond psychische problemen
15.30-15.45 Wandeling naar de verschillende instituten op het Science Park
15.45-16.45 Workshops bij CWI, NIKHEF, ARCNL en AMOLF Instituten
- Jezelf zijn: ervaringen met mentale gezondheid van LHBTIQA+-personen (CWI, L120).
- Leidinggeven met empathie, een open gesprek over inclusief leiderschap (AMOLF, Room A)
- Essentiële Nederlandse regelgeving op het gebied van mentale gezondheid: wat internationale werknemers moeten weten (Nikhef, Positron room)
- Verhalen vertellen om ervaringen met mentale gezondheid te delen (ARCNL, room 1.12)
17.30-18.00 Drankjes en hapjes bij CWI (decompressieruimte beschikbaar)
Workshoponderwerpen
-
Jezelf zijn: ervaringen met mentale gezondheid van LHBTIQA+-personen
Plaats: CWI L120
Spreker: Derek Brouwer
Workshop description: In deze workshop zal Derek vanuit zijn ervaring en expertise een interactieve lezing geven over de uitdagingen die LGBTIQA+ mensen kunnen ervaren. Onderwerpen die aan bod zullen komen zijn: mentale gezondheidsuitdagingen, aanpassing in een nieuwe omgeving, het belang van sociale steun en de uitdaging om hulp te vragen. Vanuit een veilige omgeving is het ook mogelijk om vragen te stellen en ervaringen te delen. -
Leidinggeven met empathie, een open gesprek over inclusief leiderschap
Plaats: AMOLF, Room A
Sprekers: Michael Wise (director SRON), Lynda Hardman (Principal researcher at CWI); Esther Alarcón Lladó (group leader AMOLF); Nicolette Ketelaar (HR management DIFFER).
Workshop description: In deze interactieve paneldiscussie zetten we de vloer open voor iedereen die geïnteresseerd is in inclusief leiderschap bij NWO-I. De vier sprekers gaan - samen met jou - in gesprek over bijvoorbeeld wat is inclusief leiderschap? Wat betekent het voor jou en hoe breng je het in de praktijk? Hoe kunnen we omgaan met de hiërarchische structuren in de academische wereld en wanneer houdt de verantwoordelijkheid voor inclusie op (of niet?). We hopen dat deze en andere prikkelende vragen zullen leiden tot een interessante discussie en uiteindelijk een visie op inclusief leiderschap binnen NWO-I en wat we moeten doen om dit te bereiken. -
Essentiele Nederlandse regelgeving op het gebied van geestelijke gezondheidszorg
Plaats: Nikhef, Positron room
Sprekers: Sjoerd Wouda
Workshop description: Navigeren door regelgeving op het gebied van geestelijke gezondheid in een nieuw land kan een uitdaging zijn. Deze workshop biedt een essentieel overzicht van de Nederlandse wetgeving en beleidsregels op het gebied van geestelijke gezondheid die relevant zijn voor internationale werknemers. Deelnemers leren over hun rechten en verantwoordelijkheden, hoe ze toegang kunnen krijgen tot geestelijke gezondheidszorg en de belangrijkste aspecten van de Nederlandse gezondheidszorg. Daarnaast geeft deze workshop een overzicht van wat er mogelijk is binnen NWO-I en met wie u contact kunt opnemen. -
Using storytelling to share mental health journeys
Plaats: ARCNL, room 1.12
Sprekers: Ghazaleh Ghobadi
Workshop description: We zijn allemaal uniek en dragen veel verschillende verhalen met ons mee. Onze verhalen kunnen verschillend zijn, maar als we ze delen en ze kruisen, verbinden ze ons met elkaar. In deze workshop zullen we oefenen in het vertellen van onze verhalen aan elkaar, ze opschrijven en ze visualiseren door middel van vormen en kleuren. Uiteindelijk zullen we zien hoe onze verschillende verhalen samenvloeien tot één kleurrijk verhaal
Sprekers
Saskia Schepers
Saskia Schepers is een expert op het gebied van neurodiversiteit. Ze is een creatieve geest die, met haar uitgebreide HR-ervaring en achtergrond in Organisatiewetenschappen, lezingen, workshops en masterclasses geeft over neurodiversiteit in het onderwijs en op de werkvloer. Ze is ook de bestsellerauteur van ‘Als alle breinen werken’ en haar nieuwe boek over neurodiversiteit in het onderwijs verschijnt in het voorjaar.
Derek Brouwer
Derek Brouwer is de eigenaar en oprichter van Vitaalenergiek. Hij heeft een master in arbeidspsychologie en begon zijn carrière als coach en psycholoog in zijn eigen praktijk de RozeCoach, gespecialiseerd in queer en non-heteronormatieve levensuitdagingen. Zijn bedrijf Vitaalenergiek adviseert bedrijven op het gebied van duurzaamheid, inzetbaarheid en geeft trainingen en individuele coaching op tal van onderwerpen die te maken hebben met (mentale) gezondheid, burn-out, balans en persoonlijke ontwikkeling. Derek is getrouwd met Mark en ze hebben 2 kinderen (1 en 3 jaar) van een Nederlandse draagmoeder. Naast ervaringsdeskundige op het gebied van niet-heteronormatieve levensuitdagingen, is het zijn missie dat alle medewerkers hun eigen verantwoordelijkheid en autoriteit in hun eigen leven en vitaliteit kunnen (her)nemen, ondanks achtergrond, culturele verschillen en identiteitsvoorkeuren.
Lynda Hardman
Lynda Hardman is hoofdonderzoeker en strateeg bij het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), het nationale onderzoekscentrum voor wiskunde en informatica. Ze is deeltijd hoogleraar Multimedia Discourse Interaction aan de Universiteit Utrecht. Ze onderzoekt hoe visualisaties gebruikt kunnen worden bij het gebruik van (linked) data.
Ze was leider van de onderzoeksgroep van Semantic Media Interfaces 1998-2010 en lid van het CWI management team 2011-2017. Ze was voorzitter van Informatics Europe 2016-2017. Tijdens haar periode als bestuurslid richtte ze de IE-werkgroep Women in Informatics Research and Education op.
Ze werd in 2014 benoemd tot ACM Distinguished Scientist en is Fellow van de British Computer Society.
Esther Alarcón Lladó
Esther Alarcón Lladó is een internationaal erkende expert op het gebied van nanofotonica en nano-elektrochemie, met een sterke focus op duurzame energieoplossingen. Als vaste groepsleider bij AMOLF en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam heeft ze baanbrekende bijdragen geleverd aan de ontwikkeling van zonne-energie, licht-materie-interacties en elektrokatalyse. Ze is ook zeer toegewijd aan het bevorderen van diversiteit in de wetenschap en is momenteel voorzitter van het Diversity and Inclusion team bij AMOLF.
Ghazaleh Ghobadi
Ghazaleh Ghobadi werd geboren in Iran en emigreerde in 2007 naar Nederland. Na jaren als wetenschapper in Nederlandse academische ziekenhuizen te hebben gewerkt, inspireerde haar passie voor het verbinden door verhalen haar tot een gedurfde carrièreswitch. Nu is ze kunstenaar, verhalenverteller en creatief producent. Ze is ook de oprichter van StreaMind, een platform dat kloven overbrugt door verhalen te vertellen.
Sjoerd Wouda
Sjoerd Wouda is adviseur Veiligheid, Gezondheid en Milieu bij NWO-I. Daarvoor was hij voorzitter van de Ondernemingsraad van NWO en Software Engineer bij het AMOLF instituut. Hij coördineert NWO-I brede projecten op het gebied van zowel fysieke als mentale gezondheid en veiligheid, helpt bij het formuleren van het NWO-I beleid op het gebied van VGM en adviseert de instituten en het bestuur van NWO-I.