Print deze pagina

Nationale Weekend van de Wetenschap: open dagen bij NWO-instituten

  • 6 oktober 2018 tot en met 7 oktober 2018
  • Verschillende NWO-instituten

Weekend van de Wetenschap is hét landelijke evenement voor wetenschap en technologie. Op zaterdag 6 en zondag 7 oktober openen bedrijven, onderzoekinstituten, universiteiten en musea hun deuren. Ook een aantal NWO-instituten houden open dag in dit Weekend van de Wetenschap.

Zaterdag 6 oktober: Open dag Amsterdam Science Park
Bij AMOLF kunt u meer leren over hun onderzoek naar zonnecelmaterialen en wordt er uitgelegd hoe planten keien zijn in meetkunde. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen een zonnecel knutselen en kinderen vanaf 8 jaar kunnen hun eigen geluidsvanger maken.
Op Nikhef kunt u deze dag minilezingen bezoeken, workshops doen en rondleidingen volgen. U maakt kennis met het higgsdeeltje, antimaterie, neutrino’s, zwaartekrachtgolven en nog veel meer. Stel vragen in de Big Bang Theory Corner. Neem een kijkje in de grid computerruimte en leer wat er gebeurt met de enorme datastromen van de LHC deeltjesversneller.
Kinderen kunnen hun eigen crypto-kraker knutselen en daar mee en daarmee de geheime boodschap ontcijferen. Ook kunnen zij op speurtocht naar alle deeltjes uit de deeltjesdierentuin.
Bij CWI zijn er lezingen en er is er een wiskunde- en informatiemarkt. Hier kunnen bezoekers van alle leeftijden meedenken en puzzelen en zo ontdekken of een quantumcomputer te verslaan is. Of u kunt het beste windpark ontwerpen. Met de FleX-ray Scanner wordt de inhoud van Surprise-eieren bekeken, zonder het ei te breken.

Meer informatie over de open dag op AMOLF. Meer informatie over de open dag op Nikhef. Meer informatie over de open dag op CWI.
De Open Dag van Amsterdam Science Park is een samenwerking van AMOLF, AUC, CWI, Netherlands eScience Center, Nikhef, SURFsara en UvA-FNWI en is onderdeel van het Weekend van de Wetenschap.

Zaterdag 6 oktober: Open dag ASTRON/JIVE
Bij ASTRON/JIVE in Dwingeloo leert u alles over de grootse (radio)telescopen ter wereld. Doe proefjes en experimenten die te maken hebben met het heelal. Leer programmeren en maak uw eigen ontplofte ster.
Meer informatie over de open dag op ASTRON/JIVE.

Zondag 7 oktober: Open dag DIFFER
Bij DIFFER in Eindhoven worden er diverse workshops over wetenschap en techniek gegeven. Er zijn veel spannende, verrassende en interessante experimenten en een speurtocht voor zowel kinderen als volwassenen. Of bezoek een 15-minutenenminimasterclass.
Meer informatie over de open dag op DIFFER.

Zondag 7 oktober: Open dag SRON Groningen en SRON Utrecht
In Utrecht kunt u ontdekken hoe ruimte-instrumenten worden ontworpen en gemaakt. Er zijn speciale activiteiten voor kinderen, zoals een pretlab en kinderlezingen.
In Groningen Kunt u het heelal echt zien, horen en ruiken. Zet een koptelefoon op en luister naar het geluid dat de sterren maken. Ook hier zijn kinderlezingen en kunnen zij proefjes doen.

Meer informatie over de open dag op SRON-vestigingen Utrecht en Groningen. De instituten NIOZ, NSCR en ARCNL zijn dit jaar niet geopend tijdens het Weekend van de Wetenschap.
Het gehele programma van het Weekend van de Wetenschap 2018 kunt u ook hier bekijken. Als u zoekt op naam van het instituut, vindt u daar de openingstijden, de adresgegevens en het volledige programma per instituut. De programma's zijn zo samengesteld dat ze interessant zijn voor zowel kinderen als volwassenen!

Afbeeldingen

  • Nationaal Weekend van de Wetenschap (10.98 kB)
  • Open dag Amsterdam SciencePark (6.60 MB)
Confidental Infomation