Nationale Weekend van de Wetenschap: open dagen bij NWO-instituten
Tijdens het eerste weekend van oktober brengt het Weekend van de Wetenschap je backstage bij bedrijven, instituten, universiteiten, instellingen en musea. Op meer dan 250 locaties in Nederland openen deze organisaties dan hun deuren voor het publiek. Ook een aantal NWO-instituten/-onderdelen nemen deel.
Zaterdag 7 oktober: Open Dag Amsterdam Science Park
Het thema van de Open Dag op het Amsterdam Science Park op zaterdag 7 oktober is 'Helden van morgen!'. Ken jij een held? Wie is jouw grote voorbeeld? Ook de wetenschap kent zo zijn helden van vandaag en morgen. Benieuwd? Koers dan op zaterdag 7 oktober naar het Amsterdam Science Park voor de jaarlijkse Open Dag.
Spot de held en samen:
- ontdek je wat er in het Surprise ei zit, zonder het te breken!
- trap je een balletje met een robot
- leer je alles over zwaartekrachtsgolven
- sta je midden in een virtual reality
- laat je water zweven en bewegen
- ga je op zoek naar Jan Swammerdam en zijn ‘kleene beeskens’.
De Open Dag van Amsterdam Science Park is een samenwerking van AMOLF, ARCNL, AUC, CWI, Netherlands eScience Center, Nikhef, SURFsara en UvA-FNWI en is onderdeel van het Weekend van de Wetenschap. Meer informatie over de open dag bij Nikhef. Meer informatie over de open dag bij het CWI. Meer informatie over de open dag bij AMOLF. Meer informatie over de open dag bij ARCNL.
Zondag 8 oktober: Open Dag Instituut DIFFER
Op zondag 8 oktober vindt de Open Dag plaats van Instituut DIFFER op de campus van de TU/e in Eindhoven. Meer informatie.
Zondag 8 oktober: LOFAR dag (ASTRON)
Waar vind je de grootste radiotelescoop ter wereld? In Nederland! Als je meer wil weten van de sterren en ons heelal zit je hier dus goed. Ontdek LOFAR; de ‘ogen van de aarde’ gelegen in een prachtig natuurgebied bij Exloo in Drenthe. Wat kun je verwachten? Een middag vol activiteiten voor jong en oud op het LOFAR terrein. Er zijn astronomie- en natuurexcursies onder leiding van deskundige gidsen. In een mobiel planetarium kun je het heelal verkennen. Daarnaast kun je diverse documentaires kijken over het LOFAR project, sterrenkundig onderzoek en de natuurontwikkeling in het Hunzedal. Deze docu’s worden afgewisseld met korte colleges van deskundigen. Ook aan kinderen en jongeren is gedacht. Voor kinderen van 4-10 is er een actief programma, gericht op zelf spelen met de wetten van de natuur. Zwaartekracht, natuur, licht, water en lucht. Het komt allemaal aan bod in de vorm van proefjes doen en zelf onderzoek doen! Voor jongeren van 10-16 zijn er naast proeven ook de experimenteer-bus en survivalactiviteiten. Meer informatie.
Zondag 15 oktober: Open dag bij SRON in Groningen
Kom zelf van alles te weten over de prachtigste planeten, sterren en nevels in het heelal. SRON en het Kapteyn Instituut openen hun gezamenlijke deur. Ruimteonderzoekers, technici en wetenschappers vertellen en vertonen dan allerlei wetenswaardigheden met presentaties en demonstraties. Ook de laboratoria van SRON zijn opengesteld voor het publiek. Weet jij al wat er komt kijken bij het maken van supergevoelige ruimtekijkers? Hoe de onderzoekers ze testen? Welke eisen de omstandigheden van een lancering en de ruimte eraan stellen? Neem ook een kijkje bij het koudste punt van Noord-Nederland. Speciaal voor kinderen zijn er kinderlezingen en er is een knutselhoek waar je onder andere je eigen model van planeet Saturnus kunt bouwen! Meer informatie