Print deze pagina

Neem een kijkje in de institutenkeuken van (Connect@)ASTRON

  • 17 april 2019 hele dag
  • NWO-instituut ASTRON, Dwingeloo

Bent u (stiekem) wel eens benieuwd naar signalen uit de ruimte? Wilt u de grootste radiotelescoop op lage frequentie ter wereld zien? Noteer dan in uw agenda dat u op woensdag 17 april 2019 een dagje naar het rustieke Dwingeloo gaat. Dan vindt Connect@ASTRON plaats. NWO-I regelt vervoer.

Connect
Iedereen binnen NWO en NWO-I, en dus ook alle tweeduizend mensen bij de NWO-instituten en medewerkers van de BUW, is welkom bij Connectbijeenkomsten. Die worden sinds eind 2017 binnen NWO georganiseerd, om te zien wat collega's bij andere organisatieonderdelen doen. Driemaal per jaar bezoeken we een NWO-instituut, want daar wordt prachtig onderzoek gedaan. In 2018 bezochten we de NWO-instituten AMOLF en CWI. Dit jaar tonen ASTRON, NIOZ en ARCNL hun gastvrijheid.

Radiogolven
Bij het Nederlands instituut voor radioastronomie ASTRON onderzoeken ze signalen die het heelal uitzendt in de vorm van radiogolven. Daarnaast ontwerpt, bouwt en beheert het NWO-instituut radiotelescopen die tot de beste van de wereld behoren. Tijdens de Connectbijeenkomst bij ASTRON bezoeken we LOFAR, de ronduit indrukwekkende site van vierhonderd hectare tussen Exloo en Buinen (even googelen) waarmee het ontstaan van de eerste sterrenstelsels, zwarte gaten en gaswolken bij de 'geboorte' van het heelal in beeld gebracht wordt. Pak deze kans!

Programma
08.30 uur   Geschatte vertrektijd bus vanuit Den Haag via NWO-Utrecht naar Dwingeloo.
11.30 uur   Aankomst met koffie/thee en welkom door ASTRON-directeur Carole Jackson.
12.30 uur   Lunch.
13.00 uur   Bezoek Dwingeloo telescoop, Hal 96, control room.
13.45  uur  Interferometriedemo op de parkeerplaats.
14.15 uur   Vertrek naar 'superterp' LOFAR, de 'core' van de grootste radiotelescoop van Europa.
15.00 uur   Rondleiding LOFAR.
15.30 uur   Vertrek bussen.
18.00 uur   Vertrek bus met geschatte aankomsttijd in Utrecht 17.30 uur en Den Haag 18.00 uur.

Werken in de bus
Het is een best reisje, naar Dwingeloo. Daarom gaan we allemaal met de bus. U kunt opstappen in Den Haag en in Utrecht. Daar wordt u ook weer teruggebracht. We proberen momenteel geschikte bussen te reserveren met ruimte om te werken, een wc en uiteraard cafeïne.

Inschrijven
Het maximum aantal deelnemers van 60 personen is ruimschoots bereikt. Wil je op de reservelijst, meld je dan nog aan via deze link. BUW-medewerkers (oio's) kunnen zich inschrijven door een e-mail te sturen aan Arian Visser.

##

Connect@NIOZ en Connect@ARCNL
De NWO-instituten NIOZ op Texel en ARCNL in Amsterdam bereiden ook een Connectbijeenkomst in 2019 voor. Noteer maar vast: het nationale oceanografisch instituut NIOZ bezoeken we op 20 juni. En op 26 september lopen we door het fonkelnieuwe gebouw van het onderzoekscentrum voor nanolithografie ARCNL.

 

Afbeeldingen

  • Connect@Astron (1.31 MB)

    Credits: ASTRON/Harm-Jan Stiepel

Confidental Infomation