Print deze pagina

NWA lanceert Expeditie NEXT - hét Nationale Wetenschapsfestival

  • 2 mei 2019 11.00 - 23.30 uur
  • Maassilo, Maashaven Zuidzijde 1-2, Rotterdam

Kom op donderdag 2 mei in de meivakantie naar Expeditie NEXT in de Maassilo in Rotterdam. Een evenement voor kinderen en volwassenen vol met experimenten, colleges en expedities: 10 uur lang delen 100 wetenschappers en onderzoekers uit heel Nederland hun onderzoek met het publiek.  

Overdag kunnen kinderen Youtuber Dylan Haegens en wetenschapper Esther Roozendaal het hemd van het lijf vragen over sluikreclame, mini-colleges volgen van astronaut André Kuipers of natuurkundige Diederik Jekel én proefjes doen met experimenteer-expert Boy van Quest Junior. Ondertussen kunnen ouders meer leren over de effecten van smartphonegebruik of het gedrag van kinderen of pubers en in de avond zijn er talkshows van onder andere The New Scientist en de Universiteit van Nederland voor jongeren. Hoeveel heb jij eigenlijk te maken met wetenschap? Meer dan je denkt! 

Programma Expeditie NEXT

Datum: donderdag 2 mei 2019
Dagprogramma: 11.00-18.00 uur
Avondprogramma: 19.30-23.30 uur
Locatie: Maassilo Rotterdam
Meer informatie en kaartverkoop: www.expeditienext.nl

Voor kinderen tot 18 jaar zijn kaarten gratis en voor volwassenen €5,- inclusief twee gratis consumptiemuntjes.

Dagprogramma Science Fair voor kinderen én (groot)ouders
Op de Science Fair kunnen kinderen zelf proefjes doen, meedoen aan experimenten en al hun vragen stellen aan de honderden wetenschappers die hun onderzoeken laten zien in een van de labs. Daarnaast kunnen ze kennismaken met het voedsel van de toekomst, ervaren hoe het er in een rechtbank aan toe gaat, of in een mobiel planetarium leren wat zwarte gaten zijn. Ook voor (groot)ouders is er genoeg te doen én te leren. Hoe bescherm je bijvoorbeeld kinderen tegen cybercriminaliteit en hoe slecht is het om te slapen naast je smartphone? Welke risico’s nemen pubers, en is dat erg? Kortom: de kans om alle vragen te stellen aan een expert! 

Avondprogramma voor volwassenen
In de avond is er een programma in Club NOW&WOW waar bezoekers samen met topwetenschappers, kunstenaars en journalisten onder het genot van een drankje in gesprek gaan over de wetenschap die onze toekomst gaat bepalen. In de talkshow van The New Scientist - LIVE gaat wetenschapsjournalist Martijn van Calmthout het gesprek aan met onder andere Ivo van Vulpen en Jaap Seidell over belangrijke vragen over de bijdrage wetenschap aan het voeden van 10 miljard monden en wat de rekenkracht van quantumcomputers gaat betekenen voor onze toekomst.

Bij Universiteit van Nederland - LIVE leren bezoekers alles over in slaap vallen en doorhalen, en hoe ze de eeuwige jeugd kunnen behouden. Vervolgens duiken ze het bed in met Eveline van Rijswijk en zes jonge wetenschappers voor wat luchtige pillowtalk. Uitgepraat? Dan kunnen jongeren genieten van optredens waar wetenschap muziek ontmoet, zoals bij Music by Oceans. De avond wordt groots afgesloten met Jacco Gardner die iedereen meeneemt in de astronomie met zijn psychedelische muziek.

Over de Nationale Wetenschapsagenda 
Expeditie NEXT is een initiatief van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). In dit programma vallen onder andere wetenschapscommunicatie en outreach activiteiten. Het NWA-programma is opgezet door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en wordt uitgevoerd door de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. De NWA brengt publiek, stakeholders en wetenschappers samen om vraagstukken te identificeren, onderzoeken uit te voeren, de maatschappij bij onderzoek te betrekken en actief de opgedane kennis te delen met de maatschappij. Met Expeditie NEXT wil de NWA de Nederlandse bevolking laten zien hoe dichtbij wetenschap is, hoe belangrijk het is voor onze maatschappij en hoe vooruitstrevend het wetenschapsklimaat in Nederland is. 

Afbeeldingen

  • Aankondigingsposter Expeditie NEXT (153.20 kB)
Confidental Infomation