Online Lunchlezing voor de Dag van de Diversiteit
Neurodiversiteit op de werkvloer en de ervaringen van neurodivergente onderzoekers in de bètawetenschappen
Dit jaar viert NWO de 'Dag van de Diversiteit' door op dinsdag 3 oktober van 12.00 tot 13.15 uur een online lunchlezing te organiseren met als onderwerp neurodiversiteit op de werkvloer.
De belangrijkste bron van concurrentievoordeel van een organisatie ligt in haar personeelsbestand. Het wordt steeds belangrijker voor organisaties om op doeltreffende wijze toptalent aan te trekken, te betrekken en te behouden. Werknemers moeten een diverse groep vormen met verschillende benaderingen, vaardigheden in het oplossen van problemen en het aansturen van innovatie. Talloze studies hebben herhaaldelijk aangetoond dat bedrijven met een diverser personeelsbestand betere prestaties leveren.
Naast het overwegen van verschillen in gender, etniciteit, leeftijd en klasse is het van essentieel belang om ook neurodiverse individuen in het personeelsbestand op te nemen. Deze sessie biedt een inleiding tot de terminologie en woorden die we gebruiken met betrekking tot neurodiversiteit, waarom het voor organisaties van belang is om hierover na te denken, en welke stappen genomen kunnen worden om neuro-inclusief te worden. Wat zijn de ervaringen van mensen met neurodiversiteit die studeren of werken in de bètawetenschappen, en hoe kunnen managers ervoor zorgen dat hun neurodiverse medewerkers optimaal presteren?
Programma
Welkomstwoord
Prof. dr. Arfan Ikram, lid van het Bestuur van NWO.
Sprekers
Professor Amanda Kirby MBBS, MRCGP, PhD, en CEO van Do-IT Solutions.
Professor Sara Rankin, Leukocyten- en Stamcelbiologie aan het Imperial College in Londen.
Prof. dr. Arfan Ikram is lid van het Bestuur van NWO en voorzitter van ZonMW. Hij is hoogleraar en bekleedt de leerstoel Epidemiologie aan de afdeling Epidemiologie van het Erasmus MC in Rotterdam. Daarnaast is hij voorzitter van de Taskforce Diversiteit en Inclusie van het Erasmus MC in Rotterdam.
Prof. Amanda Kirby is huisarts en heeft een PhD op het gebied van adolescentie en neurodiversiteit. Amanda is de oprichter en CEO van Do-IT Solutions, een internationaal erkend tech-for-good bedrijf dat neurodiversiteitsscreening en webgebaseerde ondersteuningstools biedt voor kinderen en volwassenen in het onderwijs en op de werkplek. Amanda heeft persoonlijke ervaring met neurodiversiteit, beschouwt zichzelf als neurodivergent, en is ouder van neurodivergente kinderen en kleinkinderen. Ze heeft 10 boeken en meer dan 100 onderzoeken op dit gebied geschreven en is in 2022 uitgeroepen tot een van de top HR-denkers in het Verenigd Koninkrijk, behoort tot de top 50 van invloedrijkste personen op het gebied van diversiteit en tot de top 33 van invloedrijkste zakelijke figuren in het Verenigd Koninkrijk.
Sara Rankin is hoogleraar Leukocyten- en Stamcelbiologie aan het Imperial College in Londen. Ze heeft dyspraxie en dyslexie en zet zich in voor neurodiversiteit in de bètawetenschappen, met als doel onderwijs en loopbanen neuro-inclusief te maken. Ze heeft "cacti" opgericht om een netwerk te creëren voor neurodiverse personen die werkzaam zijn in de bètawetenschappen. In 2019 is ze uitgeroepen tot een van de top 50 invloedrijke neurodivergente vrouwen.
Deze lezing wordt georganiseerd door Judith Kreukels (Projectleider Diversiteit & Inclusie bij NWO-I) en Anneke Bloemen (Diversity Officer bij NWO). Voor vragen over de sessie kunt u contact opnemen met Judith Kreukels
Alle medewerkers van NWO-I en NWO zijn welkom!
Registratie
Contact
Voor vragen kun je contact opnemen met Judith Kreukels