Print deze pagina

Weekend van de Wetenschap 2023

  • 7 oktober 2023 tot en met 8 oktober 2023
  • Verschillende locaties in Nederland

Op 7 en 8 oktober 2023 vindt het weekend van de wetenschap plaats. Dan kun je overal in Nederland een kijkje achter de schermen nemen van de wetenschap en technologie. Het programma moet nog bekend gemaakt worden, maar zeker is dat een groot aantal NWO-instituten hun deuren zullen openen. Houd de website van het Weekend van de Wetenschap in de gaten voor meer informatie.

AMOLF, ARCNL, CWI en Nikhef: open dag Amsterdam Science Park op 7 oktober 2023

Op zaterdag 7 oktober is de open dag Amsterdam Science Park, voor iedereen tussen de 6 en 106 jaar die geïnteresseerd is in wetenschap en daar meer over wil weten. Neem een kijkje achter de schermen van de wetenschap. Doe een proef, luister naar interessante lezingen, volg een rondleiding of bezoek een demonstratie. Maak kennis met de vele thema’s en technieken die in het Amsterdam Science Park worden onderzocht. De Open Dag Amsterdam Science Park is onderdeel van het Weekend van de Wetenschap. Aan de Open Dag nemen vijf organisaties deel: AMOLF, ARCNL, CWI, Nikhef en UVA-FNWI.

Binnenkort staat het uitgebreide programma op de website van de Open Dag Amsterdam Science Park.

ASTRON

Op zondag  8 oktober is er de LofarDag. Deze wordt georganiseerd door ASTRON en de Stichting LofarTafel, samen met het Drentse Landschap. In de LofarZone tussen Buinen en Exloo ligt het hart van de reuzentelescoop LOFAR, duizend kleine antennes in een immens stil natuurgebied. Er worden excursies over natuur en astronomie gegeven, er vinden lezingen plaats en jong (vanaf 4 jaar) en oud kunnen experimenteren met zwaartekracht, zwarte gaten en radiogolven. Lees er hier alles over.

SRON Open Dagen: 1 en 7 oktober 2023

Op zondag 1 oktober en op zaterdag 7 oktober stap je de wereld van het ruimteonderzoek in, op twee vestigingen van SRON, het Netherlands Institute for Space Research. Bij SRON kijken ze omhoog in de ruimte, met kijkers, om sterren, planeten en zwarte gaten te bestuderen. En ze kijken vanuit de ruimte naar beneden, naar de lucht van onze eigen planeet Aarde. Zo zien ze wat er gebeurt met het klimaat. Op de open dagen laten zij zien hoe zij hun onderzoek doen en hoe zij nieuwe gevoelige kijkers eerst bedenken, testen, en verbeteren op aarde, en uiteindelijk geschikt maken als kijker in de ruimte.

Ze doen proeven, geven demonstraties en geven leuke lezingen. Bezoekers van elke leeftijd kunnen veel komen leren. Hoe zie jij er zelf uit met een warmtekijker? Kan jij solderen in het elektrolab? Is er (te) leven op andere planeten? Hoe achtervolg je broeikasgassen die door onze lucht bewegen? Kom het uitvinden in Leiden en/of Groningen.

Groningen, zondag 1 oktober
Gebouw Kapteynborg, Landleven 12, Zernike Campus Groningen.
In Groningen is de Open Dag onderdeel van wetenschapsfestival Zpannend Zernike.
Kijk te zijner tijd ook op www.zpannendzernike.nl en klik op 'Ruimteonderzoek'.

Leiden, zaterdag 7 oktober
SRON-gebouw, Niels Bohrweg 4, Bio Science Park Leiden.
Parkeren kan voor 2 euro per uur in de Ehrenfestgarage aan de Ehrenfestweg. 
In Leiden is de open dag onderdeel van de Space Week en Weekend van de Wetenschap.
Meer informatie over de open dagen van SRON vind je op deze pagina.

Confidental Infomation