Print deze pagina

ASTRON biedt arbeidskansen via de Participatiewet

‘Iedereen die kan en wil werken, is welkom’

Iemand die kan werken maar het op de arbeidsmarkt zonder ondersteuning niet redt, valt onder de Participatiewet (Pw). Deze wet moet ervoor zorgen dat meer mensen werk vinden, ook mensen met een arbeidsbeperking. NWO-instituut ASTRON in het Drentse Dwingeloo speelt hier actief op in en heeft maar liefst vijf medewerkers in dienst die binnen de Pw vallen. “Iedereen die ervoor open staat en wil werken is bij ons welkom. Ze moeten vooral leergierig zijn en interesse hebben”, aldus Diana Verweij, hoofd HR, Communicatie en Support bij ASTRON.

De Participatiewet ging op 1 januari 2015 in met als uitgangspunt dat iedereen naar vermogen deelneemt (participeert) aan de samenleving en zoveel mogelijk in het eigen onderhoud voorziet. De overheid wil dat mensen met een arbeidsbeperking vaker een baan bij een ‘gewone’ werkgever krijgen. Maar deze mensen vinden vaak lastiger werk, hebben vaak extra begeleiding nodig of een aangepaste werkplek. En juist daar ziet ASTRON kansen, vertelt Verweij. “Wij werken niet met vacatures, maar via de gemeente hebben we veel gesprekken met jobcoaches. Zij begeleiden de werkzoekenden die onder de Pw vallen naar een geschikte baan. Wij scannen de CV’s die we binnen krijgen en kijken vervolgens of we een geschikte plek hebben of kunnen creëren.”

“Als iemand uit de Participatiewet bij ons aan de slag gaat, vraagt dat niet eens zoveel extra werk”

Aan de slag met goede begeleiding

“Als iemand uit de Pw bij ons aan de slag gaat, vraagt dat niet eens zoveel extra werk. Op de werkvloer zoeken we om te beginnen iemand uit het team die de nieuwe collega begeleidt. Een soort buddy, die ervoor open staat en het leuk vindt om die begeleiding te doen. Daarnaast heeft de kandidaat vanuit de gemeente al een jobcoach waar hij/zij ook op terug kan vallen”, zegt een bevlogen Verweij. ASTRON heeft momenteel vijf medewerkers uit de Pw in dienst en staat open voor meer plekken. “Wij hebben iemand die heel veelzijdig facilitair werk doet voor 36 uur in de week. En op onze afdeling Communicatie wordt door twee medewerkers fantastisch werk gedaan aan de website en in de productie van prachtige filmpjes voor o.a. de websiterubriek People of ASTRON. Andere collega’s doen werk op het gebied van signaalverwerking of leveren technische ondersteuning.”

Alleen maar positieve ervaringen

Verweij kan niet anders dan positief vertellen over de ervaringen die ASTRON binnen dit project heeft. “Deze collega’s zijn zo blij en enthousiast dat ze een betaalde baan hebben gevonden die bij ze past. Ze hebben echt wat in hun mars. We hebben niet alleen hoger opgeleide mensen uit de Pw aangetrokken, maar ook mensen zonder afgeronde opleiding zijn welkom. We bieden de kans om bij ons werkervaring op te doen om misschien op termijn door te stromen naar een ander bedrijf of organisatie. Maar het komt ook voor dat we een vaste aanstelling aanbieden. Als ze echt willen, dan bieden we ze graag volop kansen!”

Kansen

De overheid verplicht bedrijven en onderzoekinstellingen als NWO-I om een bepaald aantal mensen in de Pw in dienst te nemen, licht Verweij toe. “Niet alleen wettelijk, maar ook intrinsiek voelen wij als overheidsinstelling een verplichting om onze bijdrage te leveren aan het laten slagen van mensen uit de Participatiewet. Wij bekijken alle mogelijkheden die er zijn om werk aan te bieden. We zien dat onze collega’s uit de Pw echt helpen om de afdelingen te ontlasten en dat daardoor werk beter verdeeld kan worden. Daarbij is het bijzonder dat deze collega’s zich snel thuis voelen bij ASTRON. Wij leggen dan ook niet de focus op de beperking die iemand heeft, maar zien wij een wereld aan kansen!”

Maak kennis met Henk Vonk

Henk Vonk is een van de vijf medewerkers die bij ASTRON binnen is gekomen via de Participatiewet. In 2017 startte hij als facilitair medewerker en inmiddels heeft hij een vast contract. Het mooiste moment van zijn loopbaan bij ASTRON is dat hij officieel werd benoemd tot aardigste medewerker. En niet zonder reden. Henk is flexibel en veelzijdig inzetbaar en altijd bereid om collega’s van dienst te zijn. In zijn werk is hij verantwoordelijk voor de post, maakt dagelijks rondes op het ASTRON-terrein en doet daar allerhande klussen, van onderhoud aan de gebouwen tot facilitair werk en autoreparaties. Hiervoor werkte Henk als pakjesbezorger bij TNT Post, tot zijn jobcoach hem wees op de vacature bij ASTRON. “Ik had nog nooit van ASTRON gehoord, maar besloot om er te gaan werken na drie gesprekken. En ik heb er nog geen seconde spijt van gehad, want ik heb het hier enorm naar mijn zin! Ik heb zelfs al een cursus Engels gevolgd”, aldus Henk. Het volledige interview met Henk Vonk lees je op de ASTRON-website in de rubriek ‘People at ASTRON’.

 

NWO en de participatiewet

Iedereen die kan werken maar het op de arbeidsmarkt zonder ondersteuning niet redt, valt onder de Participatiewet. Deze wet moet ervoor zorgen dat meer mensen werk vinden, ook mensen met een arbeidsbeperking. Eind 2020 waren er bij NWO, waaronder NWO-I een flink aantal van deze banen ingevuld. De focus lag de afgelopen periode, in verband met de coronacrisis, vooral op het behoud van deze banen. In de sector onderzoekinstellingen wordt de komende jaren gestreefd naar uitbreiding.

Tekst: Melissa Vianen
Foto: Paula Zimmerman
Nieuwsbrief Inside NWO-I, mei 2021

Confidental Infomation