Print deze pagina

Highlight Nikhef: neutrinodetector KM3NeT plaatst nieuwe lijn 2400 meter diep op zee

Eind februari heeft een team van Franse technici vanaf een zeeschip de eerste van vier nieuwe lijnen met meetapparatuur voor neutrinodetector KM3NeT naar 2400 meter diep afgezonken in de Middellandse Zee bij Toulon. Een duikrobot heeft de lijn met daaraan 18 glazen detectorbollen aangesloten. De bollen zijn gevuld met fotobuizen die lichtflitsjes meten die de aanwezigheid van neutrino’s detecteren. De KM3NeT-detector bestaat op den duur uit een reeks van honderden lijnen met detectorbollen in de diepzee bij Frankrijk en Italië, en in een latere fase ook Griekenland.

Met het meetnetwerk wordt onderzoek gedaan naar de fundamentele eigenschappen van neutrino's en naar astrofysische bronnen van kosmische neutrino’s. KM3NeT faciliteert ook zeeonderzoek en onderzoek naar zeezoogdieren.
Nikhef heeft samen met NIOZ, TNO en KVI-CART vrijwel alle onderdelen van de detector ontworpen. Daarbij geeft Nikhef leiding aan de bouw van de detector en speelt een cruciale rol bij het wetenschappelijk onderzoek.

Meer informatie
Lees meer over KM3NeT op de website van NWO-instituut Nikhef

 

 

Confidental Infomation