Print deze pagina

Highlight SRON: verhuizing van Utrecht naar Leiden een feit

De verhuizing van NWO-instituut SRON, Netherlands Institute for Space Research, van Utrecht naar het BioScience Park in Leiden is achter de rug. In oktober 2019 ging de eerste paal van het nieuwe pand de grond in, waarna ruim twintig intensieve bouwmaanden volgden. Het nieuwe gebouw voorziet in de behoefte van SRON voor de lange termijn: van complexe cleanrooms tot een massieve trillingsarme vloerplaat van 5.000 kubieke meter beton met 800 ton bewapening. Dat het iets weg heeft van het gebouw van NWO-instituut DIFFER in Eindhoven is niet vreemd, want architect Ector Hoogstad tekende voor beide ontwerpen.

De eerste SRON-collega’s verhuisden vanaf begin 2021 geleidelijk van Utrecht naar Leiden. Dit waren vooral medewerkers van technische, ondersteunende afdelingen. De overige, meest collega’s op kantoor, volgden afgelopen september. In die maand werd  SRON’s nieuwe hoofdkwartier op het Leiden BioScience Park volledig operationeel.

Bijzonder aan het nieuwe SRON-gebouw zijn onder meer complexe cleanrooms en cryolabs, geplaatst op een massieve trillingsarme vloerplaat van 5.000 kubieke meter beton met 800 ton bewapening, en ver weg van storende elektrische stralingsbronnen. In de cleanrooms vinden verschillende activiteiten tegelijk plaats: voor het creëren van sensoren zijn grote machines nodig, in een ander deel worden mechanische of elektronische instrumenten in elkaar gezet en ook is er een testgedeelte. Het gebouw, met een totale oppervlakte van ca. 9.000 m2, bestaat verder uit werkplaatsen, kantoren en vergader- en ontmoetingsruimtes, die gesitueerd zijn rondom een ruim atrium. In dit atrium moeten alle SRON-collega’s elkaar regelmatig tegenkomen is de gedachte, want uit die ontmoetingen komen veel ideeën en uiteindelijk mooie wetenschap voort.   

De verhuizing van SRON's hoofdkantoor gaat gepaard met een breder samenwerkingsverband tussen SRON, de Universiteit Leiden, de TU Delft en diverse andere kennispartners, gericht op de belangrijkste onderzoeksprogramma's van SRON: astrofysica, exoplaneetonderzoek, aardobservatie en technologieontwikkeling. Kijk voor meer informatie over SRON op de SRON-website.

Nieuwsbrief Inside NWO-I, december 2021

Confidental Infomation