Print deze pagina

Koninklijk bezoek voor ASTRON

Op 18 september 2019 bezochten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima het NWO-instituut ASTRON en de Dwingeloo-telescoop als onderdeel van hun 'Streekbezoek' aan de provincie Drenthe. Een geweldige kans om ASTRON als een van de pareltjes van de gemeente aan het paar te presenteren.

Het koninklijk paar werd verwelkomd in de Dwingeloo-telescoop, beheerd door de stichting CAMRAS, door ASTRON-directeur Carole Jackson. CAMRAS-vrijwilliger en ASTRON-medewerker Tammo Jan Dijkema vertelde vervolgens over de geschiedenis en het huidige gebruik van de Dwingeloo-telescoop. ASTRON adjunct-directeur Marco de Vos vertelde hen over de regionale, nationale en internationale samenwerkingsverbanden die het instituut aangaat. Astronoom Joeri van Leeuwen legde vervolgens uit over CORTEX, een internationale samenwerking die het explosieve universum onderzoekt via kunstmatige intelligentie. De Nationale Wetenschapsagenda kende onlangs 5 miljoen euro toe aan dat project.

Als onderdeel van het aantrekken van nieuw talent bij ASTRON sprak het koninklijk paar met Daniëla Mikkers, projectleider van de Open Science Hub Dwingeloo. Ze vertelde hoe kinderen in de Hub op jonge leeftijd in contact komen met de wetenschap en technologie die nodig is voor het bouwen en gebruiken van een radiotelescoop. Het koningspaar leerde ook de bouwers van het schaalmodel van de Dwingeloo-telescoop kennen, Jorrit Siebenga en Sjouke Kuindersma. Het werkende schaalmodel staat normaal in de Open Science Hub.

Bij het afscheid bood Carole Jackson een speciaal geschenk aan om het bezoek te herdenken, een beeldwerk met de Westerbork-, LOFAR- en SKA-telescopen erop gegraveerd. Gemaakt door ASTRON's eigen mechanische technici.

Aan het bezoek dat in totaal 25 minuten duurde, gingen drie maanden aan intensieve voorbereiding vooraf. Maar de uitgebreide en diep inhoudelijke gesprekken doen vermoeden dat het paar net zo van het bezoek heeft genoten als de ASTRON-medewerkers. Daarnaast heeft het bezoek de banden tussen ASTRON en de gemeente Westerveld en de provincie Drenthe verder versterkt. Ook heeft heeft dit bezoek veel bekijks opgeleverd voor de bewoners van Drenthe en omgeving, waarvan ongetwijfeld een aantal niet wisten dat er een instituut dat tot de wereldtop behoort midden op de mooie Drentse hei is gehuisvest.


Contactpersoon: Frank Nuijens

Nieuwsbrief Inside NWO-I, oktober 2019

Confidental Infomation