Print deze pagina

Nieuwe NWO-I teamleider Communicatie Kim Damen zoekt verbinding

"Meer samenwerken, van elkaar leren en kennis uitwisselen"

Kim Damen maakte op 1 oktober 2023 de overstap van Regieorgaan SIA (NWO) naar bureau NWO-I, waar ze startte als teamleider Communicatie. Haar start omschrijft Kim als 'een warm bad'. Al snel voelde ze zich thuis in haar eigen Communicatieteam op het bureau, in het managementteam en in het netwerk van communicatieprofessionals vanuit de NWO-instituten. Maak kennis met deze gedreven collega, die graag haar eigen steentje bijdraagt aan het mede mogelijk maken van het belangrijke wetenschappelijke onderzoek binnen onze instituten.

Als klein kind las Kim al graag boeken over hoe de wereld in elkaar zit. Ze kon zich enorm verwonderen over het kleine stipje in dat grote heelal waarop wij mensen wonen. Met haar brede belangstelling en nieuwsgierige aard lag de studie journalistiek voor de hand. Pas 16 jaar was ze toen ze daaraan begon.
"De opleiding paste mij goed", blikt Kim terug. "Ik heb veel geleerd en veel praktijkervaring opgedaan."
De studie was wel vooral gericht op het aanleren van vaardigheden, zoals schrijven en filmen. Omdat ze graag wat meer theoretische verdieping wilde en bovendien nog erg jong was, besloot Kim tot een vervolgstudie filosofie. In 2012 rondde ze haar master succesvol af en begon ze als zelfstandig redacteur en communicatieadviseur. Dat verliep ietwat moeizaam, gezien de economische crisis van die tijd. "Ik bleef om me heen kijken voor een functie in loondienst."

Goede leerschool in het Communicatievak

De fijne kneepjes van het Communicatievak leerde Kim bij communicatiebureau Tappan Communicatie in Den Haag, waar ze begin 2013 van start ging. Ze werkte er vijf jaar als redacteur en communicatieadviseur. "Tappan was echt een goede leerschool. Ik heb er veel interessante communicatieprojecten gedaan, heel uiteenlopend qua onderwerp en type opdrachtgever. Zoals communicatie over infrastructurele projecten voor Rijkswaterstaat en cultuur- en natuurprojecten voor de provincie Noord-Brabant."

Praktijkgericht onderzoek bij Regieorgaan SIA

In 2018 was Kim toe aan een nieuwe stap en solliciteerde ze voor de baan van communicatieadviseur bij Regieorgaan SIA, onderdeel van de domeinorganisatie van NWO (NWO-D). "Ik had altijd al veel interesse in onderzoek en wetenschap en wilde graag in die wereld werken. Regieorgaan SIA is opgericht om het praktijkgericht onderzoek aan hogescholen te stimuleren en samenwerking binnen het kennis- en innovatiesysteem te bevorderen. Toen ik er startte, kwam ik terecht in een club van ongeveer 25 collega's. Het regieorgaan is de afgelopen jaren flink gegroeid, naar 80 medewerkers. Het is tof om die groei van zowel Regieorgaan SIA als het praktijkgericht onderzoek te hebben mogen meemaken."

Medezeggenschap

In haar tijd bij NWO werd Kim eerst lid en een jaar later ook voorzitter van de Ondernemingsraad (OR) van NWO-D. "De OR is een geweldige manier om de organisatie goed te leren kennen, je raakt op de hoogte van veel van wat er speelt. Ik praat graag mee over hoe je een organisatie een betere plek maakt voor iedereen en ik voel me snel verantwoordelijk. Tijdens mijn studie journalistiek zat ik ook in de Institutionele Medezeggenschapsraad en bij communicatiebureau Tappan was ik lid van de personeelsvertegenwoordiging."

Prachtige onderzoeken                                    

Door haar communicatiefunctie bij Regieorgaan SIA en het OR-werk leerde Kim NWO-I al een beetje kennen. "Ik las en hoorde over de prachtige onderzoeken op hoog wetenschappelijk niveau bij de instituten. Daar wilde ik meer van weten." Toen ze de vacature voor teamleider Communicatie bij bureau NWO-I voorbij zag komen, was de keuze om te solliciteren dan ook snel gemaakt. "Na vijf jaar werken aan de subsidiekant wilde ik graag de onderzoekskant beter leren kennen. Ik wil vanuit mijn communicatierol mijn steentje bijdragen aan het mooie werk dat op de instituten plaatsvindt. Daar kan ik mij nu als teamleider, en als onderdeel van het MT van het bureau, voor inzetten. Ik wil hierin nauw blijven optrekken met de collega's van de domeinorganisatie van NWO.’

Plannen maken en kennis delen

De overstap valt Kim goed. "Ik ben in een warm bad terechtgekomen van hartelijke, gemotiveerde en betrokken collega's. Op het bureau bestaat de Communicatieafdeling op dit moment uit vier mensen. In het Managementteam zijn we met zeven MT-leden, plus fantastische ondersteuning. Samen met alle communicatieprofessionals van de instituten vormen we een communicatienetwerk van ongeveer 25 mensen. Het bureau speelt daarin voor wat betreft gezamenlijke of overkoepelende onderwerpen een coördinerende rol. Een aantal keer per jaar komen we als netwerk samen in een Functioneel Overleg. De inzet voor het nieuwe jaar is om nog beter samen te werken, van elkaar te leren en kennis uit te wisselen.

Het Communicatienetwerk had al begin 2023 een 'Plan van aanpak doorontwikkeling' geschreven om de communicatie binnen heel NWO-I naar een hoger plan te tillen en de samenwerking te intensiveren. Kim: "Die doelstelling staat nog helemaal overeind, maar het plan was te groot en te breed om in één keer op te pakken. Ik heb samen met het netwerk een aantal onderdelen geselecteerd om in 2024 mee te starten. Zo gaan we gezamenlijke communicatietrainingen organiseren en een communicatieplatform inrichten waar we onze ervaringen en plannen met elkaar delen. Ook werken we mee aan belangrijke thema's als diversiteit en inclusie; die gaan ons allemaal aan. Dit voorjaar volgen we met het hele netwerk de training 'Inclusief schrijven'. Ook gaan we meer meters maken met de digitale toegankelijkheid van onze communicatie en diensten, zoals de toegankelijkheid van onze websites."

Sparringpartner

Kim trekt in haar werk nauw op met Elsbeth Jansen. Zij is Instituutsmanager bij ASTRON en onderdeel van het Bedrijfsvoeringoverleg van NWO-I. Elsbeth heeft de portefeuille Communicatie onder haar hoede. Kim: "Elsbeth fungeert als mijn sparringpartner. Ze is een heel fijne collega, die veel kennis en ervaring meeneemt vanuit haar achtergrond en vanuit haar instituut".

Over Kim Damen privé

Kim is thuis in Tilburg, waar ze samenwoont met vriend Ben. Ze heeft verschillende passies buiten het werk. "Ik kook en bak heel graag en vind het leuk om er een perfecte wijn bij te kiezen; ik heb verschillende wijncursussen gedaan. Ik ga ook graag wandelen met een verrekijker op zak om vogels te kijken. En ik lees heel veel, over uiteenlopende onderwerpen: van politiek tot paleontologie en van filosofie tot fysica. Lachend: "Als ik iets beter was geweest in exacte vakken, was ik misschien zelf onderzoeker geworden bij een NWO-instituut."

Tekst: Elke Veldkamp

Nieuwsbrief Inside NWO-I, februari 2024
Op de NWO-I website vind je 
het archief van de nieuwsbrief Inside NWO-I. 

Confidental Infomation