Print deze pagina

Nikhef lanceert Expostrip en SRON opent tentoonstelling in Rijksmuseum Boerhaave

NWO-instituten laten wetenschap tot de verbeelding spreken

De instituten Nikhef en SRON laten hun wetenschap tot de verbeelding spreken. Nikhef opende 29 februari een Expostrip in de centrale hal van hun recent gerenoveerde pand op het Amsterdam Science Park: een expositie van onderdelen uit hun eigen experimenten. En SRON opende op 21 maart een publiekstentoonstelling over Zwarte Gaten in Rijkmuseum Boerhaave in Leiden.

Expostrip bij Nikhef

Tijdens de officiële opening van het gerenoveerde gebouw van NWO-instituut Nikhef is de Expostrip onthuld. Een gloednieuwe in-huis expositie over het werk en onderzoeksonderwerpen van Nikhef siert het nieuwe centrale atrium van het gebouw, de Vertex genaamd. De expositie toont onderdelen uit experimenten op het gebied van de astrodeeltjesfysica, van de detectoren op CERN en apparatuur die op de bodem van de Middellandse zee wordt geplaats (KM3NeT). Daarnaast vertelt de tentoonstelling in tekst en beeld het verhaal van de werkwijze van onderzoekers in de subatomaire fysica. Daarbij is ook veel aandacht voor de innovatieve technieken die daarvoor nodig zijn en die mede op Nikhef worden ontwikkeld en gebouwd.

De expositie is een permanente tentoonstelling die is ontwikkeld door Nikhef in samenwerking met ontwerper Wiek Rozemond en tentoonstellingsbouwer Letter Z Design. De tentoonstelling is bestemd voor bezoekers van het instituut, ook tijdens open dagen. Kijk voor meer informatie op de Nikhef-website. Bij de Expostrip hoort ook een speciale expo-website die de onderdelen toelicht.

SRON-tentoonstelling ‘Dichter bij het Zwarte Gat’

Het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden opende in samenwerking met NWO-instituut SRON op 21 maart 2024 een nieuwe tentoonstelling over Zwarte Gaten. Deze tentoonstelling voert de bezoeker mee naar de mysterieuze wereld van zwarte gaten en probeert antwoorden te vinden op vragen als: Wat zien we als we naar een zwart gat kijken? Hoe is de eerste ‘foto’ van een zwart gat gemaakt? Wat gebeurt er als je in een zwart gat valt?

Filmpjes, doe-activiteiten, de prachtige collectiestukken en een speciale ‘experience’ maakt het stapje voor stapje invoelbaar wat een zwart gat is, wat we zien als we naar een zwart gat kijken en waarnaar wetenschappers op zoek zijn. SRON is heel blij dat ze deze samenwerking met Rijksmuseum Boerhaave hebben kunnen bekronen met het schaalmodel van de Athena röntgenruimtetelescoop die zichtbaar is in de tentoonstelling: de toekomstige röntgentelescoop van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) die ontwikkeld wordt voor lancering rond 2037.

Athena is een krachtig röntgenobservatorium met een ongekende combinatie van verzamelgebied, onderzoeksmogelijkheden en energieresolutie. De ongekende mogelijkheden zullen de astronomische gemeenschap in staat stellen om een breed scala aan astrofysische onderwerpen aan te pakken. Deze onderwerpen kunnen onder andere omvatten: compacte objecten zoals zwarte gaten over hun hele massabereik en neutronensterren, het hete gas rond clusters van sterrenstelsels, verre gamma-uitbarstingen, supernova-explosies en -resten, sterren, witte dwergen, exoplaneten en hun moedersterren, en het interstellaire medium. SRON zal de camera maken voor X-IFU, een van de instrumenten aan boord van ruimtetelescoop Athena.

De tentoonstelling over Zwarte Gaten is nu te zien tot en met 5 januari 2025 bij Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. Deze is mede tot stand gekomen in samenwerking met het ministerie van OCW, NWO, SRON en het Dutch Black Hole Consortium. Kijk voor meer informatie op de website van het Rijksmuseum Boerhaave.


Nieuwsbrief Inside NWO-I, mei 2024
Op de NWO-I website vind je 
het archief van de nieuwsbrief Inside NWO-I. 

Confidental Infomation