NIOZ onderzoekt zeeschuim na surfdrama
In de avond van 11 mei 2020 kwamen vijf surfers om het leven voor de kust van Scheveningen. Al snel rees de vraag of de surfers door de opvallend dikke laag zeeschuim misschien onwel raakten of er in gestikt zijn. NIOZ-onderzoeker Katja Philippart heeft hierop geen antwoord, maar probeert nu met collega’s van andere instituten te achterhalen onder welke omstandigheden het schuim zich in zulke hoeveelheden kan ontwikkelen. Was er sprake van een uitzonderlijke situatie in de concentratie schuimalgen, de timing van de algenbloei, of de harde wind, of was het een combinatie van deze factoren?
Al 45 jaar lang onderzoekt het NIOZ algen in de Noordzee. De soort die zulk zeeschuim veroorzaakt is de Phaeocystis globosa, ook wel schuimalg genoemd, die veelvuldig in de Noordzee voorkomt. In april en mei bloeit de alg met als restproduct het plakkerige zeeschuim dat bijvoorbeeld door harde wind verder op kan kloppen alsof je melk opschuimt voor koffie.
Op de website van NIOZ, Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, en op de persoonlijke pagina van Philippart lees je meer over het onderzoek bij NIOZ.
Nieuwsbrief Inside NWO-I, mei 2020
Foto: Cees van der Velde