NWO-I en ILO-net nemen deel aan EU-project INPROCAP
Stimuleren inkoop van innovaties door big science organisaties
In juni ging een nieuw Europees project van start, INPROCAP: INnovation PROcurement CAPabilities. Het wordt gefinancierd door de Europese Commissie. NWO-I en het netwerk van industrial liaison officers in big science organisaties (ILO-net BigScience.NL) zitten in het consortium.
Waar staat INPROCAP voor en waarom is het ook voor NWO-I belangrijk? Robbelien Kooistra, strategisch adviseur Innovatie & Valorisatie bij bureau NWO-I, en Jan Visser, ILO bij Nikhef en coördinator van BigScience.NL, vertellen dat.
Nikhef, ASTRON, SRON en DIFFER
Big science staat voor ‘baanbrekend fundamenteel onderzoek dat wordt uitgevoerd in grote internationale samenwerkingsverbanden’. De NWO-instituten Nikhef, ASTRON, SRON en DIFFER doen aan big science. Lees ook het artikel over het ILO-netwerk in de Inside NWO-I van mei 2024: ze zijn in hun onderzoek verbonden met Europese big science organisaties als CERN, SKA, ESA en ITER.
Het doel van INPROCAP is big science organisaties te stimuleren om vaker innovaties uit de industrie in te kopen of daarin samen op te trekken in plaats van veel zelf te ontwikkelen. Dit om de industrie meer te laten profiteren van een relatie met big science organisaties. Binnen INPROCAP werken naast BigScience.NL partners samen uit Denemarken (DTI), Polen (NCBJ), Spanje (CDTI), Slowakije (Pedal), Duitsland (EuXfel) en EISCAT (meerdere landen). Ze vertegenwoordigen zowel big science organisaties als netwerken van ILO's en het mkb.
Verschillen in kaart
Jan legt uit dat de big science organisaties verschillende relaties hebben met de industrie. CERN, waarmee Nikhef samenwerkt, ontwikkelt zelf apparatuur en vraagt industriële partners deze te maken. ESA besteedt het ontwikkelen van innovaties veelal uit en ITER doet veel in nauwe samenwerking met de industrie. INPROCAP gaat deze aanpakken in kaart brengen, met als doel organisaties die nu veel zelf ontwikkelen, handvatten te geven om meer innovaties met of uit de industrie te implementeren. Hetzelfde geldt voor de ILO's die er onbekend mee zijn: die krijgen instructie via Webinars en workshops om samenwerkingen tot stand te brengen.
Sporen verdiend
Robbelien vertelt dat NWO-I het deelproject trekt dat deze inventarisatie gaat doen: "Welke organisaties zijn al succesvol en hoe pakken zij dit aan? Welke rol spelen ILO's? Hoe zijn de contacten vanuit big science organisaties met grote industrieclusters en startups? De resultaten van de inventarisatie gebruiken we vervolgens voor het ontwikkelen van trainingen".
Jan voegt toe dat de Nederlandse ILO's hun sporen binnen Europa verdiend hebben en daarom gevraagd zijn als partner in dit consortium. "Het is de oogst van jarenlange inspanningen van Gerard Cornet (oud-ILO van SRON) en Toon Verhoeven (oud-ILO van DIFFER). Dichtbij dit vuur ben je in allerlei discussies betrokken, heb je invloed en kun je sneller leren dan wanneer je alleen een Webinar volgt."
Zichtbaarheid van NWO-instituten
"Het is moeilijk in cijfers uit te drukken is wat de Europese contacten opleveren", zegt Jan. Beiden zijn er echter van overtuigd dat de inspanningen positief effect hebben voor de Nederlandse bedrijven en de zichtbaarheid van de NWO-instituten in Europa. Jan: "Mede door onze bekendheid zijn wij gevraagd om lid te worden van het ELI-ERIC ILO-netwerk. Bovendien komen twee mensen van dit netwerk naar de Precisie-beurs, dé Nederlandse vakbeurs van high en ultra precisietechnologie. Ze leren daar onze bedrijven kennen".
Tekst: Anita van Stel
Nieuwsbrief Inside NWO-I, oktober 2024
Op de NWO-I website vind je het archief van de nieuwsbrief Inside NWO-I.