Print deze pagina

NWO viert.. Holi

De maand maart (2022) is vooralsnog zonovergoten geweest en bij steeds meer mensen beginnen de kriebels op te spelen. Het is bijna lente! En om in dat thema te blijven, viert NWO deze maand het hindoeïstische feest Holi. Het feest bestaat al honderden jaren en wordt onder andere het lentefeest genoemd. Met collega Varsha Kapoerchan (ENW/NWA) hebben we het over Holi en wat dit voor haar betekent.

Holi wordt ook wel eens het lentefeest genoemd.. Maar wat is het nu precies?
“Holi is eigenlijk verschillende dingen: het is een lentefeest, maar ook een nieuwjaarsfeest, en een feest waarop de overwinning van het goede op het kwade wordt gevierd. Holi staat vooral bekend om het gooien met gekleurd poeder. Het feit dat iedereen onder het poeder zit symboliseert dat op deze dag iedereen gelijk is, ongeacht religie of afkomst. Maar Holi is eigenlijk een religieus feest en daarmee een verzameling van verschillende activiteiten (net als Diwali trouwens!). De belangrijkste is ‘Holika Dahan’, de avond vóór Holi. Op die avond wordt een brandstapel in brand gestoken. De brandstapel symboliseert Holika, het kwaad, en het in brand steken daarvan symboliseert de overwinning van het goede op het kwade.”

Wat betekent het feest persoonlijk voor jou en hoe vier je het?
“Tegenwoordig vier ik Holi niet meer echt. Omdat het een religieuze feestdag is, is de dag van Holi voor mij wel een moment voor bezinning. Vroeger begon Holi al overdag op school (ik zat op een openbare school in de Haagse Schilderswijk), waar de Hindoestaanse klasgenootjes
elkaar met poeder bestrooiden en de rest van de klas gezellig meedeed. Later op de dag kwamen we met de hele familie bij elkaar bij mijn grootouders thuis.
We wensten elkaar een “Shubh Holi” (gelukkig Holi), er was lekker eten en besprenkelden elkaar met parfum – mijn oma wilde het huis graag schoon houden dus we mochten binnen niet met poeder strooien :-)”

Wat is jouw favoriete herinnering aan het vieren van Holi?
“Het samenzijn met de hele familie en lekker spelen met je neefjes en nichtjes.”

Welke boodschap vanuit het feest geef je graag mee aan de NWO collega’s?
“Dat uiteindelijk iedereen gelijk is, ongeacht waar je vandaan komt of wat je sociale rang is.”

Meer informatie
Meer weten over het verhaal achter Holika? Klik hier of bezoek de volgende link

Text: Seray Ünsal

###

Diversiteit & Inclusie bij NWO en NWO-I

Deze nieuwe rubriek verschijnt zowel op het NWO-intranet Joost als in de nieuwsbrief Inside NWO-I. Het is een initiatief vanuit het NWO-D en NWO-I-brede Diversiteitsteam. Wij werken aan het werken in een inclusieve organisatie mét inclusieve procedures. We geloven erin dat we onze strategische ambities als NWO kunnen verwezenlijken als we ook streven naar het zijn van een diverse organisatie met een inclusieve cultuur. Diversiteit brengt ons creativiteit, innovatie en vernieuwing en daarnaast zijn we ervan overtuigd dat we meer maatschappelijke impact hebben als NWO wanneer we als NWO een afspiegeling zijn van de maatschappij. Dat vraagt van NWO dat we een werkgever zijn waar iedereen welkom is, zichzelf kan zijn en het beste uit zichzelf kan halen. Deze D&I-kalender draagt daar aan bij. Je leest meer over diversiteit en inclusie op de NWO-website. En in de januari-editie van Inside NWO-I plaatsten we het artikel 'Werken aan een organisatie waar iedereen zichzelf kan zijn' over diversiteit binnen NWO en NWO-I.

Rubriek 'NWO viert …' op basis van een jaarkalender

De rubriek ‘NWO viert …' baseren wij op een jaarkalender die we zelf hebben samengesteld. Je vindt onze kalender op deze pagina. Dat een jaar(kalender) op 1 januari moet beginnen is geen vaststaand feit. Verschillende Romeinse keizers en Pausen veranderden de data: het jaar moet beginnen op 1 maart, of 25 maart of toch 1 januari? Het zette ons aan het denken: welke data vinden wij nog meer vanzelfsprekend en hoe is dat voor anderen? Tijd voor een kalender waar álle bijzondere dagen opstaan: dagen die wij als NWO'ers samen kunnen vieren. We hopen elkaar hiermee beter te leren kennen, meer kennis te krijgen over andere feestdagen die we zelf vieren en door het gesprek te openen over welke (feest)dagen bijzonder voor ons zijn, en waarom.

Wil je de andere uitgelichte (feest)dagen van 'NWO viert…' nalezen en/of kijken op de 'NWO viert...' kalender? Dat kan op de NWO-I website.

Wil je meedoen met deze rubriek?

Mist jouw (feest)dag op de kalender? En misschien wil jij iets vertellen in de rubriek 'NWO viert …' over een van de bijzondere dagen op deze kalender? Stuur dan een e-mail naar Nicole Verhoeven via n.verhoeven@nwo-i.nl. Dan voegen wij jouw dag toe aan de kalender en nemen we contact met je op voor een mogelijk interview voor deze rubriek.

 

Confidental Infomation