Print deze pagina

NWO viert... Kerstmis

Waar veel collega’s al aan het genieten zijn van een welverdiende vakantie, nemen wij vanuit het NWO viert-redactieteam nog even de tijd om stil te staan bij het Kerstfeest. “It’s the most wonderful time of the year..”, maar waarom dan? NIOZ-collega Tara Mahendrarajah nam de tijd om ons te vertellen wat het Kerstfeest voor haar betekent en hoe zij dit viert. Fijne dagen, namens het NWO viert-team!

Tara Mahendrarajah, PhD bij NWO-instituut NIOZ

Hoe vier jij de kerstdagen?
Ik heb altijd ‘traditionele’ kerst gevierd, meestal met mijn familie. Maar de laatste zes jaar heb ik op andere plekken gewoond, ver van mijn familie en daarom vier ik veelal kerst met mijn partner Scott. Door de Covid-beperkingen en andere verplichtingen konden we helaas niet terug naar huis (Verenigde Staten) reizen, en daarom hebben we al drie keer kerst gevierd in Nederland. Tijdens deze dagen brengen we tijd met elkaar door op kerstavond en de kerstdagen, door grote maaltijden voor onszelf en onze vrienden voor te bereiden, cadeautjes uit te pakken en uitgebreid bij te kletsen met de belangrijkste mensen om ons heen.

Heeft kerst nog een speciale betekenis voor jou?
Ondanks het feit dat mijn ouders een christelijke invloed hebben, was mijn familie nogal seculier en speelde de religieuze betekenis van kerst in beperkte mate een rol tijdens de feestdagen. In mijn kindertijd woonden we wel eens een mis bij op kerstavond, maar het werd niet specifiek benadrukt. Het is voor mij wel een speciale tijd, omdat ik normaal gesproken in deze tijd van het jaar tijd doorbreng met mijn ouders en andere familieleden. Mijn ouders werkten altijd veel en we hadden niet veel langere tijdsmomenten om met elkaar door te brengen, zonder dat er veel andere verplichtingen waren. We hadden ook altijd grote familiefeesten waarbij we samen kwamen en traditionele maaltijden uit Sri Lanka voorbereidden.
Op kerstochtend eten we een traditionele maaltijd uit Sri Lanka dat bestaat uit ‘kiribath’ dat lijkt op rijstmelk. Het is rijst, gekookt in kokosmelk en wordt geserveerd met een traditionele ‘beef curry’ uit Sri Lanka, soms ook wel een aardappel curry.  Daar voegen we dan een hele pittige sambal aan toe, gemaakt van gesneden uien, groene peper, chili poeder en gedroogde vis (uit de Malediven) en limoen. Onze familie kan niet zonder dit gerecht op kerstochtend, het is een echte traditie.

Kun je kort nog iets over je werk bij NIOZ vertellen?  
Mijn onderzoek houdt zich bezig met de diepe evolutionaire historie van de primaire levensdomeinen: de Archaea en de Bacteria. Ik gebruik rekenkundige tools om de genomen (geheel van erfelijke informatie in een cel) van moderne micro organismes te analyseren. En ik gebruik die kennis om af te leiden wat de eigenschappen van de vroegste vertakkingen zijn die de ‘Tree of life’ vertegenwoordigen.

Verhalen van collega's bij NWO-D (domeinorganisatie)

De verhalen van van collega's Jeroen Lindeboom, Ammeret Rossouw, Nanouschka Wamelink en Ivo Ridder lees je terug op NWO-intranet Joost

###

Diversiteit & Inclusie bij NWO en NWO-I

Deze nieuwe rubriek verschijnt zowel op het NWO-intranet Joost als in de nieuwsbrief Inside NWO-I. Het is een initiatief vanuit het NWO-D en NWO-I-brede Diversiteitsteam. Wij werken aan het werken in een inclusieve organisatie mét inclusieve procedures. We geloven erin dat we onze strategische ambities als NWO kunnen verwezenlijken als we ook streven naar het zijn van een diverse organisatie met een inclusieve cultuur. Diversiteit brengt ons creativiteit, innovatie en vernieuwing en daarnaast zijn we ervan overtuigd dat we meer maatschappelijke impact hebben als NWO wanneer we als NWO een afspiegeling zijn van de maatschappij. Dat vraagt van NWO dat we een werkgever zijn waar iedereen welkom is, zichzelf kan zijn en het beste uit zichzelf kan halen. Deze D&I-kalender draagt daar aan bij. Je leest meer over diversiteit en inclusie op de NWO-website. En in de januari-editie van Inside NWO-I plaatsten we het artikel 'Werken aan een organisatie waar iedereen zichzelf kan zijn' over diversiteit binnen NWO en NWO-I.

Rubriek 'NWO viert …' op basis van een jaarkalender

De rubriek ‘NWO viert …' baseren wij op een jaarkalender die we zelf hebben samengesteld. Je vindt onze kalender op deze pagina. Dat een jaar(kalender) op 1 januari moet beginnen is geen vaststaand feit. Verschillende Romeinse keizers en Pausen veranderden de data: het jaar moet beginnen op 1 maart, of 25 maart of toch 1 januari? Het zette ons aan het denken: welke data vinden wij nog meer vanzelfsprekend en hoe is dat voor anderen? Tijd voor een kalender waar álle bijzondere dagen opstaan: dagen die wij als NWO'ers samen kunnen vieren. We hopen elkaar hiermee beter te leren kennen, meer kennis te krijgen over andere feestdagen die we zelf vieren en door het gesprek te openen over welke (feest)dagen bijzonder voor ons zijn, en waarom.

Wil je de andere uitgelichte (feest)dagen van 'NWO viert…' nalezen en/of kijken op de 'NWO viert...' kalender? Dat kan op de NWO-I website.

Wil je meedoen met deze rubriek?

Mist jouw (feest)dag op de kalender? En misschien wil jij iets vertellen in de rubriek 'NWO viert …' over een van de bijzondere dagen op deze kalender? Stuur dan een e-mail naar Nicole Verhoeven via n.verhoeven@nwo-i.nl. Dan voegen wij jouw dag toe aan de kalender en nemen we contact met je op voor een mogelijk interview voor deze rubriek.

Confidental Infomation