Print deze pagina

NWO viert ... Vaderdag

Dit is de tweede editie van 'NWO viert …', een rubriek waarin we bijzondere (feest)dagen uitlichten die we als NWO'ers samen kunnen vieren. Op 20 juni vierden we Vaderdag. Voor de een misschien niet heel bijzonder, maar voor de ander wel. Dennis Hoencamp (concerncommunicatie NWO-D) deed een boekje open over hoe hij tegen diverse stereotypen rondom vaders aankijkt, hoe hij het vaderschap ervaart en hoe hij dit combineert met zijn werk bij NWO. Hij is getrouwd met Anne en samen hebben zij twee dochters, Noa (5) en Lynn (3). Heb jij ook een suggestie voor een speciale (feest)dag voor deze rubriek 'NWO viert …' en wil je ook geïnterviewd worden? Meld je aan!

Vaderdag wordt door de een ervaren als een commercieel concept en is voor de ander echt een feestdag. Vieren jullie thuis Vaderdag?
"Ik denk dat wij thuis van mening zijn dat het eigenlijk elke dag vader-, moeder- of kinderdag is, maar het is wel heel leuk om te zien wat er door de kinderen op school is geknutseld. Dat zijn eigenlijk de leukere cadeautjes op dit soort dagen in plaats van de geurtjes of BBQ-tang."

Het is dus eigenlijk elke dag Vaderdag! Ben jij wel eens stereotypen rondom vaders (taakverdeling ongelijk, minder thuis etc.) in de praktijk tegengekomen en hoe kijk je hiernaar?
"In de praktijk heb ik niet vaak te maken gehad met mensen die vanuit een bepaald stereotype iets te zeggen hebben. Wel heb ik eens meegemaakt dat ik met de kinderwagen in de Prenatal stond en ongevraagd advies en hulp kreeg van de dames die daar werkten. Uitspraken als "En weet je wel wat je nodig hebt?" op een vrij belerende toon. Ja, dat wist ik dan heel goed en daar waren ze soms ietwat verrast door. Ik kan best begrijpen dat het beeld nog heerst dat de mannen of vaders misschien iets minder kennis hebben van bepaalde zaken. Maar dat is in mijn geval niet zo geweest.
Verder was het stereotype 'de man doet minder in huis dan de vrouw' bij ons al voor de geboorte van Noa en Lynn niet echt aan de orde. De taakverdeling in huis is eerder andersom, ik doe misschien nét iets meer in het huishouden. Wat betreft de opvoeding is dit wel gelijk aan elkaar, dat doen we samen. Ik ben dan ook van mening dat ieder stel dit het beste voor zichzelf kan bepalen."

Heb jij het idee dat er (positieve) ontwikkelingen geweest zijn wat betreft de rol van vaders ten opzichte van moeders?
"Ik denk wel dat er steeds meer aandacht is voor vaders en dat het concept 'vader verdient en moeder zorgt voor de kinderen' niet meer echt de norm is. Een term als 'papadag' als je als vader een dag vrij neemt in de week om deze met de kinderen te spenderen, wordt denk ik iets minder vaak gebruikt. Het is natuurlijk ook gek, de dagen dat moeder met de kinderen is worden ook niet 'mamadag' genoemd.
Wat ik bijvoorbeeld heel leuk vind om te zien, is dat je op het schoolplein steeds meer vaders ziet die hun kind(eren) komen brengen of ophalen. Eerder was dit vooral een plein vol met moeders. Ook ben ik nu klassenouder - waar dit eerst eigenlijk altijd klassenmoeders waren. Zo merk je toch wel weer verschillen."

Hoe combineer jij jouw werk met het vaderschap?
"Eigenlijk gaat dit heel natuurlijk, mede dankzij het feit dat ik bij organisaties werkzaam ben geweest waar hier veel begrip voor was. Ik heb al snel voor mijzelf besloten dat ik een vaste vrije dag neem in de week en de overige dagen een uur langer werk. Zo compenseer ik dit weer en het werkt prima voor mij en het gezin. Ik vind het namelijk van belang dat er een goede balans is tussen wanneer je lekker thuis met de kinderen zit en wanneer je kiest voor een oppas of de opvang. Al is dit ook zeker iets wat ieder gezin helemaal zelf moet bepalen en afwegen. Zo is er bij ons maandag er woensdag altijd iemand thuis met de meiden en op dinsdag gaan ze naar opa en oma.
Op dit moment ben ik blij dat de scholen en opvang weer open zijn. Ik denk dat veel ouders de afgelopen periode niet altijd even efficiënt hebben kunnen werken. Dank ook naar NWO hoe hier mee is omgegaan en de ruimte is gegeven. Maar ook buiten deze thuiswerkellende zijn er altijd zaken die van invloed kunnen zijn op jouw functioneren. Als er iets aan de hand is of er speelt iets bij hen, dan beïnvloedt dit jou, maar dat hoort er uiteindelijk allemaal bij en is het dubbel en dwars waard."

Zijn er dingen die jij meeneemt vanuit het vaderschap, in jouw werk bij NWO?
"Nou, het mooiste aan vaderschap zit juist in de kleinste dingen, van die geknutselde stropdas tot aan die blije blik wanneer je voor de zoveelste keer iets gemaakt hebt. Van het slaaptekort en de grijze haren word ik niet per se een betere communicatieadviseur. Maar ik merk zeker dat ik hierdoor een stuk meer begripvol ben naar anderen toe. Vader zijn van twee kleine druktemakers met een eigen belevingswereld is goed voor je inlevingsvermogen. Ik heb beter naar de wereld en de mensen om mij heen leren kijken en dat is erg waardevol binnen het vakgebied. Ook leer je vanzelf efficiënter met je tijd omgaan."

##

Diversiteit & Inclusie bij NWO en NWO-I

Deze nieuwe rubriek verschijnt zowel op het NWO-intranet Joost als in de nieuwsbrief Inside NWO-I. Het is een initiatief vanuit het NWO-D en NWO-I-brede Diversiteitsteam. Wij werken aan het werken in een inclusieve organisatie mét inclusieve procedures. We geloven erin dat we onze strategische ambities als NWO kunnen verwezenlijken als we ook streven naar het zijn van een diverse organisatie met een inclusieve cultuur. Diversiteit brengt ons creativiteit, innovatie en vernieuwing en daarnaast zijn we ervan overtuigd dat we meer maatschappelijke impact hebben als NWO wanneer we als NWO een afspiegeling zijn van de maatschappij. Dat vraagt van NWO dat we een werkgever zijn waar iedereen welkom is, zichzelf kan zijn en het beste uit zichzelf kan halen. Deze D&I-kalender draagt daar aan bij. Je leest meer over diversiteit en inclusie op de NWO-website. En in de januari-editie van Inside NWO-I plaatsten we het artikel 'Werken aan een organisatie waar iedereen zichzelf kan zijn' over diversiteit binnen NWO en NWO-I.

Rubriek 'NWO viert …' op basis van een jaarkalender

De rubriek ‘NWO viert …' baseren wij op een jaarkalender die we zelf hebben samengesteld. Je vindt onze kalender op deze pagina. Dat een jaar(kalender) op 1 januari moet beginnen is geen vaststaand feit. Verschillende Romeinse keizers en Pausen veranderden de data: het jaar moet beginnen op 1 maart, of 25 maart of toch 1 januari? Het zette ons aan het denken: welke data vinden wij nog meer vanzelfsprekend en hoe is dat voor anderen? Tijd voor een kalender waar álle bijzondere dagen opstaan: dagen die wij als NWO'ers samen kunnen vieren. We hopen elkaar hiermee beter te leren kennen, meer kennis te krijgen over andere feestdagen die we zelf vieren en door het gesprek te openen over welke (feest)dagen bijzonder voor ons zijn, en waarom.

Bekijk de overige verschenen artikelen uit de reeks 'NWO viert...'. 

Wil je meedoen met deze rubriek?

Mist jouw (feest)dag op de kalender (zie bijlage onderaan dit artikel)? En misschien wil jij iets vertellen in de rubriek 'NWO viert …' over een van de bijzondere dagen op deze kalender? Stuur dan een e-mail naar Melissa Vianen via Nicole Verhoeven. Dan voegen wij jouw dag toe aan de kalender en nemen we contact met je op voor een mogelijk interview voor deze rubriek.

Nieuwsbrief Inside NWO-I, juli 2021
Tekst: Seray Ünsal

 

Confidental Infomation