Print deze pagina

NWO viert... Wereldstotterdag

Op 22 oktober was het Wereldstotterdag. En met de rubriek ‘NWO viert’ staan we hier graag bij stil.  In 1998 is 22 oktober uitgeroepen tot “International Stutter Awareness Day” ofwel: Wereldstotterdag. In deze editie van ‘NWO viert’ vertelt Angelique Schilder, manager P&O bij NWO-instituut CWI, haar verhaal over stotteren en deze speciale dag.

Dank dat jij jouw verhaal wil delen, Angelique! Je vertelde ons dat je vroeger heel erg stotterde, vanaf welke leeftijd was dat ongeveer en hoe is het nu?
“Zoals ik het mij kan herinneren stotterde ik al vanaf de basisschool. Ik was vroeger een heel verlegen, onzeker en ook wel gevoelig meisje. Ook had ik een met een lui oog waardoor ik een bril op moest, inclusief een plakker op mijn rechteroog. Dat heeft heel veel pesterijen aangetrokken, eigenlijk al op de kleuterschool. Toen ik naar de basisschool ging ontstond er een angst om te praten en begon ik met stotteren, wat weer een reden was om te pesten. De huidige situatie nu is dat ik nauwelijks nog stotter. Af en toe blijf ik nog eens hangen maar dat mag geen naam hebben.”

Welke impact heeft het stotteren gehad op je binnen je werk- of je privé-omgeving?
“Stotteren heeft vroeger een enorme impact op mijn leven gehad. Ik heb nog oude dagboeken waarin ik terug lees hoe eenzaam ik me voelde en ik zo verlangde naar een leven zonder stotteren. Het idee dat je altijd alles zou kunnen zeggen wat je maar wilde was voor mij een droom. Het mooie van dromen is dat ze waar kunnen worden. Ik kan me ook nog heel goed die klamme handjes herinneren die ik de hele dag had in de schoolbanken omdat ik bang was voor een beurt in de klas. En voorlezen en spreekbeurten waren een grote stressfactor.
Bijzonder was wel dat ik op het einde van de basisschool erachter kwam dat ik op toneel niet stotterde. Dat heeft ertoe geleid dat ik toneel heb gespeeld en zodra ik op toneel stond viel alles van me af en kon ik iemand anders spelen. Ik had er ook nog een bepaald talent voor werd mij gezegd, maar ik heb na de middelbare school het niet aangedurfd om mij aan te melden bij de toneelacademie. Die stap was voor mij toen te groot. Dat ik niet stotterde op toneel geeft dan ook al meteen aan dat stotteren vooral iets op mentaal en emotioneel gebied is. Het zijn de gedachten en emoties die zorgen dat je gaat stotteren.”

Wat heb je gedaan om er af te komen, heb je hier hulp bij gekregen?
“Toen ik studeerde in Nijmegen weet ik nog goed dat ik voor studiepunten een cursus kon geven aan 1e jaars studenten. En de eerste gedacht die toen in me opkwam was: “Oh nee dat ga ik niet doen want ik stotter.” En toen gebeurde er iets intern bij mij dat ik dacht deze overtuiging ga ik veranderen. En nam het besluit dat ik NOOIT meer iets niet doe omdat ik stotter. En ik ben de cursus gaan geven en dat was best confronterend maar ik was trots op mezelf dat ik door heb gezet. Ik kreeg hele goede feedback van de deelnemers en daar heb ik geleerd dat juist door mijn stotteren ik een stuk van mijn kwetsbaarheid liet zien. Zo had ik er nog nooit naar gekeken.
Ik heb mij toen wel ondertussen aangemeld bij het Stotterteam op de Radboud Universiteit. Die hebben allerlei tests bij mij gedaan en mij geadviseerd een bepaald soort therapie te volgen. Dat ben ik gaan doen en ik heb toen geleerd om gecontroleerd te praten. Maar op de een of andere manier paste het mij niet helemaal die manier van praten. Ik kon daar niet mijn enthousiasme in kwijt. Zoals mijn stottertherapeute vaak zei: “Angelique jij denkt af en toe dat je de motor van een Porsche hebt, maar je hebt de motor van een Lada.” Eigenlijk door zelfonderzoek en persoonlijke ontwikkeling ben ik vloeiender gaan praten. Stotteren is voor mij geen spraakgebrek maar gaat over angst, de angst om te spreken. En onder die angst om te spreken ligt een hele wereld die ontdekt dient te worden om van het stotteren af te komen. Door zelfinzicht en te ontdekken hoe ik bepaalde patronen kon doorbreken ben ik veel meer in balans gekomen. Ik voel me nu veel zelfbewuster.”

Is er nog iets speciaals wat je doet op Wereldstotterdag?
“Ik ga met dank ook aan dit interview, ook nog een blog schrijven en delen op social media. Laat het een inspiratie zijn voor anderen.”

Wat zou je willen meegeven aan anderen om inclusiever om te gaan met mensen die stotteren?
“Ik kan dan alleen voor mezelf praten maar wat ik iedereen kan adviseren: vul niet zelf de woorden in bij een stotteraar. Het gaf mij nog een rotter gevoel. Maar dat kan voor een ander weer anders zijn dus misschien nog beter dat je vraagt aan de stotteraar wat degene zelf prettig vindt.  En doe geen stotteraars na ook niet in gezelschap van anderen waar de stotteraar niet bij is.”

Tekst: Seray Ünsal

###

Diversiteit & Inclusie bij NWO en NWO-I

Deze nieuwe rubriek verschijnt zowel op het NWO-intranet Joost als in de nieuwsbrief Inside NWO-I. Het is een initiatief vanuit het NWO-D en NWO-I-brede Diversiteitsteam. Wij werken aan het werken in een inclusieve organisatie mét inclusieve procedures. We geloven erin dat we onze strategische ambities als NWO kunnen verwezenlijken als we ook streven naar het zijn van een diverse organisatie met een inclusieve cultuur. Diversiteit brengt ons creativiteit, innovatie en vernieuwing en daarnaast zijn we ervan overtuigd dat we meer maatschappelijke impact hebben als NWO wanneer we als NWO een afspiegeling zijn van de maatschappij. Dat vraagt van NWO dat we een werkgever zijn waar iedereen welkom is, zichzelf kan zijn en het beste uit zichzelf kan halen. Deze D&I-kalender draagt daar aan bij. Je leest meer over diversiteit en inclusie op de NWO-website. En in de januari-editie van Inside NWO-I plaatsten we het artikel 'Werken aan een organisatie waar iedereen zichzelf kan zijn' over diversiteit binnen NWO en NWO-I.

Rubriek 'NWO viert …' op basis van een jaarkalender

De rubriek ‘NWO viert …' baseren wij op een jaarkalender die we zelf hebben samengesteld. Je vindt onze kalender op deze pagina. Dat een jaar(kalender) op 1 januari moet beginnen is geen vaststaand feit. Verschillende Romeinse keizers en Pausen veranderden de data: het jaar moet beginnen op 1 maart, of 25 maart of toch 1 januari? Het zette ons aan het denken: welke data vinden wij nog meer vanzelfsprekend en hoe is dat voor anderen? Tijd voor een kalender waar álle bijzondere dagen opstaan: dagen die wij als NWO'ers samen kunnen vieren. We hopen elkaar hiermee beter te leren kennen, meer kennis te krijgen over andere feestdagen die we zelf vieren en door het gesprek te openen over welke (feest)dagen bijzonder voor ons zijn, en waarom.

Wil je de andere uitgelichte (feest)dagen van 'NWO viert…' nalezen en/of kijken op de 'NWO viert...' kalender? Dat kan op de NWO-I website.

Wil je meedoen met deze rubriek?

Mist jouw (feest)dag op de kalender? En misschien wil jij iets vertellen in de rubriek 'NWO viert …' over een van de bijzondere dagen op deze kalender? Stuur dan een e-mail naar Nicole Verhoeven via n.verhoeven@nwo-i.nl. Dan voegen wij jouw dag toe aan de kalender en nemen we contact met je op voor een mogelijk interview voor deze rubriek.

Confidental Infomation