NWO-I

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/fom-historie/jaarverslagen/hoogtepunten/hoogtepunten2013/de-zoektocht-naar-de-quantumruimtetijd-nr-150/

Geprint op :
19 april 2019
04:40:27

Binnen dit onderzoeksprogramma zoeken fysici van de Radboud Universiteit naar de theorie van de quantumzwaartekracht. Deze theorie zal Einsteins algemene relativiteitstheorie met de quantummechanica verenigen. De onderzoekers die bij het programma betrokken zijn, benaderen het probleem zowel vanuit de quantumveldentheorie als de niet-klassieke meetkunde.

Quantumzwaartekracht beschrijft de eigenschappen van de ruimtetijd op de allerkleinste schaal, de zogeheten Plancklengte (ongeveer 10-35 meter). De onderzoekers hopen binnen het onderzoeksprogramma deze microscopische ruimtetijdstructuur te ontrafelen. Daardoor kan de theorie verklaren wat we op macroscopische schaal in het universum zien. Overkoepelende vragen die de onderzoekers motiveren dit soort onderzoek uit te voeren zijn bijvoorbeeld: waarom trekken massa's elkaar aan? Hoe zag het universum er vlak na de oerknal eruit? Bestaan wormgaten en de mogelijkheid tot tijdreizen echt?

"De honorering van dit programma komt precies op het juiste moment om onze recent gevormde consortium kracht bij te zetten", zegt programmaleider prof.dr. Renate Loll. "We hebben een unieke combinatie van expertises in huis, met prachtige kansen op een aantal doorbraken in de niet-perturbatieve quantumzwaartekracht, met name door de constructie van nieuwe meetkundige observabelen. Het Vrije Programma steunt onze ambitie om binnenkort tot de Europese top te behoren, zowel qua wetenschappelijke impact als aantrekkelijkheid voor jonge onderzoekers."

Loll werkt in dit programma samen met verscheidene collega's van de Radboud Universiteit, namelijk prof.dr. J. Ambjørn (parttime RU), prof.dr. N.P. Landsman, dr. F. Saueressig en dr. W.D. van Suijlekom.