NWO-I

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/fom-historie/jaarverslagen/hoogtepunten/hoogtepunten2013/felix-in-nijmegen-nr-133/

Geprint op :
23 april 2019
03:53:41

Nederland is een grote faciliteit rijker: de FELIX-faciliteit aan de Radboud Universiteit Nijmegen. FELIX bevat vier vrije-elektronlasers (FELs). De faciliteit levert intense ver-infrarode straling over het grote golflengtegebied van 3 tot 1500 micrometer (ofwel een frequentiegebied van 200 gigahertz tot 100 terahertz). 

Binnen de FELIX-faciliteit kunnen onderzoekers met deze intense ver-infrarood straling meten en experimenteren in geavanceerde experimentele opstellingen. Er is een unieke nieuwe koppeling gemaakt met magneten binnen het High Field Magnet Laboratory (HFML).  De FELIX-faciliteit zelf, en de combinatie met het HFML, creëren unieke nieuwe onderzoeksmogelijkheden voor natuurkundigen, chemici, materiaalonderzoekers, astrofysici en biomoleculaire wetenschappers.

Goede start
FELIX is een samensmelting van de vrije-elektronlaserfaciliteit gebaseerd op één vrije-elektronlaser, FLARE (sinds 20011 operatief in Nijmegen), en drie lichtbronnen afkomstig van FOM-instituut DIFFER. Niet alleen de lasers, maar ook het personeel van beide organisaties is samengevoegd. De faciliteit in Nijmegen is sinds de tweede helft van 2013 operationeel.

De vrije-elektronlaser FLARE, die licht met lange golflengtes creëert, en FEL-2, die het kortgolvige deel van het spectrum bestrijkt, zijn operationeel en worden sinds het laatste kwartaal van 2013 gebruikt in gebruikersexperimenten. De onderzoekers hebben de eerste experimentele resultaten geboekt op het gebied van structuurbepalingen van metaal-organische ionen, spectra van water op neutrale metaalclusters en de eerste pump-probe-experimenten aan fosfordoping in siliciumkristallen. Ook zijn de eerste magneto-optische experimenten gedaan. De sterkte van het FLARE-licht maakt het mogelijk om niet alleen spectroscopie te doen, maar ook om een niet-lineaire respons in de vorm van verzadigingseffecten te realiseren.  De onderzoekers verwachten dat resultaten binnenkort zullen verschijnen in de eerste originele publicaties. 

In 2014 zullen nog twee instrumenten worden afgebouwd: de FEL-1, die het golflengtegebied tussen FEL-2 en FLARE afdekt, en FELICE, de spectaculaire vrije-elektronlaser die experimenten toelaat in optische trilholten, waar lichtintensiteiten maximaal zijn.