NWO-I

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/fom-historie/jaarverslagen/hoogtepunten/hoogtepunten2013/halfgeleiders-met-honingraat-geometrie-nr-152/

Geprint op :
20 april 2019
22:56:34

Binnen dit programma onderzoeken fysici van de Universiteit Utrecht, de Technische Universiteit Delft en de Technische Universiteit Eindhoven het effect van nanostructurering op elektronische materialen. Ze kijken specifiek naar klassieke tweedimensionale halfgeleiders met nanostructurering in de vorm van een honingraat.  

De honingraat is een populair onderwerp van onderzoek sinds de ontdekking van grafeen: een enkele laag koolstofatomen met een honingraat-vorm. Met dit programma hopen de onderzoekers zo'n honingraat-rooster toe te passen op bekende halfgeleiders. Een recente theorie voorspelt dat de toevoeging van de bijenraat de bandenstructuur van de halfgeleider, die bepaalt waar energiebanden en 'verboden zones' van de elektronen liggen, verandert. Zo kunnen de onderzoekers door de nanostructurering nieuwe halfgeleider-materialen ontwerpen. Deze materialen kunnen mogelijk gebruikt worden in bijvoorbeeld zonnecellen of piepkleine snelle transistoren.

De benodigde honingraat moet bij voorkeur een periodiciteit van minder dan 10 nanometer hebben (10 miljardsten van een meter). De huidige methoden, zoals nanolithografie, zijn niet in staat zo'n fijne periodiciteit te fabriceren. Daarom willen de fysici binnen het onderzoeksprogramma een technologie ontwikkelen waarbij nanokristallen spontaan aan elkaar hechten, en zichzelf organiseren tot een fijne honingraatstructuur. Ze bouwen daarbij voort op een eerdere ontdekking van programmaleider prof.dr. Vanmaekelbergh.

Vanmaekelbergh: "De nieuwe eigenschappen die zijn voorspeld voor halfgeleiders met een honingraatstructuur zijn simpelweg spectaculair. Het FOM-programma geeft ons de kans om de honingraat-structuren verder te perfectioneren, en met behulp van verschillende soorten experimenten de elektronische eigenschappen te meten en te relateren aan de nanogeometrie."

Dit programma is een samenwerking van:
- Universiteit Utrecht: prof.dr. D. Vanmaekelbergh, dr. I. Swart, dr. M. van Huis en prof.dr. C. Morais Smith
- Technische Universiteit Delft: prof.dr. L.D.A. Siebbeles, prof.dr. H.S.J. van der Zant en dr. A.R. Akhmerov
- Technische Universiteit Eindhoven: prof.dr. P.M. Koenraad