NWO-I

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/fom-historie/jaarverslagen/hoogtepunten/hoogtepunten2014/cyanobacterie-getemd-nr-115/

Geprint op :
19 april 2019
04:48:57

Een team van Amsterdamse wetenschappers heeft cyanobacteriën hun wil opgelegd. Dat is handig omdat deze bacteriën zonlicht en CO2 kunnen omzetten in suikers. Het probleem was tot nu toe dat de cyanobacteriën steeds maar eventjes goed wilden groeien.

Suikers en koolhydraten halen we tot nu toe vooral uit graan, aardappel en suikerbiet. Maar cyanobacteriën kunnen nog efficiënter fotosynthese uitvoeren. Bovendien zijn ze minder kieskeurig. Ze hoeven geen vruchtbare landbouwgrond en ze hebben aan weinig water genoeg. Daarbij zijn ze veel gemakkelijker te manipuleren zodat ze ook heel efficiënt andere biomaterialen dan suikers kunnen produceren. Dat zijn allemaal handige eigenschappen voor de overgang naar een biobased economie.

Exponentiële groei
Wetenschappers en producenten kweken dan ook al tientallen jaren cyanobacteriën. Het probleem is echter dat de kweekomstandigheden slecht waren gedefinieerd. Niemand wist tot nu hoeveel licht de bacteriën nodig hebben om te groeien. Daardoor vertonen de bacteriën vaak lineaire groei in plaats van de gewenste exponentiële groei. Dat maakt een goede fysiologische karakterisering lastig.

Van microliter tot kuub
De onderzoeksgroep onder leiding van Filipe Branco dos Santos en Klaas Hellingwerf (UvA) heeft kweeksystemen voor cyanobacteriën ontwikkeld waarin ze de omstandigheden vooraf precies kunnen regelen. De kweeksystemen werken in kleine putjes van een microliter tot in reactoren van een kubieke meter.

Dagnachtritme trainen
De onderzoekers richtten zich vooral op de cyanobacterie Synechocystis. Het onderzoek leidde tot een aantal inzichten. Zo konden de wetenschappers de bacterie, na twee dagen trainen, een mooi dag-nachtritme laten vertonen met continue belichting. Ook hebben deze wetenschappers succesvol berekeningen getest waarmee ze de lichtintensiteit tijdens de groei van de bacterie continu aanpassen. Daarmee kregen ze de zo gewenste exponentionele groei voor elkaar. Volgens de wetenschappers kunnen deze doorbraken de computationele analyse van de groei en productvorming in cyanobacteriën naar een nieuw niveau brengen.

Meer informatie
www.biosolarcells.nl : website met meer informatie over onderzoeksprojecten gebaseerd op het ontwerp van kunstmatige en natuurlijke zonnecellen.