NWO-I

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/fom-historie/jaarverslagen/hoogtepunten/hoogtepunten2014/harde-schijven-en-magnetische-demping-nr-88/

Geprint op :
19 april 2019
02:32:01

Twentse onderzoekers hebben nieuwe modellen opgesteld die de snelheid voorspellen waarmee bits terugkeren naar hun grondtoestand. De modellen zijn vooral voor het ontwerpen van nano-devices. Ze beschrijven de werkelijkheid veel beter dan eerdere modellen.

Een harde schijf van een computer slaat informatie op in magnetische bits. De snelheid van een schijf hangt onder andere af van de snelheid waarmee zo'n magnetische bit kan ompolen. Dat zit zo. De bits op een harde schijf verkeren in één van hun twee grondtoestanden. Elke grondtoestand komt overeen met een andere magnetisatierichting. Als een computer gegevens wegschrijft, dan raakt de magnetisatierichting eerst uit evenwicht en keert daarna om. Hoe sneller die omkering plaats kan vinden, hoe sneller de eventuele schrijfsnelheid.

Parameter niet constant
Tot nu toe voorspelden wetenschappers de snelheid van een bit die terugkeert naar zijn grondtoestand met behulp van een constante parameter α. Deze Gilbert-dempingparameter blijkt echter vooral bij kleine structuren helemaal niet constant. Dat komt doordat aan grensvlakken de magnetisatie sterker dempt.

Verstrooiingsmatrices
Het is wetenschappers in Twente gelukt om de demping aan grensvlakken met verschillende niet-magnetische metalen kwantitatief te berekenen. Ze doen dat met behulp van zogeheten 'ab-initio' verstrooiingsmatrices.

Beter voor nano-devices
Dankzij het Twentse onderzoek kunnen wetenschappers nu ook voor kleine structuren beter voorspellen hoe snel de magnetisatie plaatsvindt. Dat is goed nieuws voor onderzoekers die nieuwe nano-devices ontwerpen en het gedrag daarvan willen voorspellen.