NWO-I

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/fom-historie/jaarverslagen/hoogtepunten/hoogtepunten2014/slimme-voorbehandeling-zorgt-voor-metaal-grafeencontact-12pr3101/

Geprint op :
19 april 2019
05:18:32

Grafeen is een veelbelovend materiaal voor gebruik in elektronica. Er moet daarvoor wel een mooi metaallaagje op het grafeen liggen. Dat is tot nu toe een probleem. FOM-onderzoeker René Vervuurt (TU/e) kreeg het met atoomlaagdepositie voor elkaar.

Vervuurt wilde platina op grafeen aanbrengen zodat hij contacten met een lage weerstand op het grafeen kon maken. Helaas bleek bij de eerste experimenten met atoomlaagdepositie platina alleen te groeien op defecten, plooien en korrelgrenzen. De zo ontstane structuren zijn wel geschikt voor katalytische toepassingen zoals in brandstofcellen, maar ze voldoen niet voor de vorming van een elektrisch contact.

Waterstofplasma
De onderzoekers behandelden het grafeen daarom eerst met een zwak waterstofplasma. Deze reversibele behandeling creëerde waterstofgroepen op het grafeen. Daarop kon het platina vervolgens adsorberen. Zo ontstond een uniforme gesloten laag platina op het grafeen.

Manipuleren
De onderzoekers kunnen het groeiproces ook manipuleren door sommige delen van het grafeen wel en sommige delen niet met plasma te behandelen. In vervolgonderzoek bestuderen de wetenschappers de kwaliteit van het contact tussen het platina en het grafeen.

Nadere informatie
www.phys.tue.nl/pmp