NWO-I

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/fom-historie/jaarverslagen/hoogtepunten/hoogtepunten2014/twee-nieuwe-medische-meetinstrumenten-ontwikkeld-nr-107/

Geprint op :
19 april 2019
04:49:58

Nederlandse wetenschappers hebben met steun van FOM twee nieuwe medische meetinstrumenten ontwikkeld. Het eerste instrument kan van binnenuit de epitheellagen van de longen, darmen en slokdarm afbeelden en zo kanker opsporen. Het tweede instrument analyseert de adem van mogelijke astmapatiënten of mensen met taaislijmziekte.

Kanker opsporen van binnenuit
Het instrument dat van binnenuit afbeeldingen maakt van epitheellagen is ontwikkeld door de groep van Jan de Boer van de Vrije Universiteit. Het is gebaseerd op OCT, ofwel optische coherentietomografie. Die techniek kan maar tot twee millimeter doordringen in het lichaam. Daarom moesten de onderzoekers wel het lichaam in. Ze maakten een minuscule scanner van 1,65 millimeter in diameter. Die scanner past op een katheter en kan dus zo het lichaam worden ingeschoven. Het OCT-katheter kan de epitheellagen van longen, darm en slokdarm afbeelden. In die lagen ontwikkelt zich de overgrote meerderheid van kankersoorten. De onderzoekers hebben hun vinding inmiddels getest in levende varkens en geiten. Het instrument is in principe klaar voor gebruik in mensen.

Blaastest voor astma
Het meetinstrument dat de adem van mogelijke astmapatiënten of mensen taaislijmziekte (cystische fibrose, CF) kan analyseren is gebaseerd op laserspectroscopie. Het is ontwikkeld in Rotterdam en Delft door een team van onderzoekers onder leiding van  Johan de Jongste van het Erasmus MC en Paul Urbach van de TU Delft. Het maakt een snelle en nauwkeurige analyse mogelijk van adem. De laserspectroscoop kan de concentratie van vluchtige organische stoffen in uitgeademde lucht meten. Mensen met astma of taaislijmziekte hebben een hogere concentratie van bepaalde vluchtige stoffen in hun adem. Omdat het vakgebied van ademonderzoek zo nieuw is, moesten de onderzoekers zelf standaardwaarden bepalen. Daarvoor onderzochten ze tachtig kinderen die ofwel gezond zijn, of lijden aan astma of aan taaislijmziekte. De onderzoekers lieten zien dat ze met hun meetinstrument inderdaad verschillen kunnen aantonen. Dit biedt  perspectief voor een op laserspectroscopie gebaseerd diagnostisch systeem voor astma en taaislijmziekte.