NWO-I

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/fom-historie/jaarverslagen/hoogtepunten/hoogtepunten2014/vloeibaar-lithium-mogelijk-oplossing-voor-wand-fusiereactor-nr-148/

Geprint op :
19 april 2019
04:50:37

Wie schone energie wil opwekken met kernfusie, bouwt het hart van de zon na in een machine. Hoe zorg je dat die extreme omgeving de metalen reactorwand niet beschadigt? Een team van onderzoekers uit Nederland en de Verenigde Staten onderzoekt of een vloeibare wand de oplossing voor het probleem is.

De wand van toekomstige fusie-energiecentrales moet een continu bombardement van hete, snelle atoomkernen uit het plasma verwerken. Welk materiaal je ook kiest: de wand smelt of hij beschadigt op de een of andere manier. Dan is de wand aan vervanging toe. Dat kost geld en tijd. Wetenschappers van FOM-instituut DIFFER onderzoeken samen met de universiteit van Illinois een vloeibare reactorwand. Een vloeibare wand, zo is het idee, ververst zichzelf. Schade behoort dan tot het verleden.

Lithium stroomt vanzelf
In DIFFER's faciliteit voor plasma-wandonderzoek Magnum-PSI hebben de wetenschappers getest of ze de uitlaat van een fusiereactor kunnen maken van stromend, vloeibaar lithium. De proef is genaamd LiMIT. Dat staat voor Lithium Metal Infused Trenches. Het lithium stroomt vanzelf door een serie sleuven, vandaar de naam.

Plasma blijft schoon
De experimenten laten zien dat de stroomsnelheid van het vloeibare lithium overeenkomt met de theoretische voorspellingen. Het blijkt dat het stromende lithium de hitte uit de plasmabundel kan afvoeren. Bovendien ontstaan, dankzij de sleuven in de lithiumhouder, aanzienlijk minder druppels dan bij een open bassin van vloeibaar lithium. Een bijkomend voordeel is dat het plasma daardoor niet vervuilt.