NWO-I

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/fom-historie/jaarverslagen/hoogtepunten/hoogtepunten2015/nieuwe-detectoren-voor-baanbrekende-experimenten-nikhef/

Geprint op :
19 april 2019
02:50:52

Nieuwe deeltjesdetectoren
In het LHCb-experiment op CERN zit op de plaats waar de deeltjesbundels botsen een cilindervormige detector waarin detectorstrips dakpansgewijs zijn gemonteerd. Deze zogeheten vertexdetector zal rond 2019 plaats maken voor een verbeterde versie. De detectoren van siliciumstrips worden dan vervangen door een pixeldetector waarbij alle pixels (55 micrometer bij 55 micrometer) waar een deeltje doorheen vliegt, worden uitgelezen. Snelle uitleeselektronica is ontwikkeld om alle data te kunnen registreren. Voor het testen van prototype detectoren is een zogeheten bundeltelescoop gebouwd. Deze telescoop kan met een precisie beter dan twee micrometer de baan van een deeltje bepalen en daarmee wordt bepaald welke pixel in de  testdetector een signaal zou moeten genereren. Door de hoge uitleessnelheid kan de telescoop tien miljoen deeltjessporen per seconde meten. Het is daarmee een belangrijk instrument voor het testen van verschillende type deeltjesdetectoren.

Trillingssensoren
Onderzoekers van Nikhef spelen - buiten CERN - een leidende rol in het onderzoek naar gravitatiegolven. Deze minuscule rimpelingen in ruimtetijd vereisen geavanceerde instrumenten met extreme gevoeligheid. Nu onlangs voor het eerst een gravitatiegolf is geregistreerd in september willen natuurkundigen hun faciliteiten nog gevoeliger maken. Daarbij moet zogeheten gravity gradient noise, een dominante ruisbron bij lage frequenties, worden gemeten, om daarvoor te kunnen corrigeren. Dit vereist de ontwikkeling van zeer gevoelige trillingssensoren en laagvermogen uitleeselektronica met extreem lage ruis. Deze ontwikkelingen passen binnen de Topsector High Tech Systemen & Materialen (HTSM). Nikhef is in 2011 met onderzoek gestart om een innovatieve trillingssensor te ontwerpen met zogeheten microelectromechanical (MEMS) technologie. Binnen de Topsector HTSM is in 2014 een onderzoeksvoorstel van Nikhef, in samenwerking met de Universiteit Twente, gehonoreerd om deze sensor uit te lezen met geïntegreerde micro-elektronica. Toekomstige gebruikers van deze technologie en partners in dit project zijn Shell, halfgeleider multinational STMicrolectronics en de Nikhef start-up Innoseis.