NWO-I

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/fom-historie/jaarverslagen/hoogtepunten/hoogtepunten2015/nr-106-bouw-volgende-generatie-neutrinotelescoop/

Geprint op :
19 april 2019
02:29:47

In december 2015 is in de Middellandse Zee de opbouw begonnen van de grootste neutrinotelescoop op het noordelijk halfrond: KM3NeT. Met de telescoop bestuderen onderzoekers de fundamentele eigenschappen van neutrino's en brengen ze hoogenergetische kosmische neutrino's in kaart die voortkomen uit extreem heftige gebeurtenissen in het heelal.

Neutrino's zijn de meest ongrijpbare elementaire deeltjes die er zijn en het detecteren ervan vereist instrumenten met enorme volumes. KM3NeT omvat meer dan een kubieke kilometer zeewater. De telescoop bestaat uit enkele honderden verticale detectorsnoeren, verankerd aan de zeebodem en overeind gehouden door onderwaterboeien. Elk snoer telt achttien lichtsensormodules op gelijke onderlinge afstand gemonteerd. In het duister van de diepzee registreren de modules de zwakke flitsen van Cherenkovlicht dat de wisselwerking van neutrino's met het zeewater rond de telescoop verraadt. KM3NeT is de opvolger van de ANTARES-telescoop die sinds 2007 in bedrijf is.

Uitrol eerste detectielijn 
Het eerste detectiesnoer werd in de vroege uren van 3 december met behulp van een onbemande duikboot op een diepte van 3,5 kilometer aan de zeebodem verankerd en vastgemaakt aan een verbindingsdoos die al eerder was aangebracht. Deze doos is via een honderd kilometer lange kabel verbonden met een station aan de kust in Portopalo di Capo Passero in het zuiden van Sicilie. Nederland heeft een leidende rol in het internationale KM3NeT-project. Het innovatieve ontwerp van de sensormodules, de glasvezelcommunicatie en de constructie van de detectorsnoeren zijn verzorgd door Nikhef. Samen met NIOZ heeft Nikhef de afzinktechniek voor de detectorsnoeren ontwikkeld.

Eerste deeltjes geregistreerd
Binnen enkele uren na de installatie van het eerste snoer werden de eerste relativistische deeltjes geregistreerd: een belangrijke mijlpaal in het project. Meer dan tien jaar onderzoek en ontwikkeling op Nikhef aan het detectiesysteem werd hiermee succesvol afgerond en de constructie van de rest van de telescoop kan met vertrouwen tegemoet worden gezien.

Meer informatie
www.km3net.org