NWO-I

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/fom-historie/jaarverslagen/hoogtepunten/hoogtepunten2015/nr-112-verstuiven-van-gloeiende-vloeistof/

Geprint op :
19 april 2019
02:52:11

Het opbreken van een vloeistofstraal in druppels is waanzinnig complex. Een goed begrip van het verschijnsel is van groot praktisch belang, want verstuivers zijn overal in de techniek te vinden. Met een nieuwe techniek kunnen onderzoekers bij de Technische Universiteit Eindhoven unieke beelden van verstuiving maken.

Het opbreken van een vloeistofstraal begint met een hydrodynamische instabiliteit van de straal, die vlug uit de hand loopt wanneer vloeistofdraden van de straal gescheurd worden. Het verschijnsel is snel, en speelt zich af op micrometerschaal.

Fosforescentie
Lasertechnieken zijn belangrijk om informatie te verkrijgen over stromingen. Ook hier, maar net even anders. Aan de vloeistof worden europeumatomen toegevoegd. Met een gepulste UV-laser wordt de vloeistof beschenen. Het laserlicht slaat de europeumatomen aan, waardoor zij gaan fosforesceren. De vloeistof licht dan gedurende een paar milliseconden op. Zo wordt zichtbaar waar en hoe druppels gevormd worden, die hun herkomst verraden doordat ze ook licht geven.

Uniek beeld van de verstuiving
Deze nieuwe techniek geeft een uniek beeld van verstuiving. Ze laat zien wat de invloed is van turbulentie, en het spontaan groeien van dampbellen in de verstuiver.