NWO-I

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/fom-historie/jaarverslagen/interview-daniela-kraft/

Geprint op :
23 april 2019
04:04:51

"Wetenschap verloopt niet langs een rechte lijn"
"Als kind droomde ik er al van om onderzoeker te worden. Ik was nieuwsgierig, vond het leuk om dingen uit te zoeken. Ik wilde ook al jong op de grens van natuurkunde, scheikunde en biologie werken. Dat is gelukt en daar ben ik heel blij mee. Maar het werk ziet er niet helemaal zo uit als in mijn kinderdromen. Ik stelde me voor dat ik aan knoppen zou draaien en dan zou kijken wat er gebeurde. Dat klopt wel ongeveer. Ik stelde me ook voor dat ik veel in een stoel zou zitten, wachtend op een geniale gedachte. Dat klopt niet. Wetenschap is geen zuiver en sereen zoeken naar de waarheid. Het is geen rechte lijn, maar eerder een wirwar aan vertakkingen: je moet van alles proberen en creatief zijn in je hypotheses en experimenten. Je gaat een gezonde competitie aan met andere groepen die andere dingen verzinnen. Zo ontdek je samen langzaam hoe het zit. Dat is eigenlijk wel zo spannend als wachten op een geniaal idee.

Ik hoop dat we over een jaar of tien structuren op micro- en nanoschaal zo goed kunnen begrijpen en manipuleren dat we zelf nieuwe materialen kunnen maken die we precies de juiste eigenschappen meegeven. Als dat lukt zijn de toepassingen vrijwel eindeloos: milieuvriendelijke verf, minuscule schakelaars, of diagnostische sensoren. Ik noem ons vakgebied graag nanolego omdat we eigenlijk aan het bouwen zijn met een blokkendoos op nanoschaal. Het staat nog maar in de kinderschoenen en de belofte is groot.

Een voorwaarde voor wetenschappelijk succes is volgens mij dat de sfeer in een onderzoeksgroep goed en open is. Je hebt verschillende mensen nodig met verschillende expertises, die allemaal van knutselen houden en graag dingen uitproberen. In mijn groep probeer ik ervoor te zorgen dat mensen elkaar wel uitdagen en aanmoedigen, maar niet op een vervelende manier de competitie aangaan. Dat slurpt energie.

Voor de natuurkunde is mijn toekomstdroom dat de samenleving er anders tegenaan gaat kijken. Ik zou willen dat wij fysici duidelijker over konden brengen hoe relevant ons vak is. Dat sommige fundamentele inzichten er binnen enkele jaren voor zorgen dat je haar glanst omdat de shampoo verbeterd is, of dat ze je beter maken als je naar het ziekenhuis moet. Als ik mensen vertel wat ik doe, kom ik veel weerstand tegen. Vaak betrekt iemands gezicht en denkt hij terug aan dat moeilijke vak op de middelbare school. Laten we allemaal één keer goed nadenken over hoe we kunnen uitleggen wat we doen en wat daar zo interessant en nuttig aan is. Mijn droom is dat anderen net zo enthousiast zijn over ons vak als ik zelf."

Wie?
Dr. Daniela Kraft promoveerde cum laude aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift over modelsystemen voor zelfassemblage. Ze deed postdoctoraal onderzoek in Utrecht en New York. Sinds augustus 2013 is ze universitair docent en groepsleider Zachte gecondenseerde materie aan de Universiteit Leiden.

Wat?
Daniela en haar groep bouwen door middel van chemische en fysische methodes op nanoschaal colloïden met verschillende vormen en eigenschappen. Het gedrag van deze deeltjes - bijvoorbeeld de wijze waarop ze zichzelf groeperen - geldt als model voor biologische processen zoals het ontstaan van virussen. Een ander doel is om op deze manier materialen met nieuwe eigenschappen te ontwikkelen.

Geluidsfragment
Op het YouTube-kanaal van FOM vindt u een geluidsfragment van het interview met Daniela Kraft.