Print deze pagina

NWO zet netwerk op voor LHBTI’ers

NWO is op 1 januari 2019 lid geworden van Workplace Pride (WPP), een non-profit organisatie gewijd aan het verbeteren van de levens van lesbiennes, homoseksuelen, transgenders en interseksuelen (LHBTI) op werkplekken over de hele wereld. In het kader daarvan organiseert NWO op dinsdag 2 april 2019 de eerste NWO Pride netwerkbijeenkomst. De informele meeting vindt plaats op het Amsterdam Science Park en is open voor alle LHBTI-medewerkers van NWO en NWO-I, en andere geïnteresseerden.

Programma
De NWO Pride netwerkbijeenkomst is op dinsdag 2 april 2019 op NWO-instituut CWI, Science Park 123 in Amsterdam, van 15.00 tot 17.00 uur (inloop vanaf 14.30 uur). Na afloop volgt een borrel. Op deze bijeenkomst zullen spreken:

 • Jaap Schouten, o.a. voorzitter van het domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW), lid van de raad van bestuur van NWO, hoogleraar TU/e
  Diversiteit is van belang voor onderzoek en NWO in het bijzonder.
 • Rens Waters: o.a. lid KNAW, voormalig directeur SRON, hoogleraar UvA
  Na een kort lekenpraatje over de inhoud van zijn werk, gaat hij in op zijn persoonlijke ervaringen als LHBTI-er binnen de wetenschapswereld.
 • Rineke Verbrugge: o.a. hoogleraar Kunstmatige Intelligentie, Logica en Cognitie bij de RUG en lid van de Instituutsadviesraad van CWI.
  Na een kort lekenpraatje over de inhoud van haar werk, gaat zij in op haar persoonlijke ervaringen binnen de wetenschapswereld.
 • David Pollard: directeur Stichting Workplace Pride
  Over de organisatie Workplace Pride en hun activiteiten.

Waarom deze netwerkbijeenkomst
Het doel van de netwerkbijeenkomst is om de werkomgeving en positie van LHBTI-ers te verbeteren. Het gaat om het vergroten van de zichtbaarheid van de LHBTI-medewerkers en het vormen van een netwerk. De intentie is dan ook om regelmatig bijeen te komen. De Werkgroep diversiteit NWO personeel zal daarnaast inventariseren of er voor de doelgroep knelpunten/barrières in de organisatie zijn, en of eventueel aanvullende maatregelen vanuit NWO nodig zijn.

In het algemeen blijken emancipatorische initiatieven helaas nog steeds nodig. Prof. dr. Jojanneke van der Toorn, bijzonder hoogleraar Inclusie van Lesbische, Homoseksuele, Biseksuele en Transgender Werknemers op het Werk aan de Universiteit Leiden, was laatst aan het woord in De Volkskrant. Zij gaf in het artikel aan dat homo- en met name biseksuele werknemers minder vaak een vast contract hebben dan hetero’s, ze hebben vaker last van burn-outklachten en worden vaker gepest of geïntimideerd op het werk. Bij transgenders liggen de percentages nog hoger. In die groep heeft slechts 40 procent een baan.

Aanmelden en meer informatie
U kunt zich aanmelden via deze link. Bij vragen kunt u contact opnemen met Léon Ouwerkerk, coördinator LHBTI.

Lidmaatschap NWO van WPP
NWO streeft naar excellente wetenschap, die floreert en maximale impact heeft op onze maatschappij. Onderdeel daarvan is het stimuleren van een inclusieve wetenschapscultuur met oog voor diversiteit in de breedste zin. Diversiteit leidt tot inspiratie, creativiteit en innovatie. De NWO Pride netwerkbijeenkomst op 2 april en het lidmaatschap van de organisatie Workplace Pride, passen binnen een brede strategie om de diversiteit binnen de organisatie en de uitvoering van ons werk te vergroten, ook wat betreft gender, culturele en etnische achtergrond etc.

Nieuwsbrief Inside NWO-I, januari 2019

Confidental Infomation