Print deze pagina

Promovendus Joep Peters proeft aan bedrijfsleven

In maart organiseerde NWO-I de vijftigste editie van de Business Orientation Week. Deelnemer Joep Peters: "Deze training heeft mij bevestigd in mijn keuze om na mijn promotie een baan te zoeken in het bedrijfsleven".

"Ik vind het een goede investering van NWO-I om je medewerkers deze training aan te bieden. De realiteit is dat het aantal academische plekken beperkt is en op de twintig promovendi is maar één positie als hoogleraar beschikbaar. Door deze training heb ik inzicht gekregen in de carrièremogelijkheden buiten de wetenschap en ook is mijn zelfbewustzijn vergroot. En ik ben zekerder geworden van mijn keuze voor een baan in de industrie na mijn promotie, bij voorkeur voor een bedrijf in de materiaalkunde."

Joep Peters was een van de 19 deelnemers aan de Nyenrode Business Orientation Week van vorige maand. NWO-I leidt promovendi op voor een carrière in de academische wereld maar vindt het belangrijk dat deze young professionals ook hun blik naar buiten richten, onder andere door ze voor te bereiden op een mogelijke carrière in het bedrijfsleven.

Heftige verhalen
"
Tijdens deze week werd veel aandacht besteed aan onze eigen persoonlijke ontwikkeling: wie ben je, wat vind je leuk en waar liggen je ambities? Door het maken van groepsopdrachten, zoals het doen van simulaties in spelvorm en rollenspellen, zag ik dat er een echte groepsdynamiek ontstond. We kregen inzicht in het ontstaan van leiderschap, of je risico's neemt, hoe je problemen oplost en vooral welke rol bij jou past. Het begrijpen van dit soort soft skills was voor iedereen nuttig en vooral ook de buitenlandse promovendi beschouwden dit als zeer waardevol. Daarna kregen we de opdracht om onze eigen levensloop op te schrijven en deze te delen. Sommige oio's hadden hele heftige persoonlijke verhalen."

Persoonlijkheidstest
"
Om te achterhalen welk type werk bij ons zou passen en waarom, werden we in groepjes gecoacht. Uit een persoonlijkheidstest kwam naar voren wat voor type persoon eenieder is en of je juist goed zou passen in een kleiner bedrijf of bijvoorbeeld in de consultancy. Bijzonder om te zien dat iedereen zich erg open opstelde, zelfs de wat schuchtere types. Erg leuk ook waren de presentaties van oud-deelnemers aan deze training die te gast waren om te vertellen over hun loopbanen bij onder andere TNO en in de consultancy, en over de struggles die er kunnen ontstaan bij het oprichten van een eigen startup."

Bezoek aan Thales
Naast de nodige ontspanning in de vorm van een sportactiviteit en een rondleiding door kasteel Nyenrode, stond de donderdag in het teken van het bedrijfsbezoek. "Zeer goed voorbereid ging ik met mijn groepje naar het R&D bedrijf Thales in Hengelo, waar we werden ontvangen door een voormalig oio van NWO-I die daar werkzaam is. Onze opdracht was om zoveel mogelijk uit dit bezoek te halen en daar een analyse van te maken: onder meer inzicht krijgen in het type bedrijf, de sfeer, de bedrijfsstructuur en het (internationale) personeelsbeleid en de omgang. Allemaal om antwoord te krijgen op de vraag: pas ik bij zo'n type bedrijf?"

 Over de Business Orientation Week
De Business Orientation Week die NWO-I in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit voor haar oio's organiseert vierde in 2014 haar 25-jarig jubileum en werd vorige maand voor de vijftigste keer gegeven. Deze training stamt uit 1989, heeft vele veranderingen ondergaan, maar de aanleiding is nog steeds actueel: een groot deel van de promovendi kiest na zijn promotie voor een carrière buiten de wetenschap. De cursisten verblijven van zondagmiddag tot vrijdagmiddag op landgoed Nyenrode in Breukelen. Ze krijgen inzicht in organisatieprocessen, hun mogelijkheden in het bedrijfsleven en de industrie. Maar ze krijgen vooral ook inzicht in hun eigen waardevolle en onderscheidende kwaliteiten.

Trainingsaanbod voor oio's
NWO-I heeft een serie trainingen voor oio's (en enkele voor postdocs) ontwikkeld. NWO-I is momenteel bezig om alle trainingen te evalueren. Daarna zal bekeken worden welke trainingen goed aansluiten bij de nieuwe NWO-I organisatie en of er aanpassingen nodig zijn. Meer informatie over deze trainingen.

Confidental Infomation