Nieuwsbrief voor medewerkers van NWO-I

Juni 2022

Inside NWO-I

 

Nieuwe directeur ASTRON legt het spoor voor de komende decennia

‘Hoe blijf je als kleine partner voorhoedespeler in enorme mondiale initiatieven?’

Jessica Dempsey groeide op in de Australische woestijn, op een afgelegen veehouderij. Haar voorkeur voor een rustig leventje gaat terug naar haar jeugd in de bush, vertelt ze. Geen slechte eigenschap voor een radioastronoom, aangezien telescopen ook veel ruimte en stilte vragen. Ondanks wat tegenwind aan het begin van haar carrière als vrouwelijke astronoom, vervulde ze toch diverse leidinggevende posities. Even voorstellen: een gloednieuwe stralende ster aan het firmament van de Nederlandse astronomie. Jessica Dempsey, de nieuwe directeur van ASTRON. Inside NWO-I interviewde haar over haar eerdere ervaringen en haar toekomstplannen.

Lees verder ›

 

Joost Frenken gaat van ARCNL naar de Rijksuniversiteit Groningen

Over de succesvolle spagaat tussen fundamenteel onderzoek en de interactie met ASML

Credits: Ivar Pel

Op 1 januari 2014 was directeur Joost Frenken (1958) de allereerste werknemer van het NWO-instituut Advanced Research Center for Nanolithography (ARCNL). Op de dag af achtenhalf jaar later, met een staat van dienst van 22 promoties, 220 publicaties en 150 voor partner ASML interessante ideeën, vertrekt hij bij het instituut dat inmiddels honderd medewerkers heeft. Joost wordt decaan van de bètafaculteit bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). In dit afscheidsinterview gaat het over ‘niet gewoon uitbollen richting pensioen’, de hobbels in de eerste jaren van ARCNL en de broodnodige warmte. “De rol van ARCNL is dingen te doen die op een gegeven moment kunnen landen in de R&D (research & development) van ASML.”

Lees verder ›

 

Highlight CWI: FleX-ray Lab viert vijfjarig huwelijk tussen röntgenstraling en slim snelrekenen

Voedselkwaliteit controleren of een meesterwerk onderzoeken met precies de juiste hoeveelheid röntgenstraling om schade te voorkomen. Het kan sinds vijf jaar bij NWO-instituut CWI. In het FleX-ray Lab aldaar komen wiskunde, informatica en röntgentomografie samen in de unieke, ‘custom made’ micro-CT-scanner, gekoppeld aan een stevig computercluster. Tijdens een jubileumfeestje op 19 mei jl. vierde het CWI samen met natuurkundigen, archeologen, conservatoren, industriële partners alsook het naastgelegen NWO-instituut Nikhef de indrukwekkende prestaties en mogelijkheden van de unieke röntgenscanner. Sinds kort construeert deze zelfs ‘real-time’ 3D-beelden waardoor experts constant de juiste instellingen kunnen kiezen. Dankzij alsmaar krachtiger computers, betere algoritmes en machine learning liggen vele toepassingsmogelijkheden binnen handbereik.

Credits: Bram Belloni

Lees verder ›

 

Traject ‘Nieuw personeelssysteem NWO-I’ in volle gang

Projectleider Henk Tamsma (DIFFER) vertelt

Sinds de NWO-transitie in 2017 hebben bureau NWO-I en de negen NWO-instituten al verschillende werkprocessen geharmoniseerd, om de samenwerking binnen NWO-I te optimaliseren en efficiënter te kunnen werken. Zo is er al één financieel systeem voor NWO-I en werkt iedereen met dezelfde salarisadministratie. En nu is het personeelssysteem van NWO-I aan de beurt. Henk Tamsma is hoofd P&O bij DIFFER en leidt het NWO-I-brede project ‘Harmonisatie personeelsprocessen en inrichting Youforce’. Hij vertelt aan Inside NWO-I wat er op P&O-gebied binnen NWO-I allemaal gaat veranderen: denk aan de centrale registratie van personeelswijzigingen en het digitaliseren van en zelf inzien van personeelsdossiers via de nieuwe portal Youforce. Gebruiksvriendelijkheid komt centraal te staan.

Lees verder ›

 

Eerste workshop voor technici bij NWO-I een feit

Marco de Baar (DIFFER) en Patrick Werneke (Nikhef) over het belang van samenwerking en kennis delen

Bij de NWO-instituten staan technici aan de basis van belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen. Engineers, instrumentmakers, elektronicaspecialisten, ICT’ers: allemaal vallen ze onder de grote groep technici werkzaam bij NWO-I. ‘Zonder technische support kun je het wel schudden. Dat is essentieel op alle niveaus van de wetenschap, van de instrumentmakerij tot de Big Science’, zegt DIFFER-directeur Marco de Baar. En de instituten werken daarbij niet op zichzelf volgens Patrick Werneke, hoofd Mechanische Technologie bij Nikhef: ‘DIFFER stapt binnenkort over op ons tekensysteem. Zij maken dan gebruik van onze kennis en investeringen. Dat scheelt een hoop tijd en geld.’ Een workshopreeks voor technici binnen NWO-I moet deze kennisdeling en samenwerking nog meer gaan versterken.

Marco de Baar (credits: Bart van Overbeeke) & Patrick Werneke

Lees verder ›

 

Highlight NSCR: hoger risico op crimineel gedrag bij kinderen uit eenoudergezin

Kinderen die opgroeien in een eenoudergezin hebben tijdens hun adolescentie een groter risico op het plegen van criminaliteit. Dat is de conclusie van Janique Kroese (NSCR/VU) die op 19 mei jl. op dit onderwerp promoveerde. Het maakt niet uit of het eenoudergezin is ontstaan door een scheiding of door het overlijden van een ouder. De leeftijd van het kind speelt wel een rol: hoe jonger het kind is wanneer het eenoudergezin ontstaat, hoe hoger de kans op crimineel gedrag. Kroese bracht diverse risicofactoren bij eenoudergezinnen in beeld. Ze betoogt onder meer dat het belangrijk is dat een rechter in uitzonderlijke gevallen voogdij aan slechts één ouder toewijst, bijvoorbeeld wanneer de andere ouder criminaliteit pleegt.

Lees verder ›

 

NWO viert… Wereld MS (multiple sclerose) dag

Bij het NWO-kantoor in Utrecht staat Mirjam van Ooijen, applicatiebeheerder bij I&A, bekend als een vrolijke, goedlachse en behulpzame collega die altijd wel in is voor een praatje. Wat velen niet weten is dat Mirjam de ziekte MS (multiple sclerose) heeft, een chronische aandoening aan het centrale zenuwstelsel. In deze editie van ‘NWO viert…’ wil Mirjam aandacht vragen voor Wereld MS dag op 30 mei. Graag wil ze met de collega’s delen wat MS is en welke impact deze niet zo zichtbare ziekte heeft op haar werk en dagelijks leven. ‘Veel mensen schrikken als ik vertel dat ik voor lange afstanden echt een rolstoel heb en dat mijn lief Gerben het hele huishouden doet.’

Lees verder ›

 

Vakantie, verzekeren & korting

Een reisverzekering bij OHRA

Ontdekken. Zwemmen. Ontspannen. Luieren. Bewonderen. Genieten. Wat je tijdens je (zomer)vakantie ook doet, je wilt echt vrij zijn. En je wilt zorgeloos genieten. Een goede reisverzekering is daarom wenselijk: voor pechgevallen, gestolen spullen of een noodgeval thuis waardoor je de vakantie vroeg afbreekt. NWO-I heeft met zorgverzekeraar OHRA collectieve afspraken gemaakt. Bij OHRA krijg je als werknemer van NWO-I ook korting op je reisverzekering.

Lees verder ›

 

Noodfonds en mooie initiatieven voor Oekraïne: #AcademicsNL for Ukraine

Dankzij de geweldige inzet van veel NWO-collega’s zijn de afgelopen maanden allerlei hulpinitiatieven opgezet om onder meer wetenschappers uit Oekraïne te steunen. Zo sponsorden medewerkers van NWO-instituut ASTRON en astronomie-instituut JIVE-ERIC een tweedehands ambulance voor collega’s van een onderzoekssamenwerking in Oekraïne en zamelde NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen hulpgoederen in. Maar er gebeurt meer.

Lees verder ›

 

Agenda

NWO Pride bijeenkomst - 28 juni 2022

Datum

28-06-2022

Op dinsdag 28 juni 2022 vindt de volgende NWO Pride bijeenkomst plaats bij NWO-instituut ARCNL op het Amsterdam Science Park. Het is een NWO...

Lees verder ›

Over NWO-I

NWO-I, de Institutenorganisatie van NWO, is een zelfstandige stichting behorende bij NWO. De volgende negen instituten maken deel uit van NWO-I: AMOLF, ARCNL, ASTRON, CWI, DIFFER, Nikhef, NIOZ, NSCR en SRON. Ook maken de ruim 200 werkgroepen waar natuurkundig onderzoek plaatsvindt aan Nederlandse universiteiten en kennisinstellingen deel uit van NWO-I.

Contact

NWO-I
www.nwo-i.nl
info-nwoi@nwo-i.nl
(030) 600 12 11
Volg NWO

Facebook

Twitter

Google Plus

LinkedIn

Confidental Infomation