Nieuwsbrief voor medewerkers van NWO-I
April 2019
Inside NWO-I
Bekijk de nieuwsbrief online English version

Nieuwe huisstijl voor NWO

Op dinsdag 26 maart onthulde NWO op de locaties Utrecht en Den Haag een fonkelnieuw logo, de basis voor een compleet nieuwe NWO-huisstijl. Deze huisstijl zal van toepassing zijn op zowel NWO als NWO-I. Voor de NWO-instituten zijn de consequenties beperkt. Zij blijven hun eigen huisstijl voeren. Wel blijven de instituten, net als in de huidige situatie, in hun uitingen vermelden wat hun relatie met NWO is. Maar zo ver is het nog niet. Pas 3 juni 2019 maakt ook de buitenwereld kennis met de nieuwe huisstijl. Tot die tijd werken NWO en NWO-I aan het omzetten van alle middelen, sjablonen en uitingen.

Lees verder ›

Nikhef-communicatiechef Martijn van Calmthout over zijn overstap naar 'the dark side'

'Ons instituut heeft niet de meest aaibare onderwerpen; we zijn geen Artis'

Het was groot nieuws binnen de wetenschapscommunicatie en journalistiek: Martijn van Calmthout, lange tijd chef Wetenschap bij de Volkskrant, maakte in september 2018 de overstap naar 'the dark side': een journalist die gaat werken in het communicatievak. Hij werd hoofd communicatie bij NWO-instituut Nikhef. 'Het einde van een tijdperk', schreef de Volkskrant die hem geestelijk vader van katernen als Kennis en Wetenschap noemt. Nu, zes maanden verder, vertelt hij over het ontstaan van zijn passie voor de wetenschapsjournalistiek, hoe hij tot de overstap naar Nikhef kwam en wat zijn ervaringen tot nu toe zijn op het Nationaal instituut voor subatomaire fysica.

Lees verder ›

Highlight NSCR: omstander komt wel degelijk in actie bij ruzie op straat

Bij hoogoplopende ruzies en vechtpartijtjes op straat schieten voorbijgangers bijna altijd te hulp om de boel te sussen. Dat blijkt uit onderzoek van NWO-instituut NSCR. Samen met internationale collega’s bestudeerde het NSCR met beveiligingscamera’s opgenomen conflicten op straat. Al vijftig jaar veronderstellen psychologen dat er zoiets is als het 'bystander effect': bij noodsituaties kijkt de massa toe zonder iets te doen. Hoe meer omstanders, des te anoniemer we ons voelen en des te kleiner de kans dat er iemand ingrijpt. Maar het tegendeel blijkt waar. Voorbijgangers komen voortdurend in actie en grijpen in. Een behoorlijk radicale ontdekking en volledig anders dan de theorie voorspelt.

Lees verder ›

Nieuws van de COR NWO: Sjoerd Wouda blikt terug op vier jaar COR NWO-voorzitterschap

'De COR NWO stond in de frontlinie bij het doorvoeren van de één-NWO-gedachte'

Het leiden van de Centrale Ondernemingsraad van NWO (COR NWO) in tijden van transitie is geen sinecure. En toch is het hem gelukt. Sjoerd Wouda, software engineer bij NWO-instituut AMOLF, kijkt met een goed gevoel terug op zijn COR NWO-lidmaatschap. Acht jaar lang was hij lid van de COR NWO, waarvan vier in de rol van voorzitter. De COR NWO-verkiezingen 2019 zijn een feit en begin mei draagt hij het voorzittersstokje over. “Terugkijkend ben ik het meest trots op het realiseren van één uitvoeringsregeling (UVR) voor de hele organisatie. Dat ging niet zonder slag of stoot.”

Lees verder ›

Agenda

NWA lanceert Expeditie NEXT - hét Nationale Wetenschapsfestival

Datum 02-05-2019

Kom op donderdag 2 mei in de meivakantie naar Expeditie NEXT in de Maassilo in Rotterdam. Een evenement voor kinderen en volwassenen vol met...

Lees verder ›

Welkom bij de Meet-Up@ARCNL

Datum 08-05-2019

Op 8 mei 2019 opent ARCNL de deuren voor (master)studenten die op zoek zijn naar een stage of een promotieplek. ARCNL biedt uitdagende posities in...

Lees verder ›

Over NWO-I

NWO-I, de Institutenorganisatie van NWO, is een zelfstandige stichting behorende bij NWO. De volgende negen instituten maken deel uit van NWO-I: AMOLF, ARCNL, ASTRON, CWI, DIFFER, Nikhef, NIOZ, NSCR en SRON. Ook maken de ruim 200 werkgroepen waar natuurkundig onderzoek plaatsvindt aan Nederlandse universiteiten en kennisinstellingen deel uit van NWO-I.

Contact

NWO-I
www.nwo-i.nl
info-nwoi@nwo.nl
(030) 600 12 11

Volg NWO

Facebook Twitter Google Plus LinkedIn