Nieuwsbrief voor medewerkers van NWO-I April 2020
Inside NWO-I
Bekijk de nieuwsbrief online English version

Zoom-concerten en thuispromoties: lockdown leidt tot creatieve oplossingen

Astronomen videobellen graag vanuit het heelal. PhD’s van NIOZ en SRON promoveren gewoon vanuit hun eigen huis. Bij Nikhef luisteren ze via Zoom naar piano- en klarinetconcerten. DIFFER, NIOZ en SRON doneerden mondkapjes en handschoenen aan de zorg. De NWO-instituten zijn dan wel grotendeels gesloten, het onderzoek gaat door en via creatieve methodes ook het inhoudelijke én informele contact.

Lees verder ›

Bericht van NWO-I voorzitter Stan Gielen voor alle NWO-I medewerkers

Stan Gielen

Onlangs stuurde Stan Gielen, voorzitter van NWO en het Stichtingsbestuur van NWO-I, alle NWO-I medewerkers een persoonlijk bericht. Hij besprak onze gezondheid en die van onze omgeving, de beperkte sociale contacten van (internationale) medewerkers en de onzekerheid onder medewerkers met tijdelijke contracten.

Lees verder ›

Hoe LOFAR en windmolens het samen moeten rooien

Het is januari 2020 en minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat zet het licht op groen voor de bouw van 44 windturbines in de Drentse veenkoloniën, binnen vijf kilometer van ASTRON’s radiotelescoop LOFAR. Daaraan voorafgaand onderhandelde ASTRON op het scherpst van de snede met de initiatiefnemers van het windpark. Het resulteerde in afspraken waarmee ASTRON en het windpark kunnen leven

LOFAR
Lees verder ›

Highlight CWI: kunstmatige intelligentie stelt beste bestralingsplannen voor

Onderzoekers van NWO-instituut CWI en de afdeling Radiotherapie van Amsterdam UMC hebben software ontwikkeld die op basis van kunstmatige intelligentie voor iedere patiënt razendsnel meerdere bestralingsplannen voorstelt. De software toont de arts verschillende afgewogen opties tussen het leveren van voldoende stralingsdosis aan de tumor en zo min mogelijk schade aan omliggende organen. "Hierdoor hoeven artsen geen tijd meer te besteden aan het complexe, normaliter veelal handmatige, proces van het maken van een goed plan”, aldus Peter Bosman, senior informatica onderzoeker bij CWI en projectleider. Amsterdam UMC heeft op 17 maart de eerste patiënt behandeld met een bestralingsplan gemaakt door de AI-software. De innovatieve methode wordt ingezet voor de behandeling van prostaatkanker met inwendige bestraling.

Lees verder ›

Nieuws van de COR NWO

De afgelopen maand heeft de Centrale Ondernemingsraad van NWO feedback geleverd op de voorgestelde wijzigingen in de statuten en het huishoudelijk reglement van NWO-I. Daarnaast denkt de COR NWO mee over wat NWO binnen de huidige coronacrisis voor alle medewerkers kan betekenen. Tot slot neemt de COR NWO de medezeggenschap onder de loep, nu de nieuwe governance structuur bij NWO-I vorm begint te krijgen.

COR
Lees verder ›

Over NWO-I

NWO-I, de Institutenorganisatie van NWO, is een zelfstandige stichting behorende bij NWO. De volgende negen instituten maken deel uit van NWO-I: AMOLF, ARCNL, ASTRON, CWI, DIFFER, Nikhef, NIOZ, NSCR en SRON. Ook maken de ruim 200 werkgroepen waar natuurkundig onderzoek plaatsvindt aan Nederlandse universiteiten en kennisinstellingen deel uit van NWO-I.

Contact

NWO-I
www.nwo-i.nl
info-nwoi@nwo.nl
(030) 600 12 11

Volg NWO

Facebook Twitter Google Plus LinkedIn