Nieuwsbrief voor medewerkers van NWO-I April 2022
Inside NWO-I
Bekijk de nieuwsbrief online English version

Sjoerd Wouda, arbocoördinator NWO-I, over de noodzaak en de opbrengst van goede arbeidsomstandigheden

Gezonde en blije collega’s door goede arbeidsomstandigheden

In 2020 werd Sjoerd Wouda arbocoördinator voor NWO-I. Hij stelt dat arbo veelkleurig is: het gaat over coronamaatregelen, beeldschermwerk en veilige laseropstellingen, maar ook over (on)gewenst gedrag en hybride werken. “Uitval van medewerkers zorgt voor veel leed en jaagt de organisatie op kosten. Daarom is het voorkomen van incidenten zo belangrijk. Bewustzijn van risico’s en kennis van veiligheidsmaatregelen zijn cruciaal.”

Sjoerd Wouda
Lees verder ›

NWO viert… de onafhankelijkheid van de Republiek der Zuid-Molukken

Michael Aponno en zijn vader Bert Aponno over hun Molukse familiegeschiedenis
Bert Aponno (links) en Michael Aponno (rechts) Cirkel: Bert Aponno (links) en Michael Aponno (rechts). Op de achtergrond een foto van de delegatie Aponno. (Groot)vader sergeant-majoor F.A. Aponno staat op de achterste rij, derde van links.

In de rubriek ‘NWO viert…’ tekenen we verhalen op over verschillende (feest)dagen die voor NWO-collega’s belangrijk zijn. Een van die dagen is 25 april 1950, de onafhankelijkheid van de Republiek der Zuid-Molukken. Michael (Mike) Aponno, Senior Servicedeskmedewerker bij NWO-D in Den Haag, heeft een Molukse achtergrond. Samen met zijn vader Bert Aponno vertelt hij aan de redactie van ‘NWO viert’ over 25 april en hun Molukse familiegeschiedenis. Hun verhaal is zo boeiend dat het leidde tot een veel langer artikel dan normaal. In 1951 kwamen 12.500 Molukkers vanuit Nederlands-Indië naar Nederland. Onder hen ook de familie Aponno die de reis aflegden met het schip ´Kota Inten´. Met Nederland als tijdelijk verblijf stapten ze uit met een bepaalde hoop en verwachtingen. De Nederlandse regering had toegezegd dat ze over niet al te lange tijd terug konden naar hun moederland. Nu, ruim 70 jaar later, zijn deze Molukse gezinnen nog steeds in Nederland. Terug konden ze niet; hun verblijf werd ongewild permanent.

Lees verder ›

Zo helpt NWO collega's en onderzoekers uit Oekraïne en Rusland

In februari hebben alle wetenschappelijke instellingen van Nederland zich uitgesproken tegen de oorlogsacties tegen Oekraïne. Bij die gelegenheid en in de week erna zijn ook enkele sancties en hulpacties aangekondigd. Het heeft even geduurd voordat alle acties hun beslag kregen. Hoewel de situatie rond de oorlog in Oekraïne dynamisch blijft, kunnen we inmiddels meer inzicht geven hoe NWO getroffen collega’s uit Oekraïne en Rusland kan helpen. Ook zijn er maatregelen in voorbereiding voor gevluchte onderzoekers. Voor dat project werken we samen met tal van organisaties uit de wetenschappelijke wereld.

Lees verder ›

Joost Frenken vertrekt bij ARCNL

Joost Frenken Credits: Ivar Pel

ARCNL-directeur Joost Frenken heeft zijn vertrek aangekondigd. Met ingang van 1 juli 2022 begint hij als decaan van de Faculty of Science and Engineering (FSE) van de Rijksuniversiteit Groningen. Frenken: "ARCNL draait al geruime tijd naar grote tevredenheid van alle betrokken partijen en oogst bewondering voor de opzet en het team. Daarmee beschouw ik mijn taak, om ARCNL op te zetten, als volbracht. Ik neem met veel vertrouwen, met trots en met een stevige dosis heimwee afscheid van dit fantastische instituut en de fijne ARCNL-familie die we er met z'n allen van hebben gemaakt."

Lees verder ›

NIOZ viert 10-jarig bestaan in Yerseke (Zeeland)

Op vrijdag 25 maart werd het gebouw van NWO-instituut NIOZ in Yerseke feestelijk heropend na een flinke verbouwing. Ook werd meteen het 10-jarig bestaan van NIOZ in Zeeland gevierd. Naast Yerseke heeft NIOZ de hoofdvestiging op Texel. “De NIOZ-afdeling in Yerseke is in tien jaar tijd nauw verbonden met de regio, onder andere door innovatieve projecten met lokale partners voor een waterveilige en duurzame regio,” aldus Han Dolman, directeur van het NIOZ. Tijdens de openingsceremonie gaf een aantal sprekers een inkijkje in het maatschappelijk belangrijke onderzoek dat NIOZ in Yerseke uitvoert. NWO-voorzitter Marcel Levi sprak over het belang van kust- en klimaatonderzoek voor Zeeland en Nederland.

Han Dolman (directeur NIOZ), Marcel Levi (voorzitter NWO), en Klaas Timmermans (hoofd NIOZ-afdeling Estuarine & Delta Systems in Yerseke). Credits: NIOZ
Lees verder ›

Hulp voor mantelzorgers: de OHRA Zorg Assistent

Ohra

NWO-I heeft collectieve afspraken gemaakt met zorgverzekeraar OHRA. Als NWO-I-werknemer krijg je daardoor korting op de premie van hun collectieve zorgverzekering. Maar daarnaast biedt OHRA ook een steuntje in de rug voor mantelzorgers: mensen die zorgen voor een familielid of een andere naaste. Als mantelzorger krijg je mogelijk te maken met verschillende wetten, regels en instanties. Het kan best lastig zijn om hier je weg in te vinden. Daarom is er de OHRA Zorg Assistent: een digitale tool die vragen beantwoordt over hulpmiddelen en vervoer (van krukken tot ambulancevervoer), zelfstandig thuis blijven wonen (van begeleid wonen tot wijkverpleging) en als thuis wonen niet meer lukt (bijvoorbeeld informatie over zorginstellingen). Met deze tool (alleen in het Nederlands) wordt direct duidelijk welke zorg- en ondersteuningsmogelijkheden er zijn en waar en hoe je dit kunt regelen. De tool is voor iedereen toegankelijk, of je nou bij OHRA verzekerd bent of niet.

Lees verder ›

Highlight SRON: zwart gat ruim veertig graden uit het lood

Een internationaal team van astronomen, onder wie Peter Jonker van NWO-instituut SRON/Radboud Universiteit, heeft een zwart gat ontdekt waarvan de rotatie-as ruim veertig graden uit het lood staat ten opzichte van zijn baan om een ster. De waarneming is de eerste betrouwbare meting die een groot contrast laat zien met de normale situatie, waarin de rotatie-as van een zwart gat loodrecht staat op het vlak waarin de ster en het zwart gat draaien. Peter Jonker: “We konden de oriëntatie van de rotatie-as meten doordat zwarte gaten langs diezelfde richting radiostraling uitzenden. Deze jets stuiten op hun weg door de ruimte op gas en stof, zodat ze zichtbaar worden voor de telescopen.” De vondst stelt theoretici voor de uitdaging om hun modellen over de vorming van zwarte gaten te herzien.

SRON Credits: SRON
Lees verder ›

Nieuws van de medezeggenschap

Is vergaderen het enige wat de ondernemingsraden bij NWO doen? Die vraag krijgen de leden regelmatig en het antwoord daarop is ‘nee’. We verdiepen ons bijvoorbeeld in de governance van NWO en aansturing van NWO-I en geven feedback op de strategie van NWO. Daarnaast heeft de COR NWO in de tweede helft van april een tweedaagse training over de eigen missie en visie: welke onderwerpen vinden we belangrijk en hoe vertegenwoordigen we alle NWO-I-medewerkers zo goed mogelijk?

Lees verder ›

Agenda

Expeditie NEXT: hét nationale wetenschapsfestival voor kinderen

Datum 06-05-2022

Op vrijdag 6 mei van 11.00 – 18.00 uur organiseert de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) hét nationale wetenschapsfestival ‘Expeditie NEXT’ in de binnenstad van Franeker (Friesland). Daar worden dan ruim honderd wetenschapsactiviteiten voor kinderen van 6 tot 12 jaar georganiseerd om de verloren kennis terug te vinden. Op deze dag komt het verhaal van Professor Nova Next (geschreven door NWO-collega en kinderboekenschrijfster Ilona de Lange en getekend door Micky Dirkzwager) echt tot leven. Zo kun je luisteren naar de verhalen van Anna Gimbrère en Diederik Gommers onder de gigantische lichtgevende en ronddraaiende wereldbol GAIA. Of je sporttalent testen met het wetenschappelijke team van Thialf. Alle kinderen krijgen een Expeditieboek met daarin zes expedities langs spannende routes vol toffe opdrachten, puzzels en experimenten.

Lees verder ›

Over NWO-I

NWO-I, de Institutenorganisatie van NWO, is een zelfstandige stichting behorende bij NWO. De volgende negen instituten maken deel uit van NWO-I: AMOLF, ARCNL, ASTRON, CWI, DIFFER, Nikhef, NIOZ, NSCR en SRON. Ook maken de ruim 200 werkgroepen waar natuurkundig onderzoek plaatsvindt aan Nederlandse universiteiten en kennisinstellingen deel uit van NWO-I.

Contact

NWO-I
www.nwo-i.nl
info-nwoi@nwo.nl
(030) 600 12 11

Volg NWO

Facebook Twitter Google Plus LinkedIn