Nieuwsbrief voor medewerkers van NWO-I Juli 2021
Inside NWO-I
Bekijk de nieuwsbrief online English version

NWO-instituten gaan open access publiceren

‘Het is een kwestie van grenzen verleggen en uitproberen’

Open access is een brede internationale beweging die streeft naar gratis en open online toegang tot wetenschappelijke informatie, zoals publicaties en data. Het zorgt voor een grotere (digitale) verspreiding en vindbaarheid van wetenschappelijke resultaten en daarmee voor een grotere potentiële impact op wetenschap en maatschappij. ‘Mede dankzij open access konden we zo snel een vaccin tegen COVID-19 ontwikkelen’, aldus NWO-voorzitter Marcel Levi tijdens zijn introductiewebinar op 19 april jl. Ook NWO zet zich in voor open access en sloot in september 2018 aan bij Coalitie S: een groep van nationale onderzoeksfinanciers die met behulp van Plan S streeft naar versnelling van de transitie naar volledige en onmiddellijke open access. Beleidsmedewerker Jacqueline Mout van bureau NWO-I: ‘Nu de implementatie van Plan S voor het subsidiedeel van NWO is geregeld, is het mooi dat wij ook beleid hebben om het gedachtegoed van Plan S binnen NWO-I vorm te geven.’

Jacqueline Mout
Lees verder ›

Beate Völker benoemd tot directeur NSCR

Beate Völker

Het Nederlands Studiecentrum voor Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) krijgt een nieuwe directeur. Het bestuur van NWO-I, de Institutenorganisatie van NWO, benoemt prof. dr. Beate Völker per 1 november 2021 tot instituutsdirecteur. Zij volgt de huidige interim-directeur prof. dr. Peter van der Laan op, die met pensioen gaat.

Lees verder ›

P&O-highlight: Generatieplan maakt minder werken mogelijk voor oudere werknemers

‘Oefenen met vrije tijd, voordat je echt met pensioen gaat’

‘Het is een van de mooie arbeidsvoorwaarden die NWO-I aan haar werknemers biedt’, vertelt Joost Weber, beleidsadviseur P&O bij het bureau NWO-I. Hij heeft het over het Generatieplan, waar hij zelf ook aan deelneemt. Oudere medewerkers krijgen via dit plan de kans om in aanloop naar hun pensioen minder te gaan werken. Op zijn laatste werkdag voordat hij met pensioen gaat, vertelt Weber aan de redactie van Inside NWO-I welke voordelen hij van dit plan heeft ervaren.

Joost Weber
Lees verder ›

NWO viert... Vaderdag

Dennis Hoenkamp and family

Dit is de tweede editie van ‘NWO viert…’, een rubriek waarin we bijzondere (feest)dagen uitlichten die we als NWO’ers samen kunnen vieren. Op 20 juni vierden we Vaderdag. Voor de één misschien niet heel bijzonder maar voor de ander wel. Dennis Hoencamp (concerncommunicatie NWO-D) deed een boekje open over hoe hij tegen diverse stereotypen rondom vaders aankijkt, hoe hij het vaderschap ervaart en hoe hij dit combineert met zijn werk bij NWO. Hij is getrouwd met Anne en samen hebben zij twee dochters, Noa (5) en Lynn (3). Heb jij ook een suggestie voor een speciale (feest)dag voor deze rubriek 'NWO viert…' en wil je ook geïnterviewd worden? Meld je aan!

Lees verder ›

Highlight SRON: filterwiel en kalibratiesysteem voor XRISM-telescoop naar Japan

In 2023 lanceert de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA de röntgensatelliet XRISM naar een baan om de aarde. De satelliet zal kijken naar onder meer zwarte gaten en supernovae, het verschijnsel waarbij een ster op spectaculaire wijze explodeert. Op 9 juni 2021 stuurde NWO-instituut SRON zijn bijdrage aan de XRISM-telescoop naar Japan, waar JAXA alles op de satelliet monteert. Deze bijdrage bestaat uit een filterwiel plus kalibratiesysteem waar SRON de afgelopen jaren aan heeft gewerkt. Het filterwiel draait verschillende filters voor de röntgencamera van XRISM, zodat astronomen de helderheid en golflengte van de kosmische straling naar wens kunnen wegfilteren. Het kalibratiesysteem bevat modulerende röntgenbronnen die een referentiespectrum verschaffen.

Lees verder ›

Agenda

Online LGBTIQ+ conferentie 'Differ(ent) kinds of energy': 18 november 2021

Poster Tech@WorkPlacePride
Datum 18-11-2021

Elk jaar organiseert Tech@Workplacepride een evenement in een andere Nederlandse stad. Dit jaar vindt de LGBTIQ+* conferentie 'Differ(ent) kinds of energy' plaats op donderdag 18 november bij NWO-instituut DIFFER, op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven. Het centrale thema is dit keer duurzaamheid en energietransitie, en het belang van diversiteit voor deze missie. Vooraanstaande wetenschappers en mensen uit het bedrijfsleven geven voor een lekenpubliek geschikte lezingen over ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en energie, afgewisseld met verhalen en bespiegelingen over diversiteit. De sprekers komen zowel van binnen als van buiten de LGBTIQ+ gemeenschap. *LGBTIQ+ (in het Nederlands ook wel LHBTI genoemd): lesbian, gay, bisexual, transgender, intersex or questioning.

Lees verder ›

Over NWO-I

NWO-I, de Institutenorganisatie van NWO, is een zelfstandige stichting behorende bij NWO. De volgende negen instituten maken deel uit van NWO-I: AMOLF, ARCNL, ASTRON, CWI, DIFFER, Nikhef, NIOZ, NSCR en SRON. Ook maken de ruim 200 werkgroepen waar natuurkundig onderzoek plaatsvindt aan Nederlandse universiteiten en kennisinstellingen deel uit van NWO-I.

Contact

NWO-I
www.nwo-i.nl
info-nwoi@nwo.nl
(030) 600 12 11

Volg NWO

Facebook Twitter Google Plus LinkedIn