Nieuwsbrief voor medewerkers van NWO-I Juni 2021
Inside NWO-I
Bekijk de nieuwsbrief online English version

Na de gedragscode nu bewustwording van wetenschappelijke integriteit

NSCR-directeur a.i. Peter van der Laan over wetenschappelijk integer gedrag

NWO-I besteedt de komende tijd extra aandacht aan wetenschappelijke integriteit. De wetenschap moet zo eerlijk, zorgvuldig en verantwoordelijk mogelijk verlopen. Dat is de wetenschap aan de samenleving verplicht. Daarom moet het onderwerp in de instituten regelmatig aan bod komen, stelt Peter van der Laan, directeur a.i. van instituut NCSR.

Lees verder ›

NWO-I trapte af met webinar over wetenschappelijke integriteit

Op 17 mei 2021 organiseerde NWO-I een interactief webinar waarin prof. dr. Ralph Wijers (Anton Pannekoek Institute of Astronomy bij de UvA) uitlegde waarom wetenschappelijke integriteit een belangrijk onderwerp is en hoe onderzoekers ermee te maken kunnen krijgen. Ongeveer negentig collega’s van de negen NWO-instituten namen deel en stelden vragen over onder meer de praktijk van publiceren en het ‘kopiëren’ van ideeën van andere wetenschappers. Er komt een vervolg op dit webinar, in de vorm van op maat opgezette interactieve bijeenkomsten bij elk NWO-instituut.

Lees verder ›

NWO viert... het Suikerfeest

Bij NWO en NWO-I werken in totaal zo’n 2.600 mensen, ieder met een andere achtergrond. Tijd om eens te ontdekken bij welke (feest)dagen onze collega’s stilstaan. Chanoekah, Pasen, Ramadan, Coming-out day, Divali? Wat maakt deze dag voor hen bijzonder? In de komende edities van Inside NWO-I zullen we zo’n bijzondere dag uitlichten en daarover een collega van NWO of NWO-I interviewen. Collega Nokta Karaoglan, werkzaam bij Regieorgaan SIA, bijt het spits af. Zij vertelt over de Ramadan en het Suikerfeest dat op 13 mei werd gevierd. Heb jij ook een suggestie voor een speciale (feest)dag voor deze rubriek ‘NWO viert…’ en wil je ook geïnterviewd worden? Meld je aan!

Lees verder ›

Highlight Nikhef: renovatie gebouw van start

Credits: JHK Architects/Nikhef

Wie aan komt lopen, rijden of fietsen bij NWO-instituut Nikhef op het Amsterdam Science Park kan niet missen dat daar gebouwd wordt. Op maandag 31 mei 2021 is een deel van het Nikhef-gebouw overgedragen aan bouwteampartner Strukton en daarmee startte officieel de renovatie die ongeveer twee jaar zal duren. Een groot deel van het pand wordt gerenoveerd en er komt een gloednieuw ontmoetingshart waar nu de binnentuin is. De entree komt aan de andere kant van het gebouw en komt een nieuwe meetruimte. Voorzieningen worden volledig vernieuwd naar de huidige maatstaven. Daarmee creëert Nikhef een gebouw dat qua installaties, uitstraling en functionaliteit recht doet aan het baanbrekende onderzoek naar subatomaire fysica dat er plaatsvindt.

Lees verder ›

Terugkijktip: Marcel Levi te gast bij College Tour

In de mei-editie van Inside NWO-I las je al het kennismakingsinterview met de nieuwe NWO-voorzitter Marcel Levi. Op 18 mei was Marcel te gast bij tv-programma College Tour. Daar praatte hij onder andere over zijn tijd als ziekenhuisdirecteur in Londen, zijn visie op het coronabeleid in Nederland en hoe hij vindt dat wetenschappers over de pandemie zouden moeten communiceren. Klik op ‘lees verder’ hieronder om de uitzending terug te kijken.

Credits: KRO-NCRV, Photo: Roy Borghouts
Lees verder ›

MJ Pueschel leidt nieuwe Plasma Micro-Turbulence Group bij DIFFER

De nieuwe onderzoeksgroep van MJ Pueschel is per september vorig jaar van start gegaan aan het NWO-instituut DIFFER in Eindhoven. Deze bevlogen idealist brengt zijn unieke theoretische kennis mee naar DIFFER. Sinds zijn aanstelling heeft MJ (‘al mijn collega’s noemen me Em Jay’) Pueschel het DIFFER instituut nog maar twee keer bezocht. Maar dat is geen probleem, aangezien hij als theoretisch plasmafysicus niet per se in een lab hoeft te werken. Daarnaast is MJ gewend aan telewerken; hij werkt al sinds 2016 thuis.

Lees verder ›

Nieuws van de COR NWO

In deze nieuwsbrief een update van de COR NWO. Zoals jullie eerder lazen is de overdracht naar de nieuwe COR NWO uitgesteld naar begin juli van dit jaar (in plaats van begin mei). Het uitstel was het gevolg van de netwerkhack bij NWO-D. In de nieuwe COR NWO (en Groepsondernemingsraad: GOR NWO) zullen de medewerkers uit de universitaire werkgroepen (BUW) helaas niet vertegenwoordigd zijn, aangezien zich geen kandidaten hebben gemeld. Wel zal er een vast COR-contactpersoon komen voor de BUW. In de afgelopen periode kwam de COR NWO bijeen, waarbij nieuwe NWO-voorzitter Marcel Levi aanschoof.

COR
Lees verder ›

Agenda

NWO Inspireert: 29 juni 2021

Datum 29-06-2021

Op dinsdag 29 juni nodigt NWO drie sprekers uit om met hun verhaal de bestaande beeldvorming over actuele onderwerpen in de wetenschap aan te kaarten. Welke verhalen en beelden leven over artificial intelligence, klimaatverandering en (fake) news?  Zijn er hardnekkige misverstanden of misleidende ideeën die we in onze verhalen moeten ontkrachten? Wat wil je als wetenschapper of wetenschapscommunicator wél vertellen en hoe doe je dit dan het beste? Dat en meer, bij NWO inspireert (in het Nederlands).

Lees verder ›

Over NWO-I

NWO-I, de Institutenorganisatie van NWO, is een zelfstandige stichting behorende bij NWO. De volgende negen instituten maken deel uit van NWO-I: AMOLF, ARCNL, ASTRON, CWI, DIFFER, Nikhef, NIOZ, NSCR en SRON. Ook maken de ruim 200 werkgroepen waar natuurkundig onderzoek plaatsvindt aan Nederlandse universiteiten en kennisinstellingen deel uit van NWO-I.

Contact

NWO-I
www.nwo-i.nl
info-nwoi@nwo.nl
(030) 600 12 11

Volg NWO

Facebook Twitter Google Plus LinkedIn