Nieuwsbrief voor medewerkers van NWO-I Mei 2020
Inside NWO-I
Bekijk de nieuwsbrief online English version

Wijzigingen regeling woon-werkverkeer per 1 juli 2020

Zoals bekend bevat onze Uitvoeringsregeling (UVR) een gewijzigde reiskostenregeling woon-werk die per 1 juli 2020 ingaat. Deze regeling richt zich op het stimuleren van duurzaam reizen. Door de huidige coronacrisis is het echter geen goed moment deze nieuwe regeling in te voeren, omdat reizen met openbaar vervoer momenteel niet de voorkeur geniet. Bovendien is de verwachting dat de komende tijd in wisselende patronen en met wisselende vervoermiddelen gereisd zal worden.

Lees verder ›

Jan van der Boon nieuwe directeur Bedrijfsvoering NWO-I

Jan van der Boon is per 1 september benoemd tot directeur bedrijfsvoering voor de Institutenorganisatie van NWO. Hij zal samen met de aan te stellen directeur NWO-I vorm gaan geven aan het voor NWO-I gekozen nieuwe besturingsmodel, dat de basis vormt voor de nadere ontwikkeling van de institutenorganisatie.

Jan van der Boon
Lees verder ›

Marco de Baar benoemd tot directeur NWO-instituut DIFFER

Marco de Baar

Het bestuur van de Institutenorganisatie van NWO heeft prof. dr. Marco de Baar voor een periode van twee jaar benoemd tot directeur van DIFFER, het Dutch Institute for Fundamental Energy Research. Per medio 2020 volgt hij prof. dr. ir. Richard van de Sanden op, die als DIFFER groepsleider in het thema Solar Fuels verbonden blijft aan het instituut.

Lees verder ›

Highlight NSCR: social distancing in de openbare ruimte - houden we ons echt aan de regels?

NSCR-criminoloog/antropoloog Marie Rosenkrantz Lindegaard gaat samen met de UvA, de Amsterdamse politie en de gemeente Amsterdam na hoe mensen omgaan met de regels voor social distancing tijdens de coronacrisis. Ze analyseerde met video-AI (artificiële intelligentie) en systematische gedragscodering de 24/7-beelden van 55 bewakingscamera's in Amsterdam. De eerste resultaten, die wekelijks publiek gedeeld worden via media en de factsheet '1,5 Barometer', lieten zien dat mensen zich goed gedroegen. Doel is nagaan hoe burgers en wetshandhavers sociale regels in openbare ruimte kunnen handhaven.

NSCR
Lees verder ›

DIFFER-projectleider Beata Tyburska-Pueschel over de Ion Beam Facility

‘Elkaar wat gunnen’
Beata Tyburska-Pueschel

De in Polen geboren experimenteel fysicus Beata Tyburska-Pueschel trof een nauwe symbiose tussen bedrijfsleven en universiteit aan in het versnellerlab van de universiteit van Wisconsin-Madison. Als nieuwe projectleider van de Ion Beam Facility (IBF; ionenbundelopstelling) bij DIFFER wil ze nu het laboratorium openstellen voor externe gebruikers en dezelfde cultuur introduceren van ‘elkaar wat gunnen’.

Lees verder ›

NIOZ onderzoekt zeeschuim na surfdrama

In de avond van 11 mei 2020 kwamen vijf surfers om het leven voor de kust van Scheveningen. Al snel rees de vraag of de surfers door de opvallend dikke laag zeeschuim misschien onwel raakten of er in gestikt zijn. NIOZ-onderzoeker Katja Philippart heeft hierop geen antwoord, maar probeert nu met collega’s van andere instituten te achterhalen onder welke omstandigheden het schuim zich in zulke hoeveelheden kan ontwikkelen. Was er sprake van een uitzonderlijke situatie in de concentratie schuimalgen, de timing van de algenbloei, of de harde wind, of was het een combinatie van deze factoren?

NIOZ
Lees verder ›

Nieuws van de COR NWO

Inmiddels heeft de Centrale Ondernemingsraad van NWO (COR NWO) voor de tweede keer digitaal vergaderd en hebben we een goede modus operandi gevonden. Zo heeft de COR NWO een instemmingsverzoek ontvangen voor het aanstellen van een nieuwe centrale arbocoördinator. Daarnaast blijven we meedenken over de inzetbaarheid van NWO-medewerkers tijdens de coronacrisis en keken we samen met de werkgever nog eens goed naar de uitvoeringsregeling (UVR) woon-werkverkeer.

Lees verder ›

Over NWO-I

NWO-I, de Institutenorganisatie van NWO, is een zelfstandige stichting behorende bij NWO. De volgende negen instituten maken deel uit van NWO-I: AMOLF, ARCNL, ASTRON, CWI, DIFFER, Nikhef, NIOZ, NSCR en SRON. Ook maken de ruim 200 werkgroepen waar natuurkundig onderzoek plaatsvindt aan Nederlandse universiteiten en kennisinstellingen deel uit van NWO-I.

Contact

NWO-I
www.nwo-i.nl
info-nwoi@nwo.nl
(030) 600 12 11

Volg NWO

Facebook Twitter Google Plus LinkedIn