Nieuwsbrief voor medewerkers van NWO-I Mei 2021
Inside NWO-I
Bekijk de nieuwsbrief online English version

Nieuwe NWO-voorzitter Marcel Levi over het besturen van een organisatie met professionals

‘Ik ben als de dirigent van een symfonieorkest’

Met Marcel Levi haalt NWO een opgeruimde can-do-mentaliteit in huis. En iemand die gaat voor optimale samenklank. ‘Vergelijk NWO met een orkest vol muzikanten die fantastisch vioolspelen, of hobo of harp. Dan is het aan mij om zo’n orkest als geheel mooier te laten klinken dan de optelsom van alle individuele muzikanten.’

Marcel Levi
Lees verder ›

Nieuw Financieel Systeem NWO-I (U4ERP) live

De monsterklus die uitmondde in een goed systeem en veel saamhorigheid

Ga er maar aan staan: het samenvoegen van zes financiële systemen en twaalf administraties binnen NWO-I en dat ook nog deels in nieuwe omstandigheden door corona. Meer dan vijftig collega’s van NWO-I brachten deze monsterklus, samen met tijdelijke externe collega’s, tot een goed eind, dat meteen ook een begin was: op 1 mei ging het Nieuw Financieel Systeem van NWO-I, U4ERP, live. Over koudwatervrees, alle negen NWO-instituten in één groot virtueel kantoor en een andere dynamiek.  

Lees verder ›

Strategisch vastgoedadviseur van NWO-I Maarten Kruizinga wil voorbereid zijn op de toekomst

‘Niet wegkijken maar vooruitkijken’

Excellente huisvesting die naadloos aansluit bij de behoeften van wetenschappers. Dat is de essentie waar het werk van Maarten Kruizinga, strategisch vastgoedadviseur bij NWO-I, om draait. Drie jaar geleden trad hij in dienst bij NWO-I, in de nieuwe functie van strategisch vastgoedadviseur. Nadat alle NWO-instituten onder één koepel waren gebracht, ontstond de behoefte aan een centraal vastgoedbeleid met oog voor de lange termijn. Daar werkt Kruizinga nu aan. Daarbij streeft hij naar overzicht en een toekomst zonder vervelende verrassingen.

Maarten Kruizinga
Lees verder ›

ASTRON biedt arbeidskansen via de Participatiewet

‘Iedereen die kan en wil werken, is welkom’
Diana Verweij Credits: Paula Zimmerman

Iemand die kan werken maar het op de arbeidsmarkt zonder ondersteuning niet redt, valt onder de Participatiewet (Pw). Deze wet moet ervoor zorgen dat meer mensen werk vinden, ook mensen met een arbeidsbeperking. NWO-instituut ASTRON in het Drentse Dwingeloo speelt hier actief op in en heeft maar liefst vijf medewerkers in dienst die binnen de Pw vallen. “Iedereen die ervoor open staat en wil werken is bij ons welkom. Ze moeten vooral leergierig zijn en interesse hebben”, aldus Diana Verweij, hoofd HR, Communicatie en Support bij ASTRON.

Lees verder ›

Terugblik op het coronajaar 2020 bij NWO

Een jaar thuiswerken, mondkapjes op en zoomen

In december 2019 brak in de regio Wuhan in China een nieuw coronavirus uit en verspreidde zich wereldwijd. NWO en NWO-I probeerden steeds zo goed mogelijk in te spelen op de ontwikkelingen. De gezondheid van de medewerkers stond daarbij altijd voorop. Inside NWO-I blikt terug op een bewogen coronajaar en welke gevolgen het virus tot nu toe heeft op de organisatie en haar medewerkers: hoe sprongen de instituten creatief om met de (gedeeltelijke) sluiting van hun instituten, welke specifieke beleidsmaatregelen trof P&O en hoe kijken medewerkers tegen thuiswerken aan? En niet als laatste, hoe kijkt NWO-I tijdens deze tweede lockdown vooruit?

Lees verder ›

Highlight AMOLF: schilderen met halfgeleider perovskiet

Stel dat je kunt schilderen door het doek zelf van kleur te laten veranderen in plaats van verf erop te smeren. Twee onderzoeksgroepen van NWO-instituut AMOLF ontwikkelden een reactieve inkt die reageert met het eveneens reactieve canvas. Door een ionenuitwisseling ontstaat perovskiet: een nieuw en veelbelovend halfgeleidermateriaal voor onder meer zonnecellen en leds. Daarmee is een nieuwe manier om deze elektronica te maken binnen handbereik. Op de airbrush afbeelding staat scheikundige Marie Curie gemaakt van lichtgevend perovskiet.

Lees verder ›

Nieuws van de COR NWO

Op dinsdag 13 april vergaderde de COR NWO, waarbij - voor een deel van de vergadering - bestuurder Caroline Visser aanschoof. De belangrijkste punten op de volle agenda waren het Nieuw Financieel Systeem (U4ERP), de doorontwikkeling van de bedrijfsvoering van NWO-I, de nieuwe richtlijn voor de (her)benoeming van een instituutsdirecteur, het arbojaarplan 2021 van NWO-I, de hack bij NWO en de vernieuwde medezeggenschapsstructuur.

Lees verder ›

Agenda

NWO-I Webinar Wetenschappelijke Integriteit

Datum 17-05-2021

Wat doe jij als je als onderzoeker te maken krijgt met een schending van wetenschappelijke integriteit? Hoe maak je in jouw onderzoek de juiste keuzes in ontwerp, uitvoering, verslaglegging, beoordeling, peer review en communicatie? Voor welke dilemma’s kom je te staan? De komende tijd zal NWO-I veel aandacht aan wetenschappelijke integriteit besteden. Om te beginnen in een interactief webinar door prof. dr. Ralph Wijers (Anton Pannekoek Institute of Astronomy bij UvA) op maandag 17 mei van 13.30 - 15.00 uur.

Lees verder ›

Over NWO-I

NWO-I, de Institutenorganisatie van NWO, is een zelfstandige stichting behorende bij NWO. De volgende negen instituten maken deel uit van NWO-I: AMOLF, ARCNL, ASTRON, CWI, DIFFER, Nikhef, NIOZ, NSCR en SRON. Ook maken de ruim 200 werkgroepen waar natuurkundig onderzoek plaatsvindt aan Nederlandse universiteiten en kennisinstellingen deel uit van NWO-I.

Contact

NWO-I
www.nwo-i.nl
info-nwoi@nwo.nl
(030) 600 12 11

Volg NWO

Facebook Twitter Google Plus LinkedIn