Nieuwsbrief voor medewerkers van NWO-I November/december 2022
Inside NWO-I
Bekijk de nieuwsbrief online English version

Aan de slag met inclusief en divers personeelsbeleid bij NWO-I

Implementatieplan voor een organisatie waarin iedereen zich thuis, veilig en gerespecteerd voelt
Afbeelding van handen op elkaar liggen

De afgelopen jaren werkte NWO-I aan beleid voor diversiteit en inclusie (D&I). Op 5 oktober jl. gaf het Stichtingsbestuur van NWO-I – met veel complimenten voor de makers – akkoord op het implementatieplan om dit personeelsbeleid uit te voeren. De eerste stap uit het plan, met een looptijd tot 2027, is inmiddels gezet: NWO-I is bezig om een parttime D&I projectleider aan te nemen die zowel NWO-I breed als op instituutsniveau een Jaarplan Diversiteit met actiepunten op gaat stellen. Met dit plan als basis kunnen de instituten hun eigen activiteiten ontwikkelen.

Lees verder ›

Highlight SRON: de grote methaan-uitstotende vuilnisbelten van de wereld voor het eerst in kaart gebracht

Samenwerking van Global Methane Hub, SRON en GHGSat

Afvalverwerking is verantwoordelijk voor ongeveer 18% van de wereldwijde menselijke methaanuitstoot. Een groot deel daarvan komt van een klein aantal vuilnisbelten, wat ze tot belangrijke mitigatiedoelen maakt: door dit aan te pakken kan klimaatverandering tegengegaan worden. Global Methane Hub, SRON en GHGSat slaan nu de handen ineen om grote emissies (uitstoot) van vuilnisbelten over de hele wereld te identificeren, bestuderen en te monitoren. Het doel is om deze vuilstortlocaties beter te begrijpen, een dialoog te starten en actie te bewerkstelligen op lokaal niveau zoals een beter beheer. Tijdens de COP27 klimaatconferentie van Sharm-el-Sheikh (Egypte) begin november presenteerden ze het eerste resultaat van dit project; een wereldkaart met ruim honderd vuilnisbelten die methaan uitstoten.

Urban methane emission hot spots detected by TROPOMI
Lees verder ›

Nationaal platform voor bedreigde wetenschappers gelanceerd

Afbeelding van Lancering WetenschapVeilig

Wetenschappers krijgen regelmatig te maken met bedreiging, intimidatie en haatreacties. Daarom lanceerden de Universiteiten van Nederland (UNL), NWO en KNAW begin november het platform WetenschapVeilig. Op de website www.wetenschapveilig.nl kunnen wetenschappers die bedreigd of geïntimideerd worden 24 uur per dag terecht voor hulp.

Lees verder ›

Een eerste stap naar de implementatie van het Klimaatonderzoek Initiatief Nederland (KIN)

Bestuurders en onderzoekers kwamen recent bij de KNAW bijeen om ‘het Klimaatonderzoek Initiatief Nederland (KIN)' te bespreken. Het KIN heeft tot doel om de benodigde kennis op te doen voor de versnelling van de transformaties die nodig zijn om in 2050 een duurzame, klimaat-neutrale samenleving te realiseren. Een breed gezelschap van wetenschappers adviseert in hun dit jaar verschenen rapport, in opdracht van NWO en de KNAW, om zo snel mogelijk het KIN te realiseren. Het KIN beoogt een vernieuwende aanpak: het idee is dat onderzoekers veel beter gaan samenwerken om de missie naar een klimaat-neutrale samenleving te realiseren, in plaats van concurreren voor financiering. Michiel van den Hout is benoemd tot kwartiermaker voor het KIN namens NWO en KNAW.

Dutch Climate Research Initiative
Lees verder ›

Highlight CWI: Van Wijngaarden Awards voor Marta Kwiatkowska en Susan Murphy

Susan Murphy & Marta Kwiatkowska Susan Murphy & Marta Kwiatkowska, credits: CWI/Barbara Kieboom

Het CWI heeft de Van Wijngaarden Award toegekend aan computerwetenschapper Marta Kwiatkowska en wiskundige Susan A. Murphy. Zij ontvingen de prijs voor hun talrijke en uiterst belangrijke bijdragen aan hun respectievelijke onderzoeksgebieden: het voorkomen van softwarefouten en het verbeteren van besluitvorming in de gezondheidszorg. De prijs, genoemd naar de voormalige CWI-directeur Adriaan van Wijngaarden, is ingesteld door NWO-instituut CWI en wordt iedere vijf jaar uitgereikt. De winnaars hebben de prijs in ontvangst genomen tijdens een feestelijke soiree in het Trippenhuis in Amsterdam ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van het CWI op 3 november 2022.

Lees verder ›

Collectieve meerwaarde bij OHRA Zorgverzekering

Tot 31 december kun je je zorgverzekering wijzigen, zoals je dekking, je gezin meeverzekeren of overstappen naar een andere zorgverzekering. Als medewerker van NWO-I profiteer je van diverse voordelen bij de collectieve zorgverzekering van OHRA, zoals 10% korting op aanvullende verzekeringen. Op het onderdeel ‘NWO-I’ op de OHRA-website  lees je meer over deze zorgverzekering en welke voordelen voor jou gelden. Je kunt daar je premie, inclusief korting, berekenen en de zorgverzekering ook meteen afsluiten. Goed om te weten: OHRA zegt je huidige zorgverzekering voor je op.

Lees verder ›

Het NSCR bestaat 30 jaar

Poster NSCR 30 jaar

Op 9 november jl. vierde het NWO-instituut NSCR in Amsterdam het dertigjarig bestaan met een feestelijke middag vol inspirerende lezingen over wetenschap en beleid. In die dertig jaar is het instituut uitgegroeid van tien naar honderd medewerkers, en naar vijf onderzoeksgroepen voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek naar criminaliteit en rechtshandhaving. Daarmee levert het NSCR een belangrijke bijdrage aan de oplossing van grote maatschappelijke vraagstukken op het terrein van veiligheid en justitie. “Het NSCR staat als een huis”, zegt Beate Völker, directeur van het instituut. Ter gelegenheid van het jubileum schreef ze een blog over haar eerste jaar als directeur.

Lees verder ›

Over NWO-I

NWO-I, de Institutenorganisatie van NWO, is een zelfstandige stichting behorende bij NWO. De volgende negen instituten maken deel uit van NWO-I: AMOLF, ARCNL, ASTRON, CWI, DIFFER, Nikhef, NIOZ, NSCR en SRON. Ook maken de ruim 200 werkgroepen waar natuurkundig onderzoek plaatsvindt aan Nederlandse universiteiten en kennisinstellingen deel uit van NWO-I.

Contact

NWO-I
www.nwo-i.nl
info-nwoi@nwo.nl
(030) 600 12 11

Volg NWO

Facebook Twitter Google Plus LinkedIn