NWO-I

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/nieuws/2017/12/05/schaatsen-op-water-zelfs-als-heel-koud-is/

Geprint op :
14 december 2017
11:47:44

Alles20172016201520142013201220112010200920082007200620052004200320022001200019991998

Schaatsen doe je op water, zelfs als het heel koud is

De buitenste laag van ijs gedraagt zich als vloeibaar water, zelfs bij een temperatuur van dertig graden onder nul. Dat hebben natuurkundigen van AMOLF onomstotelijk laten zien met een moderne oppervlaktegevoelige meettechniek. Wel wordt het laagje water steeds dunner bij lagere temperaturen. Ze rapporteren hun bevindingen vandaag online in het tijdschrift Angewandte Chemie.

Lees verder

LIGO en Virgo detecteren eerste zwaartekrachtgolven van samensmeltende neutronensterren – de eerste kosmische gebeurtenis die gelijktijdig ook in licht is waargenomen

Wetenschappers hebben voor het eerst zwaartekrachtgolven – rimpelingen in de ruimtetijd – én licht opgevangen van de spectaculaire botsing van twee neutronensterren. Neutronensterren zijn de kleine, ultracompacte overblijfselen van zware sterren die zijn ontploft in een supernova-explosie. De ontdekking is gedaan door de twee detectoren van het Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory (LIGO) in de Verenigde Staten, de Virgo-detector in Europa en ongeveer zeventig telescopen op aarde en in de ruimte.

Lees verder

Multi-messengerastronomie van start in wereldwijde campagne - nieuwe bron zwaartekrachtgolven waargenomen in hele elektromagnetisch spectrum

Astronomen hebben met een groot arsenaal aan telescopen voor het eerst elektromagnetische waarnemingen kunnen doen aan een bron van zwaartekrachtgolven. Het gaat om de samensmelting van twee neutronensterren, waarvan de zwaartekrachtgolven op 17 augustus 2017 zijn opgevangen door de LIGO-detectoren in de Verenigde Staten en de Virgo-detector in Europa.

Lees verder

LIGO-Virgo-netwerk opent nieuw tijdperk van zwaartekrachtgolfwetenschap

De Virgo Collaboration en de LIGO Scientific Collaboration hebben met drie detectoren een eerste gezamenlijke ontdekking gedaan van zwaartekrachtgolven. Het resultaat benadrukt het wetenschappelijk potentieel van een wereldwijd netwerk van zwaartekrachtgolfdetectoren, dat een betere lokalisatie van de bron oplevert en inzicht verschaft in de polarisatie van zwaartekrachtgolven.

Lees verder

'Groter is anders' – zicht op de bijzondere fysica van mechanische metamaterialen

Mechanische metamaterialen blijken nog meer verrassingen in petto te hebben bovenop hun ongebruikelijke eigenschappen zoals vormtransformatie en programmeerbaarheid. Als de materialen een slag groter zijn, gelden er nieuwe spelregels. Dit ontdekten onderzoekers van AMOLF en collega’s van de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam (UvA). Ze publiceren hun bevindingen op 25 september in Nature Physics.

Lees verder

Pierre Auger Observatorium toont materiële boodschappers van buiten onze Melkweg aan

In een publicatie in Science van 22 september levert de Pierre Auger Collaboratie het bewijs dat de bronnen van de hoogst energetische deeltjes uit de ruimte zich ver buiten ons eigen melkwegstelsel bevinden. De energie van deze zogenaamde kosmische straling die continu de aarde bereikt is een miljoen keer hoger dan die van de protonen in de Large Hadron Collider op CERN.

Lees verder

TU Delft en Universiteit Wenen meten quantum-karakter van vibraties

Vibraties, zoals van een brug, een gitaarsnaar of een stemvork, gedragen zich als golven; ze zwaaien op en neer. Maar de quantummechanica voorspelt dat deze beweging eigenlijk bestaat uit hele kleine discrete pakketjes energie, fononen genaamd. Een team van onderzoekers van de TU Delft en de Universiteit van Wenen heeft een nieuw niveau van quantum-controle over deze vibraties gedemonstreerd, waarbij ze gebruik maken van laserpulsen. Ze creëren individuele fonon-excitaties en kunnen hun fundamentele deeltjeskarakter bevestigen; dit door een bekende test uit de quantum-optica aan te passen. Ze presenteren hun resultaten op donderdag 21 september in de online-editie van Science.

Lees verder
Pagina binnen deze categorie: 1 2 3 4 172 173 174 van 174