NWO-I

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/nieuws/2017/06/20/moleculair-samoeraizwaard-controleert-plantengroei/

Geprint op :
26 juni 2017
14:13:23

Alles20172016201520142013201220112010200920082007200620052004200320022001200019991998

Moleculair 'samoeraizwaard' controleert plantengroei

Terwijl de groene natuur om ons heen een groeispurt inzet, onthullen onderzoekers van AMOLF  en Wageningen University & Research de geheimen van een bijzonder eiwit dat deze groei in goede banen leidt. De onderzoekers kwamen er met behulp van een slim simulatieprogramma achter hoe dit eiwit genaamd katanine te werk gaat. Ze publiceerden hun bevindingen op 19 juni in het tijdschrift PNAS.

Lees verder

NWO-Spinozapremies voor Eveline Crone, Albert Heck, Michel Orrit en Alexander van Oudenaarden

Vandaag maakte NWO-voorzitter Stan Gielen bekend dat ontwikkelingspsychologe Eveline Crone, analytisch chemicus Albert Heck, fysisch chemicus Michel Orrit en bioloog en biofysicus Alexander van Oudenaarden de NWO-Spinozapremie ontvangen. De onderzoekers ontvangen de premie voor hun voortreffelijke, baanbrekende en inspirerende werk. De NWO-Spinozapremie is de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland. De laureaten krijgen elk 2,5 miljoen euro te besteden aan wetenschappelijk onderzoek.

Lees verder

Distillatie brengt quantuminternet een stap dichterbij

Wetenschappers zijn wereldwijd aan het werk om een niet af te luisteren internet te bouwen gebaseerd op verstrengeling – de onzichtbare quantum-fysische band tussen deeltjes. Een grote uitdaging is dat deze verstrengeling bij elk nieuw knooppunt zwakker wordt. Wetenschappers uit Delft en Oxford zijn er nu in geslaagd om een sterke verstrengelingsverbinding te distilleren uit meerdere zwakkere verbindingen. Deze doorbraak maakt het op korte termijn mogelijk om voor het eerst rudimentaire quantumnetwerken te bouwen, en levert meteen een essentieel element voor een toekomstig quantuminternet. De wetenschappers publiceren dit werk vandaag in het tijdschrift Science.

Lees verder

Voor de derde keer zwaartekrachtsgolven van samensmeltende zwarte gaten gedetecteerd

Resultaten bevestigen het bestaan van een nieuwe populatie zwarte gaten

Er zijn voor de derde keer zwaartekrachtsgolven, rimpelingen in de ruimtetijd, gedetecteerd. Net zoals het geval was bij de eerste twee waarnemingen, ontstonden de golven toen twee zwarte gaten samensmolten tot een zwaarder zwart gat. Het nieuwe zwarte gat, op een afstand van ongeveer 3 miljard lichtjaar (twee keer zo ver als de twee eerder ontdekte systemen), heeft een massa die circa 49 keer zo groot is als die van onze zon. Dit is een waarde die ligt tussen die van de twee eerdere, in 2015 waargenomen zwarte gaten (62 en 21 keer de massa van de zon voor respectievelijk de eerste en tweede waarneming). Deze ontdekking staat beschreven in een nieuw artikel dat geaccepteerd is voor publicatie in Physical Review Letters.

Lees verder

Vidi-beurs van 800.000 euro voor 89 onderzoekers

NWO heeft vandaag bekend gemaakt dat zij aan 89 ervaren onderzoekers een Vidi-financiering van 800.000 euro hebben toegekend. Met de Vidi-beurs kunnen deze onderzoekers een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en zelf een onderzoeksgroep opzetten. Acht vidi-beurzen zijn toegekend aan de natuurkunde.

Lees verder

Druppeltjes nanowater veel sterker geordend dan verwacht

Het oppervlak van piepkleine waterdruppels, omgeven door een hydrofobe stof zoals olie, is veel sterker geordend dan verwacht.
Dat blijkt uit een onderzoek van AMOLF in samenwerking met de Ecole Polytechnique Fédérale van Lausanne.  In het gekromde oppervlak van nanowaterdruppels hebben watermoleculen een sterkere interactie met elkaar dan in een normaal wateroppervlak. Dit kan consequenties hebben voor biologische en chemische processen. Het onderzoek is op 24 mei 2017 gepubliceerd in Nature Communications.

Lees verder

Jaarverslag FOM in 2016

Het laatste jaarverslag van FOM is verschenen, 'FOM in 2016'. Daarmee complementeert de stichting een reeks van 70 jaarverslagen: de Stichting FOM vierde in 2016 haar 70-jarig bestaan. Vanaf 1 januari 2017 is FOM omgevormd tot de institutenorganisatie van NWO. Het jaarverslag van 2016 is dan ook het laatste van de Stichting FOM.

Lees verder

Vernieuwend natuurkundeonderzoek krijgt 3,5 miljoen euro

Het NWO domeinbestuur Exacte en Natuurwetenschappen heeft acht aanvragen gehonoreerd in de NWO Natuurkunde Projectruimte. Dit subsidie-instrument is bedoeld voor kleinschalige projecten voor fundamenteel natuurkundeonderzoek met een vernieuwend karakter en wetenschappelijke, industriële of maatschappelijke urgentie.

Lees verder

Zwaartekracht voor synthetische cel en quantumsoftware

Zes onderzoeksteams van verschillende Nederlandse universiteiten krijgen elk 18,8 miljoen euro voor een groot onderzoeksprogramma. Minister Bussemaker (OCW) stelt daarvoor 112,8 miljoen euro beschikbaar. De teams van Marileen Dogterom (TUD) en Harry Buhrman (CWI/UvA) zijn gehonoreerd. Zij doen onderzoek naar de synthetische cel en quantumsoftware.

Lees verder
Pagina binnen deze categorie: 1 2 3 4 169 170 171 van 171