NWO-I

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/nieuws/2017/07/17/rubicon-startend-wetenschapstalent/

Geprint op :
21 juli 2017
11:36:49

Alles20172016201520142013201220112010200920082007200620052004200320022001200019991998

Rubicon voor startend wetenschapstalent

Vijftien onlangs gepromoveerde onderzoekers gaan onderzoek doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen met een Rubiconfinanciering van NWO. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen. Natuurkundigen Benedetta Flebus en Chris Smiet vertrekken beiden naar Amerika met hun beurs.

Lees verder

Detlef Lohse ontvangt APS Fluid Dynamics Prize

Detlef Lohse, hoogleraar vloeistofdynamica aan de Universiteit Twente, ontvangt de 2017 Fluid Dynamics Prize van de American Physical Society (APS). Dit is een jaarlijkse prijs voor de absolute wereldtop in de vloeistofdynamica.

Lees verder

Onderzoekers laten ongekend sterke interactie tussen beweging en licht zien

AMOLF-onderzoekers ontwikkelden nanosnaren waarvan de beweging ongekend krachtig kan worden omgezet in lichtsignalen. Dit biedt mogelijkheden voor extreem nauwkeurige sensoren én heeft een belangrijk bijeffect. "Analoog aan hoe een overstuurde gitaarversterker vervormde geluidsgolven produceert, leidt deze sterke omzetting van beweging naar licht tot vervormde lichtsignalen," zegt groepsleider Ewold Verhagen. "Maar die signalen bevatten extra informatie over de beweging, wat nieuwe manieren biedt om quantummechanische beweging te meten." De onderzoekers publiceerden hun resultaten 7 juli 2017 in Nature Communications.

Lees verder

Nikhef-persbericht: Erik Heijne ontvangt Europese natuurkundeprijs

Op 10 juli 2017 reikt de European Physical Society (EPS) de 2017 High Energy and Particle Physics Prize voor een uitstekende bijdrage aan hoge energie fysica uit aan Erik Heijne, Robert Klanner en Gerhard Lutz. De uitreiking vindt plaats tijdens de 2017 EPS conferentie voor hoge energie fysica (EPS-HEP2017) in Venetië, Italië.

Lees verder

Majorana-snelweg op een chip

Het eerste experimentele bewijs voor een Majoranafermion in Delft in 2012 veroorzaakte een golf wetenschappelijk enthousiasme: de beheersing van dergelijke deeltjes zijn de heilige graal in kwantumwetenschap  en -technologie. Met kwantumchips op basis van Majoranafermions liggen kwantumberekeningen die beschermd zijn tegen fouten in het verschiet. Het vervaardigen van Majorana-apparaatjes is echter een extreem moeilijke klus.

Lees verder

Goedkope, efficiënte en stabiele foto-elektrode voor mogelijk betere waterontleding met zonne-energie

Waterontleding met zonne-energie biedt mogelijkheden voor een efficiënte grootschalige conversie en opslag van hernieuwbare energie. Wetenschappers van de TU Delft en AMOLF hebben een heel efficiënte en stabiele foto-elektrode geconstrueerd, een materiaal dat licht absorbeert en water direct ontleedt in waterstof en zuurstof. Als lichtabsorberend materiaal hebben ze silicium wafers gebruikt, zodat het systeem ook nog goedkoop is. Op donderdag 29 juni verscheen een verslag van hun bevindingen in Nature Communications.

Lees verder

Nieuwe adviesstructuur voor het NWO-domein ENW

Het bestuur van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) heeft voor zeven disciplinaire adviescommissies voorzitters gevonden. De disciplinaire adviescommissies vormen een nieuwe adviesstructuur ter ondersteuning van het ENW-bestuur.

Lees verder

Moleculair 'samoeraizwaard' controleert plantengroei

Terwijl de groene natuur om ons heen een groeispurt inzet, onthullen onderzoekers van AMOLF  en Wageningen University & Research de geheimen van een bijzonder eiwit dat deze groei in goede banen leidt. De onderzoekers kwamen er met behulp van een slim simulatieprogramma achter hoe dit eiwit genaamd katanine te werk gaat. Ze publiceerden hun bevindingen op 19 juni in het tijdschrift PNAS.

Lees verder

NWO-Spinozapremies voor Eveline Crone, Albert Heck, Michel Orrit en Alexander van Oudenaarden

Vandaag maakte NWO-voorzitter Stan Gielen bekend dat ontwikkelingspsychologe Eveline Crone, analytisch chemicus Albert Heck, fysisch chemicus Michel Orrit en bioloog en biofysicus Alexander van Oudenaarden de NWO-Spinozapremie ontvangen. De onderzoekers ontvangen de premie voor hun voortreffelijke, baanbrekende en inspirerende werk. De NWO-Spinozapremie is de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland. De laureaten krijgen elk 2,5 miljoen euro te besteden aan wetenschappelijk onderzoek.

Lees verder
Pagina binnen deze categorie: 1 2 3 4 170 171 172 van 172