NWO-I

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/nieuws/2000/12/19/miedema-prijs-voor-alberto-morpurgo/

Geprint op :
19 november 2017
13:30:51

Morpurgo promoveerde in februari 1998 cum laude op het proefschrift 'Andreev bound states and spin-orbit Berry's phase in high quality InAs/AISb heterostructures' bij prof.dr. Teun Klapwijk. Hij nam onder meer als eerste 'Andreev bound states' en de invloed van spin-orbit interactie op 'dephasing' waar. Ook ontdekte hij een supergeleidende transistor. 'Morpurgo heeft zeer overtuigend een balans weten te vinden in de breedte en de diepte van de mesoscopische fysica, daarbij zowel experiment als theorie op een evenwichtige wijze hanterend. Hij heeft getoond een zelfstandig en origineel onderzoeker te zijn die de juiste problemen weet te identificeren en ze tot een vruchtbaar resultaat weet te brengen', aldus de jury.

De in 1994 door FOM ingestelde Andries Miedema-Prijs wordt één keer in de twee jaar uitgereikt voor het beste promotieonderzoek in de gecondenseerde materie. Naamgever Miedema (1933-1992) was hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en lid van de directie van het Natuurkundig Laboratorium van Philips. Als één van de zeer weinigen slaagde hij er in leiderschap te verwerven in fundamenteel onderzoek, industriële research en het nationale en Europese onderwijs- en onderzoeksbeleid.