NWO-I

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/nieuws/2009/04/15/stw-benoemt-detlef-lohse-tot-simon-stevin-meester-2009/

Geprint op :
27 mei 2019
13:16:40

Detlef Lohse (Hamburg, 15 september 1963) geldt als een absolute autoriteit op het gebied van stromingsleer en turbulentie. Hij geniet wereldfaam door zijn verklaring van het verschijnsel sonoluminescentie. Daarbij zendt een kleine gasbel in een vloeistof onder invloed van ultrasoon geluid licht uit. Wereldberoemd werd Lohse in 2000 toen hij en zijn collega's wisten vast te stellen dat de pistoolgarnaal zijn luide knallen produceert met behulp van imploderende bellen.

Curriculum vitae
Lohse studeerde in 1989 af in de theoretische kernfysica aan de Universität Bonn en promoveerde in 1992 summa cum laude aan de Universität Marburg op theorie van turbulentie. Daarna werkte hij als postdoc aan de University of Chicago en de Universität Marburg, en was hij Heisenberg Fellow aan de Ludwig-Maximilians Universität München. In 1998 volgde zijn benoeming tot hoogleraar Vloeistoffysica aan de Universiteit Twente. In 2005 benoemde de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) hem tot lid, kreeg hij de Spinoza-premie, en benoemde de UT hem tot universiteitshoogleraar. Sinds 2007 maakt hij deel uit van het Uitvoerend Bestuur van de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM). Lohse's promovendi en postdocs zijn naar hoogleraarposities over de hele wereld uitgezwermd. Hij houdt nauw contact met ze en zij sturen hun gepromoveerden naar Twente voor een postdoc. Als leukste taak van zijn hoogleraarschap noemt hij, verrassend genoeg, het schrijven van onderzoeksvoorstellen. Het is één van de geheimen van zijn succes. De manier waarop hij zijn groep leidt is een andere succesfactor: hij geeft verantwoordelijkheden aan zijn groepsleden en toont diepe interesse in en waardering voor hun werk. Het belangrijkste van alles blijft volgens Lohse echter het inhoudelijk zelf hard werken en de gedrevenheid, de vreugde en het plezier om natuurkundige vraagstukken op te lossen. 

Meer over het onderzoek van Lohse op http://pof.tnw.utwente.nl/.
Meer over STW en de prijs op: www.stw.nl.