NWO-I

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/nieuws/2010/10/08/natuurlijke-nanodeeltjes-op-weg-naar-zieke-cellen/

Geprint op :
18 januari 2018
00:11:26

De onderzoekers bespreken in het overzichtsartikel hoe het mogelijk is dat virussen uit zichzelf een eiwitbolletje kunnen vormen rondom hun eigen DNA. Dit proces vindt zonder een externe energiebron plaats en geeft nieuwe inzichten over het bouwen van nanostructuren op een energiearme manier. Verder bespreken Roos en Wuite de mechanische structuur van virussen, onder andere aan de hand van experimenten die in hun eigen lab aan de VU worden uitgevoerd. 

Tastmicroscooop
Virussen zijn te klein om met een lichtmicroscoop te zien, maar met behulp van een tastmicroscoop zijn de deeltjes toch zichtbaar te maken. Zo'n microscoop tast het oppervlak af, zoals de naald van een platenspeler over het oppervlak glijdt. Deze technologie maakt het niet alleen mogelijk de virussen te 'zien', maar ook om de materiaaleigenschappen van de deeltjes te bestuderen. De deeltjes worden letterlijk ingedrukt tot ze kapot breken. Deze metingen geven inzicht in de exacte mechanische eigenschappen.  

Nanocontainers
Naast het vergroten van de fundamentele kennis van de fysica van natuurlijke nanodeeltjes zoals virussen, bieden deze experimenten ook perspectieven voor de ontwikkeling van kunstmatige nanocontainers voor het vervoer van specifieke stoffen naar cellen. Toepassingen hiervoor zijn bijvoorbeeld in de geneeskunde te vinden om gericht bepaalde cellen te manipuleren en ziektes te genezen.

Contact
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Gijs Wuite, +31 (0)20 598 79 87
Wouter Roos, +31 (0)20 598 78 38

Referentie
'Physical virology', W. H. Roos, R. Bruinsma & G. J. L. Wuite, Nature Physics 2010, Vol. 6, pp733 - 743 (doi:10.1038/nphys1797).