NWO-I

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/nieuws/2012/02/07/eerste-functionele-transistor-van-grafeen-een-feit/

Geprint op :
27 mei 2019
16:23:08

Het probleem met een transistor gemaakt van grafeen was dat de stroom eigenlijk te makkelijk werd doorgelaten door het materiaal. En dat is niet de bedoeling. Transistors, de piepkleine schakelaars binnen een computerchip, moeten in staat zijn stroom door te laten, maar desgewenst ook tegen te houden.

Geleiding van grafeen temperen
Katsnelson en zijn team hebben de (te) goede geleiding van grafeen nu ondervangen door het te combineren met dunne isolerende laagjes van ander materiaal. Deze laagjes gecombineerd met laagjes grafeen hebben precies de goede (half)geleidende eigenschappen. "Jaren geleden hebben we al met werkende grafeentransistors geëxperimenteerd, maar het is de vorm van deze schakeling die hem bijzonder maakt", vult Katsnelson telefonisch aan. "Deze is namelijk uitermate geschikt te functioneren binnen in een computerchip, in tegenstelling tot de eerdere modellen."

Snellere computerchips
Deze techniek staat nu nog in de kinderschoenen, maar de verwachting is dat de grafeentransistor uiteindelijk stukken kleiner wordt dan de huidige generatie transistors (die van silicium gemaakt zijn). Hoe kleiner de transistor hoe beter: het betekent dat er meer op een chip passen waardoor hij rekenkracht wint. Katsnelson is zelf erg blij met deze ontdekking. "Dit is echt een technologische doorbraak waar we al jaren op zitten te wachten", zegt hij.

Nobelprijsonderzoek
Naast Katsnelson werd voor deze Science-publicatie ook een bijdrage geleverd door de Nobelprijswinnaars prof.dr. Andre Geim en voormalig FOM-promovendus prof.dr. Kostya Novoselov. Zij wonnen in 2010 de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor hun onderzoek aan grafeen. Vlak daarna was Geim de hoofdspreker van Physics@FOM Veldhoven 2011.