NWO-I

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/nieuws/2013/05/21/acht-vidi-subsidies-in-de-natuurkunde/

Geprint op :
27 mei 2019
15:23:36

Vidi is gericht op excellente onderzoekers die na het promoveren al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. Met een Vidi kunnen zij vijf jaar lang onderzoek doen. Vidi is onderdeel van de Vernieuwingsimpuls van NWO, bestaande uit Veni, Vidi en Vici.

Wisdom of black-holes
Dr. U. (Umut) Gursoy, UU – Physics
Plasma of elementary particles such as quarks and gluons and plasma of excitations in metals share a surprising property: both are related to physics of black-holes. Researchers will explore this relation to study strongly interacting plasmas.

Met stilgezette moleculen op zoek naar donkere materie
Dr. S. (Steven) Hoekstra, RUG – KVI
De onderzoekers gaan moleculen stilzetten, om deze te kunnen gebruiken als een zeer gevoelige antenne. Zo'n nano-antenne zou zelfs signalen kunnen opvangen van de mysterieuze 'donkere materie'. Een vergelijking van de zeer nauwkeurige metingen aan de moleculen met de voorspellingen van het Standaardmodel van de deeltjesfysica, zal helpen de grenzen van de fundamentele kennis over onze wereld te verleggen.

What are black holes made up of? *
Dr. S.V. (Sameer) Murthy, Nikhef –Theory
A black hole is a region of space with a gravitational field so strong that no matter or radiation can escape. The researchers will explore the microscopic structure of black holes using newly developed mathematical techniques.

Celentering door virale nanopiraten in beeld brengen
Dr. W. H. (Wouter) Roos, VU – Fysica van levende systemen
Ondanks alle afweermechanismes van cellen zijn virussen erg succesvol in het binnendringen van cellen. Met geavanceerde tast- en lichtmicroscopen gaan de natuurkundigen dit proces op moleculaire schaal bestuderen. Hierdoor zal eindelijk worden opgehelderd hoe deze virale nanopiraten zo effectief cellen kunnen enteren.

Stremming van stromingen ­ en weer op gang komen
Dr. B.P. (Brian) Tighe, TUD – Process & Energy Department
Overal om ons heen kan de stroming van materie worden gestremd, bijvoorbeeld in pijpleidingen of in de aders van het menselijk lichaam. De onderzoekers gaan computersimulaties gebruiken om de stremming en het weer op gang komen van de stroming te begrijpen.

Minuscule verschillen tussen deeltjes en anti-deeltjes
Dr. J.A.N. (Jeroen) van Tilburg, Nikhef – LHCb
Deeltjes en anti-deeltjes gedragen zich net even anders. Dit subtiele verschil kan worden gemeten met de LHCb detector aan het CERN. Door heel nauwkeurig de verschillen te meten is het mogelijk een glimp opvangen van deeltjes die we nog niet kennen. 

Universal oscillations due to structural relaxations
Dr. S. (Stefanos) Papanikolaou, RUG – Physics
Many complex systems, such as glasses and networks in cells, respond abruptly to stresses. When these amorphous structures become ‘softer’ and they can better relax to be more stable, the response becomes oscillatory. This research aims to explore their universal features.

Quantum Gravity in table-top experiments *
Dr. S.W. (Silke) Weinfurtner, RU – Theoretical High-Energy Physics
Quantum theory and general relativity set the foundations of modern physics, but their unification is one of the pending grand challenges. I address this issue by proposing to explore various phenomena predicted by unified quantum gravity theories in table-top experiments.

Meer informatie
Alfabetische lijst met alle Vidi-onderzoekers
Over de vernieuwingsimpuls  

* Deze twee laureaten hebben een baan in het buitenland geaccepteerd en gebruiken daardoor hun Vidi niet.