NWO-I

NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - print-logo

URL voor deze pagina :
https://www.nwo-i.nl/nieuws/2014/04/25/draadloze-netwerken-vertonen-zelfde-patronen-als-atomaire-gassen/

Geprint op :
21 juni 2018
02:43:54

Draadloze netwerken en atomaire gassen lijken op het eerste oog niets met elkaar te maken te hebben, maar de onderliggende formules vertellen een ander verhaal. Ultrakoude Rydbergatomen die in elkaars buurt zitten kunnen namelijk niet tegelijkertijd in een hogere energietoestand komen, en in draadloze netwerken zijn het de gebruikers die elkaar in de weg zitten. Deze effecten zorgen in beide gevallen voor soortgelijk complex en grootschalig gedrag.

De onderzoekers combineerden inzichten uit de wiskunde en uit de natuurkunde. Eerst lieten ze zien  hoe draadloze netwerken en Rydberggassen onder bepaalde omstandigheden door dezelfde wiskundige vergelijkingen beschreven worden. Vervolgens pasten ze een gedistribueerd algoritme, dat oorspronkelijk ontwikkeld was voor draadloze netwerken, toe op Rydberggassen. Zo creëerden ze een nieuwe theoretische techniek om controle uit te oefenen op gemengde kwantumtoestanden.

Onderzoeker dr.ir. Servaas Kokkelmans: "De nieuwe techniek is interessant voor quantum computing op basis van gemengde toestanden. Dit ligt qua efficiëntie tussen klassieke computers en kwantum computers in. Maar uiteindelijk kan het creëren van gemengde toestanden ook helpen bij de ontwikkeling van quantum computers, die gebaseerd zijn op  pure, verstrengelde quantumtoestanden. Daarnaast legt onze interdisciplinaire aanpak een basis om de techniek toe te passen in gerelateerde gebieden in de kwantummechanica, statistische fysica en stochastische besliskunde."

Referentie
Wireless network control of interacting Rydberg atoms, Physical Review Letters, 22 april 2014.
Het onderzoek is uitgevoerd door Jaron Sanders (Faculteit Wiskunde en Informatica), Rick van Bijnen, Edgar Vredenbregt en Servaas Kokkelmans (Faculteit Technische Natuurkunde).

Contact
Servaas Kokkelmans (040) 247 33 57.